Moja kraina smaków

Śniadanie czyli coś na dobry początek dnia

Pasta z makreli i jajek

 

Jakoś tak ostatnio nic mi się nie chce.

Za oknem zimno, ciemno, do domu daleko ;)

I nawet aparat się zbuntował i nie chce robić zdjęć

Echhhh byle do wiosny.

Ale jeść coś trzeba, więc żeby się nie przemęczyć a coś dobrego przygotować proponuję szybką i prostą pastę do kanapek,

z wędzonej makreli i jajek.

 

 

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 2-3 jajka,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 1 mała cebula,
  • pół pęczka szczypiorku lub koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Jajka ugotować na twardo, makrelę obrać z ości i rozdrobnić widelcem. Cebulę, ogórki i jajka pokroić w kostkę, dodać do makreli. Posolić (trochę), popieprzyć (dużo), dodać majonez i pokrojony szczypiorek (lub koperek). Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby smaki się "przegryzły".

Smacznego.