Moja kraina smaków

Obiadowo - dania mięsne

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

 

Uwielbiam kuchnię orientalną.

Jest taka kolorowa, aromatyczna, smaczna i zdrowa.

A kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój zdecydowany faworyt.

Szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem.

 

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 3/4 puszki ananasów,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebula,

sos:

  • 150 ml soku z ananasów,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem

i smażymy do lekkiego zrumienienia.

Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i przesmażamy na niej

pokrojoną w kostkę cebulę. 

Marchewkę i paprykę kroimy w słupki i dodajemy do cebuli.

Warzywa smażymy przez chwilę, następnie zalewamy sokiem z ananasa

i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy

i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.

Na końcu sos doprawiamy octem i cukrem, dodając po trochu,

aż do uzyskania odpowiedniego smaku.

Do sosu dodajemy kurczaka i pokrojonego ananasa - trzymamy chwilę na ogniu, aż mięso się podgrzeje.

Podajemy z ryżem.

 

请慢用