Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 622 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Placuszki z jabłkami

sobota, 29 stycznia 2011 19:02

 

Jakoś ostatnio zrobiło się u mnie dość jabłkowo.

Niestety zimą nie ma zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o owoce,

więc wykorzystuję jabłka w różnych kombinacjach ;)

Tym razem przepis na pyszne placuszki z jabłkami.

 

Składniki:

szklanka mąki,

szklanka mleka,

2 jajka,

1 łyżka cukru,

szczypta soli,

3 duże jabłka.

 

Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką, cukrem, szczyptą soli.

Białak ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.

Połączyć delikatnie powstałą masę z pianą z białek.

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie kawałki.

Dodać je do ciasta, wymieszać razem.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Podawać obsypane dużą ilością cukru pudru, mniam :)

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Tatrta jabłkowa pod bezową chmurką

środa, 26 stycznia 2011 20:34

 

 

Za oknem śnieg, więc postanowiłam przygotować jakiś pyszny deser

pachnący jabłkami, cynamonem, delikatny, słodki,

przypominający wakacyjne chwile,

leżenie pod jabłonką i patrzenie na płynące nad głowami chmury...

 

Składniki:

ciasto

125 g masła,

75 g cukru,

2 żółtka,

170 g mąki,

1 łyżka wody,

szczypta soli

nadzienie

4 duże jabłka,

sok z połowy cytryny,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka cukru waniliowego,

4 łyżki wody,

2 białka i łyżka cukru pudru na bezową chmurkę

 

Z masła, cukru, żółtek i mąki zagnieść ciasto.

Dodać szczyptę soli.

Jeśli ciasto jest za suche dodać łyżkę wody.

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, 3 pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.

Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny i wodę.

Dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut.

Czwarte jabłko pokroić w półplasterki.

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Gotowe nadzienie z jabłek przełożyć do formy z ciastem,

starając się odsączać z powstałego soku.

Na wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w półplasterki.

Całość przykryć pianą z białek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

Żeby beza się nie spiekła używać tylko dolnej grzałki.

Można też przez 35 minut piec samą tartę z jabłkami

a dopiero na ostatnie 25 minut dodać bezową chmurkę.

Obojętnie jak się piecze, zawsze smakuje rewelacyjnie.

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Różowy sos z kiszonym ogórkiem

środa, 26 stycznia 2011 19:14

 

Pierwszy raz jedliśmy ten sos u znajomych.

Był bardzo smaczny, przypominał sos podawany w Sphinxie.

Okazało się, że jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

 

Składniki:

majonez,

ketchup,

kiszony ogórek.

 

Majonez wymieszać z ketchupem w proporcji 1:1.

Dodać starty na tarce o grubych oczkach ogórek kiszony.

Wszystko jeszcze raz wymieszać, wstawić do lodówki na pół godziny.

I zajadać.

Prawda, że banalnie proste?

Idealny do mięsa, zwłaszcza piersi kurczaka zapiekanej w krakersach czy płatkach kukurydzianych.

 

  

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sos czosnkowy

środa, 26 stycznia 2011 19:06

 

Bardzo lubię czosnek.

Nie dość, że nadaje potrawom świetny smak

to jeszcze jest mega zdrowy.

W okresie zimowym często na naszym stole gości sos czosnkowy,

pasuje do wielu dań: mięsa, pizzy a nawet jako dodatek do kanapek.

 

Składniki:

majonez,

śmietana/jogurt naturalny,

czosnek,

majeranek,

sól, pieprz.

 

Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, w proporcji 1:1.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - ilość według uznania,

jak ktoś lubi mocno czosnkowe smaki to może dodać więcej :)

Posolić, popieprzyć, dodać majeranek.

Jeszcze raz wymieszać, wstawić do lodówki na pół godziny,

żeby się smaki przegryzły.

I gotowe. Smaczne i zdrowe.

  

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Ryż zapiekany z jabłkami

czwartek, 20 stycznia 2011 10:34

 

 

Ryż z jabkłami to jeden z moich smaków dzieciństwa.

Ciocia zapiekała ryż z jabłkami, cynamonem, mmmm zapach ogarniał cały dom.

Niestety moja córka nie przepada za tym daniem,

więc niezbyt często gości na naszym stole.

 

Składniki:

2 torebki ryżu,

4-5 dużych jabłek,

cynamon,

3 łyżki cukru,

pół szklanki mleka,

1 łyżeczka masła,

śmietana lub jogurt naturalny.


Ryż ugotować na słodko w wodzie z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką masła. 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,

dodać 2 łyżki cukru i dusić na małym ogniu ok  20 min. 

W nazyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, jabłka, ryż.

Każdą warstwę ryżu posypać obficie cynamonem.  Na wierzchu polać jogurtem lub śmietaną.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 minut.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kopytka

sobota, 15 stycznia 2011 17:42

 

 

Uwielbiam kopytka.

Można je jeść jako dodatek do mięs, na słodko ze śmietaną i cukrem,

z wody, z patelni z chrupiącą skórką.

Najlepiej zrobić więcej kopytek za jednym zamachem,

nawyżkę zamrozić i potem mamy błyskawiczny dodatek do obiadu :)

 

Składniki:

1 kg ziemnikaków,

1,5 - 2 szklanki mąki pszennej,

2 jajka,

sól.

 

Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę.

Gdy ostygną dodać mąkę, jajka i dokładnie wymieszać.

Przełożyć na stolnicę, podzielić na porcje

i podsypując mąką uformować wałeczki,

a następnie pokroić w ukośne paski.

Kopytka gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia.

Polecam kopytka odsmażone na patelni z cebulką i szczypiorkiem.

Są rewelacyjne :)


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: kopytka

komentarze (1) | dodaj komentarz

Grzanki z żółtym serem na zielono

piątek, 14 stycznia 2011 19:06

 

 

Fajna, szybka przekąska. Chrupiąca angielka, ciągnący się żółty serek

i odrobina zaostrzających smak papryczek i szczypiorku.

 

Składniki:

angielka,

mleko,

żółty ser,

szczypiorek,

łyżeczka papryki słodkiej i łyżeczka ostrej,

odrobina oleju.

 

Kromki angielki moczyć z obydwu stron w mleku

i układać na rozgrzanej patelni skropionej olejem.

Jak grzanki przyrumienią się przełożyć na drugą stronę,

i ułożyć na wierzchu starty żółty ser (może też być w plasterkach).

Zmniejszyć ogień, żeby grzanki nie spiekły się za bardzo od spodu,

zanim ser się nie rozpuści.

Na talerzu posypać papryką słodką i ostrą i szczypiorkiem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta jabłkowo-jogurtowa

piątek, 14 stycznia 2011 14:29

 

 

Po ostatniej tarcie na słono z warzywami postanowiłam następną przygotować na słodko z owocami.

Ponieważ miałam w domu tylko jabłka, padło na tartę z jabłkami.

Wyszła nawet niezła, ale następnym razem dam więcej jabłek

a ciut mniej masy jogurtowej.

 

Składniki:

ciasto

100 g masła,

180-200 g mąki,

3 łyżki zimnej wody,

1 łyżka cukru,

szczypta soli.

 

masa jogurtowa

50 g mąki,

2 jaja,

100 g cukru,

170 g jogurtu naturalnego.

 

Dodatkowo 2 duże jabłka (imo 2 to zdecydowanie za mało).

 

Mąkę zagnieść z masłem i cukrem, dodać wodę i szczyptę soli.

Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę

i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc).

Formę wysmarować masłem.

Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.

Można też nie rozwałkowywać tylko ugniatając palcami wypełnić ciastem formę robiąc rancik.

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 

W międzyczasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne

i pokroić w dość cienkie plastry

Z  jajek, cukru, jogurtu i mąki wyrobić gładką masę - ja ucieram mikserem.
Na podpieczonym cieście układać koliście plasterki jabłek.

Tak przygotowaną tartę zalać masą jogurtową.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Babka ziemniaczana z boczkiem

niedziela, 09 stycznia 2011 18:08

 

 

Nigdy nie robiłam babki ziemniaczanej. Dzisiaj był mój debiut.

Ale szczerze mówiąc (pisząc;)) chyba wolę tradycyjne placki ziemniaczane.

W babce brakowało mi trochę tej charakterystycznej dla placków chrupkości.

Niby skórka była fajnie przypieczona i chrupiąca, ale środek był dość miękki.

Ale niewątpliwą zaletą babki był brak konieczności stania nad patelnią

i przekładania placuszków.

Wystarczyło połączyć składniki, napełnić nimi keksówkę

i poczekąc około 1,5 godz. aż babka się upiecze.

 

Składniki:

ziemniaki, dawałam na oko, ale było chyba ok. 0,6 - 0,8 kg,

boczek lub kiełbasa - ilość według uznania,

2 cebule,

1 duże jajko lub 2 mniejsze,

3 łyżki mąki,

majeranek,

sól, pieprz.

 

Ziemniaki i 1 cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar wody.

Drugą cebulę i boczek (kiełbasę) pokroić w kostkę i  przesmażyć na patelni.

Do masy ziemniaczanej dodać jaja, mąkę, przyprawy i boczek z cebulą.

Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.

Ja mam keksówkę silikonową, więc nie musiałam smarować.

Można też piec w innej foremce.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 - 2 godz.

Podawać z sosem pieczarkowo-śmietanowym lub po prostu z kleksem śmietany.

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Tarta z warzywami

sobota, 08 stycznia 2011 21:28

 

 

Jak wiecie Mikołaj przyniósł mi pod choinkę fajną formę do tary,

postanowiłam więc w końcu przygotować tartę warzywną.

 

Składniki:

ciasto

100 g masła,

180 g mąki,

3 łyżki zimnej wody,

szczypta soli.

 

zalewa

2 jajka,

200 ml śmietany (ja dałam 18%),

tyminek, bazylia, oregano, (ew. zioła prowansalskie), pieprz, sól.


Żółty ser do posypania po wierzchu.

 

Dowone warzywa - ja dziś użyłam mrożonej mieszanki warzywnej około 200 g,

surowego pora + marchewkę i pietruszkę z rosołu.

 

Mąkę zagnieść z masłem, dodać wodę i szczyptę soli.

Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę

i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc).

Formę wysmarować masłem.

Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.

Można też nie rozwałkowywać tylko ugniatając palcami wypełnić ciastem formę robiąc rancik.

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

W międzyczasie mrożone warzywa i pokrojone w piórka pory

przesmażyć na patelni.

Przygotować zalewę - wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.

Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie przesmażone warzywa

oraz pokrojone warzywa z rosołu, zalać gotową masą.

Posypać po wierzchu startym żółtym serem

i włożyć do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż wierzch lekko zbrązowieje).

Świetnie pasuje na ciepłą kolację.

 


 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 423 466  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1423466

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi