Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 622 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Truskawkowe wspomnienie dzieciństwa

niedziela, 31 października 2010 14:33




Pamiętam ten smak z wakacji u babci
szłyśmy z kuzynką do ogrodu po świeże truskawki
babcia gotowała makaron
robiła mus z truskawek
i była mega wyżerka

Moja córka też uwielbiam makaron z truskawkowym sosem

Składniki
makaron
truskawki
cukier
śmietana/jogurt naturalny

Ugotować makaron,
truskawki wrzucić do blendera, zmiksować na gładki mus
podgrzać z dodatkiem cukru
polać musem ugotowany makaron
zrobić kilka kleksów ze mietany/jogurtu i gotowe
można się zajadać, wspominając dawne czasy ;)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Budyń MMowy z cynamonemmmmmm

sobota, 30 października 2010 22:35




Gdy byłam na diecie MM często zjadałam na śniadanie budyń
Tak naprawdę to jest on bardziej podobny do kaszy manny niż do budyniu
ale to nie ważne jak go nazwiemy -  i tak jest pyszny :)
Teraz często gotuję go dla mojej córki

Składniki:
250 ml mleka
fruktoza (jeśli ktoś nie dietuje to może ją zastąpić cukrem)
mąka pszenna razowa typ 1850
cynamon

200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami fruktozy (cukru)
w pozostałej części mleka rozrobić 2 łyżki mąki
po zagotowaniu zestawić z ognia, wlać rozrobioną mąkę
ponownie zagotować
Przelać do miseczki i posypać obficie cynamonem

Bardzo pyszne,
bardzo sycące,
polecam



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Przedśniadanie ;)

sobota, 30 października 2010 22:23


Zazwyczaj w tygodniu na śniadanie mam czas dopiero w pracy,
ale w weekend lubię zacząć dzień leniwie
Najpierw kawka




Koniecznie z mleczkiem skondensowanym, bitą śmietaną i posypką kakaową albo cynamonem
Prawdziwa bomba kaloryczna,
ale przynajmniej mogę spokojnie wytrzymać do prawdziwego śniadania,
które zjadamy dopiero jak rodzinka wstanie


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa z camembertem

czwartek, 28 października 2010 21:55


I znów brokuły
mniam
tym razem szybka przekąska z kalafiorem, sosem beszamelowym
i rozpływającym się camembertem

Składniki
brokuł
kalafior
camembert (najlepiej o wyrazistrzym smaku - np. z pieprzem czy papryką)
ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, bazylia
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1.5 szklanki mleka 
gałka muszkatołowa
jajko
odrobina soku z cytryny

Warzywa podzielić na różyczki i lekko obgotować
ja gotuję na parze, warzywa nie tracą koloru
i są jędrne
Obgotowane warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego
i przygotować sos beszamelowy
Masło rozpuścić na małym ogniu, dorzucić mąkę i mieszać trzepaczką, aż się składniki połączą.
Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu po uzyskaniu gładkiej masy wlać część mleka.
Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały "kluski".
Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
Pod wpływem temperatury sos gęstnieje.
To samo powtarzamy wlewając resztę mleka.
Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
W międzyczasie wymieszać żółtko
z odrobiną sosu i wlać do rondelka
Doprowadzić sos do wrzenia i ściągnąć z ognia,
doprawić sokiem z cytryny.

Warzywa zalać sosem, na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki camembert
i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Zapiekać do uzysaknia lekko brązowej skórki


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Krem brokułowy - czyli zielona zupa shrekowa

wtorek, 26 października 2010 21:39


Brokuły pod każdą postacią mogłabym jeść na okrągło.
Ofkors krem z brokułów również często gości na naszym stole.
Z uwagi na swój śliczny zielony kolor została nazwana przez moją córkę zupą shrekową

Składniki:
1 duży brokuł
1 marchewka
2 średnie ziemniaki
kawałek pora
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego/śmietany
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz.


Ziemniaki, marchewkę, pora pokroić, wrzucić do bulionu i gotować ok. 10 min.
Nastepnie dorzucić podzielonego na różyczki brokuła i gotować kolejne 10 min.
Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem.
Gotową zupę zmiksować blenderem.
Ponownie zagotować, wlać jogurt lub śmietanę i delikatnie wymieszać
Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.




Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami

poniedziałek, 25 października 2010 21:09


Składniki
1/2 paczki makaronu świderki, najlepiej kolorowego - ładniej wygląda
100 g suszonych pomidorów w oliwie
100 g czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
duża szczypta suszonego oregano
sól, pieprz, łyżeczka musztardy, odrobina soku z cytryny, listki świeżej bazylii

Makaron ugotować al dente w słonej wodzie, przelać zimną wodą,
wrzucić do miski.
Pomidory pokroić w cienkie paski, oliwki i czosnek w plasterki, wrzucić do makaronu.
Przygotować sos - 4 łyżki oliwy lub zalewy z pomidorów  utrzeć z musztardą, sokiem z cytryny i oregano.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sosem polać sałatkę i wymieszać.

Wstawić do lodówki na 30 minut.

Można posypać startym parmezanem




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ciasto drożdżowe

niedziela, 24 października 2010 21:58


Uwielbiam ciasto drożdżowe, z rodzynkami, kruszonką.
Czasami dodaję skórkę pomarańczową
Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem,
kiedy ciocia robiła najpyszniejsze drożdżowe ciasto pod słońcem
Mniam

Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka słodkiej śmietany/jogurtu naturalnego
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
4 jajka
80 g drożdży
2 łyżki oleju
1 szkalnka mleka
szczypta soli
zapach
rodzynki

Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru

Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli, zapach, rodzynki, 2 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać trochę cukru i mąki,
pozostawić do wyrośnięcia
Jajka utrzeć z cukrem.
Do mąki dodać drożdże, jajka utarte z cukrem, zarobić śmietaną,
a na koniec wlać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę,
wszystko dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia
Brytfannę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Jeszcze raz wyrabiamy ciasto i kładziemy do brytfanny .
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier i mąkę,
dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Kruszonką posypać ciasto.

Piec około 45-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stopni.

Po upieczeniu zostawiam na trochę w piekarniku żeby nie oklapło.




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka brokułowa z z fetą i migdałami

niedziela, 24 października 2010 20:24


Kocham brokuły pod każdą postacią,
ale w tej sałatce są po prostu boskie.

Składniki:
brokuły
4-5 łyżek oliwy z oliwek
kilka kropli octu balsamicznego
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki miodu
feta
płatki migdałowe
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz

Brokuły ugotować, najlepiej na parze, żeby nie straciły koloru i się nie rozciapciały.
Z oliwy, octu, miodu, musztardy, czosnku i pieprzu zrobić sos,
żeby nie było grudek można rozprowadzić go dosłownie odrobina gorącej wody.
Brokuły podzielić na mniejsze cząstki. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni z solą.
Brokuły ułożyć na półmisku, na nich pokrojony w kosteczkę fetę, polać sosem
i posypać prażonymi migdałami.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Udka w pepsi i ketchupie

niedziela, 24 października 2010 19:50


Fajna alternatywa dla pieczonych udek.
A przepis jest oczywiście bardzo prosty i mało pracochłonny

Składniki:
Udka kurczaka
Pepsi
ketchup
przyprawa do kurczaka

Udka natrzeć przyprawą, włożyć do garnka
Wlać pespi i ketchup (nie żałować ketchupu).
Przykryć i dusić tak długo aż mięsko będzie miękkie.
Kiedy pepsi się wygotuje dolać jej i ketchupu,
tak aby na koniec był gęsty sosik.
Najlepiej podawać z ryżem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zpiekanka z cukinii

niedziela, 24 października 2010 19:27


Tą zapiekankę poznałam dzięki diecie MM
I się w niej zakochałam
jest pyszna, szybka i prosta

Składniki:
cukinia
pół papryki, najlepiej czerwonej - bo ładnie wygląda kolorystycznie
kilka pieczarek
cebula
3 zabki czosnku
pół pudełka fety
sól, pieprz, papryka czerwona, bazylia suszona

cukinie obrać, przekroić wzdłuż i wydłubać z niej trochę miąższu aby powstala łódeczka
wydłubany miąższ posiekać i przesmażyć z pokrojoną cebulą, papryką, pieczarkami i czosnkiem
doprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną
Zdjąć z ognia
fete rozdziabać widelcem i połączyć z warzywami
dokladnie wymieszać
powstałym farszem napełnić cukinie
posypać bazylia
włożyć do lekko natluszczonego naczynia
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
piec okolo 20 minut

PYCHA


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 423 449  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1423449

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi