Bloog Wirtualna Polska
Są 1 202 533 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Piaskowiec

niedziela, 20 października 2013 16:40

 

To ciasto zrobiłam specjalnie na życzenie mojego taty.

I muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre.

Nie za suche, delikatnie piaskowe - bardzo smaczne.

A przy okazji jest bardzo proste i szybkie - same zalety.

 

1a.jpg

 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g margaryny/masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • cukier puder.

 

2a.jpg

 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia

i dodawać po trochu do masy jajecznej, ciągle miksując.

Masło/margarynę rozpuścić, mocno podgrzać i dodać do ciasta.

Wszystko chwilę miksować razem.

Wlać do keksówki (moja ma wymiary 11x30).

Piec 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 


Podziel się
oceń
52
21

komentarze (48) | dodaj komentarz

Sałatka grecka

poniedziałek, 06 maja 2013 11:52

 

 

Kocham grecką sałatkę,

kojarzy mi się z wakacjami, plażą, leżakiem, grillem.

Robię różne jej wersje, z oliwkami zielonymi lub czarnymi, rzodkiewką, papryką, cebulą czerowną lub żółtą ale baza zawsze jest taka sama.

 

Składniki:

  • pół główki sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 1 długi ogórek zielony,
  • 1 średnia cebula,
  • oliwki czarne lub zielone,
  • 150 g sera feta,

 

Sos:

  • 3 łyżki oliwy  oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku (soli mało - feta jest słona),
  • łyżeczka oregano,
  • ew. rozgnieciony ząbek czosnku.

 

Warzywa pokroić - ogórka i cebulę w półplasterki, pomidory w kawałki (niezbyt małe), sałatę porwać w rękach na mniejsze kawałki.

Ser pokroić w kostkę. Dodać do warzyw razem z oliwkami.

Wszystkie składniki wymieszać w misce.

Przygotować sos: do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny,

dodać sól i pieprz oraz oregano.

Dokładnie wymieszać i gotowym sosem polać sałatkę.

Podawać zaraz po przyrządzeniu.

 

 


Podziel się
oceń
0
5

komentarze (11) | dodaj komentarz

Sałatka z zupek chińskich

czwartek, 11 kwietnia 2013 8:42

 

Tą sałatkę widywałam na wielu blogach i w końcu postanowiłam też ją zrobić.

Muszę przyznać, że jest smaczna, szybka w przygotowaniu i na pewno jeszcze do niej wrócę.

 

 

Składniki:

  • 2 zupki chińskie (dałam pikantne, bo wolę ostre smaki)
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 długi ogórek surowy,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • pół pora lub mała cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Makaron pokruszyć, dodać sypkie przyprawy z zupek chińskich,

pokrojone w kostkę pomidory, ogórka, paprykę, cebulę (lub pora

pokrojonego w półksiężyce), odsączoną z zalewy kukurydzę.

Całość wymieszać z majonezem i ketchupem.

W razie potrzeby można dodać sól i pieprz do smaku.

Odstawić do lodówki, żeby makaron zmiękł i smaki się "przegryzły".

Tą sałatkę można również przygotować w wersji mięsnej - z kurczakiem

lub szynką pokrojoną w kostkę.

Smacznego.


Podziel się
oceń
4
5

komentarze (13) | dodaj komentarz

Spaghetti carbonara

środa, 20 marca 2013 8:26

 

To mój zdecyowany faworyt, jeśli chodzi o dania z makaronem.

Szybki w przygotowaniu, pyszny i pożywny.

Są różne wersje sosu - tradycyjna, z samymi żółtkami bądź z dodatkiem śmietany - obie pyszne, ale ja osobiście wolę z dodatkiem śmietany.

 

 

Składniki:

  • 100 g boczku,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1-2 łyżki startego parmezanu,
  • sól, pieprz
  • odrobina natki pietruszki,
  • makaron.

 

 

Makaron ugotować al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni

(jest wystarczająco tłusty, nie potrzebuje dodatku oliwy).

Do przesmażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę smażyć.

W międzyczasie w miseczce wymieszać żółtka ze śmietaną, dodać starty parmezan, odrobinę soli (nie za dużo - boczek jest słony) i sporo pieprzu.

Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z boczkiem - wyłączyć ogień, wlać masę jajeczno-śmietanowo-serową, dokładnie wymieszać, aż sos pokryje makaron i pod wpływem ciepła zgęstnieje.

Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

 

Buon appettito!

 


Podziel się
oceń
10
3

komentarze (29) | dodaj komentarz

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

piątek, 15 marca 2013 8:21

 

Uwielbiam kuchnię orientalną.

Jest taka kolorowa, aromatyczna, smaczna i zdrowa.

A kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój zdecydowany faworyt.

Szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem.

 

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 3/4 puszki ananasów,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebula,

sos:

  • 150 ml soku z ananasów,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem

i smażymy do lekkiego zrumienienia.

Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i przesmażamy na niej

pokrojoną w kostkę cebulę. 

Marchewkę i paprykę kroimy w słupki i dodajemy do cebuli.

Warzywa smażymy przez chwilę, następnie zalewamy sokiem z ananasa

i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy

i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.

Na końcu sos doprawiamy octem i cukrem, dodając po trochu,

aż do uzyskania odpowiedniego smaku.

Do sosu dodajemy kurczaka i pokrojonego ananasa - trzymamy chwilę na ogniu, aż mięso się podgrzeje.

Podajemy z ryżem.

 

请慢用

 


Podziel się
oceń
26
6

komentarze (38) | dodaj komentarz

Mus czekoladowy

czwartek, 14 marca 2013 8:10

 

Za oknem zima na całego, a już było tak pięknie.

Można było poczuć powiew wiosny i niestety ta wiosna została przysypana kilkucentymetrową warstwą śniegu.

Na szczęście zima ma też swoje plusy - np. można sobie poprawić humor czekoladowym deserem.

Nigdy czekoladowy mus nie smakuje mi tak dobrze jak zimą, gdy można się otulić przyjemną słodkością, wyglądając przez okno na śnieżne bałwany i mroźne bohomazy na szybach.

 

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru pudru

 

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko oddzielić od żółtka.

Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

W drugim naczyniu ubić śmietanę. Do przestudzonej czekolady dodać żółtko

i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka i śmietanę, dokładnie mieszając po każdym dodanym składniku.

Mus przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek.

Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego i byle do wiosny


Podziel się
oceń
29
6

komentarze (39) | dodaj komentarz

Pasta z makreli i jajek

piątek, 23 listopada 2012 13:06

 

Jakoś tak ostatnio nic mi się nie chce.

Za oknem zimno, ciemno, do domu daleko ;)

I nawet aparat się zbuntował i nie chce robić zdjęć

Echhhh byle do wiosny.

Ale jeść coś trzeba, więc żeby się nie przemęczyć a coś dobrego przygotować proponuję szybką i prostą pastę do kanapek,

z wędzonej makreli i jajek.

 

 

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 2-3 jajka,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 1 mała cebula,
  • pół pęczka szczypiorku lub koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Jajka ugotować na twardo, makrelę obrać z ości i rozdrobnić widelcem. Cebulę, ogórki i jajka pokroić w kostkę, dodać do makreli. Posolić (trochę), popieprzyć (dużo), dodać majonez i pokrojony szczypiorek (lub koperek). Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby smaki się "przegryzły".

Smacznego.


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (14) | dodaj komentarz

Placuszki z puree ziemniaczanego

czwartek, 08 listopada 2012 10:25

 

Przepis na odpiekane puree ziemniaczane znalazłam u Cudawianki i od tego momentu przestałam wyrzucać niedojedzone resztki ziemniaków z obiadu.

Ba nawet poszłam krok dalej - specjalnie gotuję więcej ziemniaków,

żeby na kolację lub na drugi dzień na obiad przygotować te smażone placuszki. Są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu - wystarczy dodać do nich surówkę i ciepła kolacja gotowa w kilka minut.

 

 

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • trochę mleka, dla nadania odpowiedniej konsystencji,
  • 3 łyżki koperku,
  • 1 jajko,
  • 100 g żółtego sera,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

 

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, dodać masło, mleko i pokrojony koperek. Wszystko razem wymieszać. Do przestudzonego puree dodać jajko, starty na tarce żółty ser, pieprz. Smażyć na rozgrzanej patelni formując placuszki.

Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji Placki, placuszki, pancakes

 


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (21) | dodaj komentarz

Pasta jajeczna z fetą

środa, 07 listopada 2012 10:35

 

Dziś kolejny przepis na pastę do chleba. Ponieważ nie lubię gotowych wędlin, a ile można jeść zwykły ser czy jajka, dla odmiany staram się przygotowywać różne pasty. Są one proste w wykonaniu, smaczne i można je przygotować na wiele sposobów, z przeróżnych składników. Tym razem pasta z jajek z dodatkiem sera feta.

 

 

Składniki:

  • pół opakowania sera feta (około 130 g),
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub szczypiorku),
  • pieprz do smaku.

 

 

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Fetę rozdrobnić widelcem, dodać pokrojone jajka i natkę pietruszki (lub szczypiorek - robię w obydwu wersjach, w zależności od tego co mam w lodówce). Dokładnie wymieszać. Popieprzyć do smaku, nie solić - feta jest wystarczająco słona.

Smacznego.


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (12) | dodaj komentarz

Tagliatelle z kurczakiem, mascarpone i suszonymi pomidorami

sobota, 03 listopada 2012 10:13

 

Na moim stole często goszczą makarony. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki z różnymi sosami, z mięsem lub bez, z warzywami, serami, pachnące bazylią mmmmm.

 

 

Ostatnio przygotowałam tagliatelle z pysznym, aksamitnym sosem z serka mascarpone, z suszonymi pomidorami i kawałkami kurczaka. Musicie tego spróbować - rewelacyjny smak i aromat, a jednocześnie prostota przygotowania.

 

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone (używam lidlowego - bardzo go  lubię),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży,
  • pół słoiczka suszonych pomidorów,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka listków bazylii,
  • makaron tagliatelle - ilość wg uznania.

 

 

Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę lub w paseczki - jak nam wygodniej, przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojony czosnek 

i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Smażyć razem, aż kurczak będzie delikatnie złoty. Dodać mascarpone, sól, pieprz, dokładnie wymieszać i chwilę razem dusić, aż ser się rozpuści. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać, żeby sos pokrył cały makaron. Nałożyć na talerz, ozdobić listkami bazylii.

Smacznego.


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (11) | dodaj komentarz

piątek, 26 sierpnia 2016

Licznik odwiedzin:  1 193 933  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1193933

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi