Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pierogi z serem i rodzynkami czyli mój pierogowy debiut

sobota, 27 listopada 2010 20:10

 

 

Miałam dziś nie szaleć w kuchni, na obiad był szybki barszczyk

i na tym miał być koniec.

Ale popołudniową porą zaczęłam odczuwać ochotę na kulinarne eksperymenty.

Postanowiłam w końcu zrobić pierogi,

pierwszy raz w życiu

Na szczęście poszło dość łatwo

 

Składniki:

ciasto

600 g mąki pszennej

około 300 ml. wrzątku

1-2 łyżki oleju

sól

 

farsz

400 g białego sera

cukier

cukier waniliowy

cynamon

rodzynki

 

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić na środku dołek,

wlewać do niego po trochu wodę, olej i zagniatać ciasto.

Na poczatku trzeba uważać, bo jest dość gorące.

Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać więcej wody,

jeśli zbyt mokre trochę mąki.

Gotowe ciasto odstawić na chwilę przykryte ściereczką

i przygotować farsz.

Ser rozgnieść widelcem na gładką masę,

dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, rodzynki i dokładnie wymieszać.

Z ciasta oderwać kawałek, rozwałkować na cienki placek podsypując mąką,

wyciąć szklanką koła.

W każde koło nakładać na środek łyżeczką farsz,

dokładnie zlepić a potem zrobić "falbankę" palcami,

 albo odgniatać "ząbki" widelcem.

Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody.

Gotować około 2 minut od wypłynięcia - zmniejszając gaz, żeby nie "bulgotało"

tylko delikatnie się gotowało. 

Ja lubię pierogi z przesmażoną bułką tartą,

moja rodzina ze śmietaną i cynamonem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Barszcz biały z ziemniakami, boczkiem, jajkiem i chrzanem

sobota, 27 listopada 2010 17:00

 

 

Miałam dziś mało czasu na gotowanie obiadu.

Postanowiłam więc zrobić biały barszcz.

Gotuje się go błyskawicznie, jest pyszny,

a dzięki dodatkom - ziemniakom, jajkom i boczku - bardzo sycący.

 

Składniki:

barszcz biały Winiary

ziemniaki - ok. 5 szt. większych

boczek

jajka - 4 szt.

cebula - 1 duża

majeranek

liść laurowy

czosnek 3-4 ząbki

sól, pieprz

chrzan

 

Biały barszcz najlepiej smakuje zrobiony na wywarze z boczku, ew. białej kiełbasy.

Do gotowego wywaru wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, liść laurowy oraz czosnek.

Gotować kika minut, a następnie zalać rozrobionym w szklance zimnej wody barszczem i dalej gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.

Dodać sól, pieprz do smaku (ja nie dodaję - dla mnie jest wystarczająco smaczny), duuużo majeranku.

Na patelni przesmażyć boczek z cebulą pokrojoną w drobną kostkę

Jajka ugotować na twardo.

Barszcz z ziemniaczkami wlać na talerz,

dodać pokrojone w ósemki jajka oraz przesmażony boczek z cebulką.

Jeśli lubicie ostrzejszy smak można dodać trochę chrzanu.

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Muffinki z nutellą

środa, 24 listopada 2010 20:01

 

 

Za oknem zrobiło się zimowo, zaczął padać śnieg

jest szaro, buro i ponuro

i koniecznie musiałam zrobić coś pysznie słodkiego na poprawę humoru.

Wybór padł na muffinki z nutellą - wiadomo słodka czekoladowa nutella od razu poprawia nastrój

 

Składniki:

250 g mąki

150 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 jajo

250 ml. mleka

90 ml. oleju

nutella

 

W jednej misce  połączyć suche składniki, w drugiej mokre.

Potem wymieszać suche i mokre

nie ma znaczenia czy suche dodamy do mokrych

czy mokre do suchych

najważniejsze żeby nie mieszać zbyt długo,

najlepiej jak w cieście są drobne grudki.

Do foremek nakładać kolejno łyżeczkę ciasta, łyżeczkę nutelli i kolejną łyżeczkę ciasta.

Inna opcja - nutellę dodać bezpośrednio do miski z ciastem

lekko wymieszać i nakładać do foremek.

Powstaną wtedy fajne jasno-ciemne marmurkowe muffinki.

Foremki wypełnić do 3/4 wysokości bo muffinki sporo urosną.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Szaszłyki po hawajsku z sosem jogurtowym

wtorek, 23 listopada 2010 22:51

 

Moja kolejna kulinarna propozycja na przywołanie odrobiny lata

kurczak, ananas, Hawaje - żyć nie umierać ;)

 

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka

ananas

 

sos jogurtowy:

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oliwy

100 ml. jogurtu naturalnego

2 łyżeczki cukru

sól

mleczko kokosowe niesłodzone - do smaku.


Sałatę pokroić, wrzucić do miski.

Przygotować sos.

Do naczynia wlać sok z cytryny, dodać musztardę, oliwę i wymieszać.

Następnie dodać jogurt, mleczko kokosowe, cukier i sól i znów wymieszać.

Sałatę polać sosem.

Ananasa i pierś z kurczaka pokroić w kawadratowe kawałki,

filety przyprawić solą.

Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki kurczaka i ananasa i grilować aż mięso będzie miękkie

Szaszłyki podawać z sałatką i bagietką.

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kolorowe szaszłyki

wtorek, 23 listopada 2010 22:32

 

Uwielbiam letnie, weekendowe wyjazdy na działkę,

cisza, spokój, kumkające żaby i wieczorne grilowanie przy piwie.

Niestety do lata jeszcze daaaleko,

ale można spróbować przywołać wakacyjne wspomnienia przyrządzając kolorowe szaszłyki.

 

Składniki:

kiełbasa

boczek

pieczarki (nie za duże, żeby nie trzeba było ich kroić)

cukinia

papryka (najlepiej czerwona - będzie się fajnie komponować kolorystycznie)

cebula

przyprawa do grila

 

Kiełbasę, cukinie i cebulę pokroić w niezbyt cienkie plasterki

boczek i paprykę w kwadratowe kawałki

pieczarki pozostawić w całości i obsypać przyprawą do grila

Na patyczki nadziewać kolejno kiełbasę, cebulę, pieczarki, boczek, paprykę i cukinię

Grilować na tacce aż warzywa zmiękną i się zrumienią.

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Truskawkowy deser Nigelli

poniedziałek, 15 listopada 2010 20:12

 

 

Wróciłyśmy dziś z Julą do domu z wielkim apetytem na pyszne małe conieco

Małe conieco oczywiście musi być słodkie i szybkie do przygotowania.

Naszykowałam więc jogurt, herbatniki oraz mrożone truskawki 

i wzięłyśmy się do pracy

 

Składniki:

truskawki

cukier

jogurt naturalny (najlepiej grecki)

herbatniki

 

Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę,

herbatniki pokruszyć.

Do pucharków nakładać warstwami mus truskawkowy - 2 łyżki,

jogurt naturalny - 2 łyżki i pokruszone ciasteczka - 1 łyżka.

Powtarzamy nakładanie warstw aż dojdziemy do końca pucharków

Smacznego :)

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kurczak w pomarańczach

niedziela, 14 listopada 2010 21:08

 

Dziś nie chciało mi się gotować.

Pogoda była piękna, więc postanowiłam przyrządzić na obiad coś

co nie wymagało mojego dużego zaangażowania,

a my w tym czasie poszliśmy na spacer do parku.

Zrobiłam kurczaka w pomarańczach, wstawiłam do piekarnika

i właściwie obiad robił się sam

 

Składniki:

4 udka

2 pomarańcze

cebula

2 łyżki miodu

2 gałązki rozmarynu

kilka ząbków czosnku

2 łyżki musztardy
sól, pieprz

 

Do miski wlać sok z 1 pomarańczy, dodać miód, musztardę, rozmaryn,

czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dokładnie wymieszać.

Do gotowej marynaty włożyć posolone i popieprzone udka kurczaka.

Całość wstawić do lodówki na 1-2 godz.

Kurczaka wraz z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia,

dodać pkrojoną w grubą kostkę cebulę

oraz pokrojoną w półplasterki drugą pomarańczę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około godz.

Następnym razem dodam jeszcze pokrojone w plasterki ziemniaki,

niech się wszystko razem piecze.

 


 




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Buraczki na ciepło

niedziela, 14 listopada 2010 19:29

 

Moja rodzinka bardzo lubi jako dodatek do obiadu buraczki na ciepło

Są bardzo proste w przygotowaniu,

buraczki można ugotować poprzedniego dnia wieczorem

a wtedy ich przygotowanie przed obiadem zajmie tylko kilka minut.

 

Składniki:

kilka buraków

tłuszcz (trochę oleju, trochę masła)

mąka

cukier, sól, pieprz, ocet

 

Buraki ugotować w łupinkach, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na patelnię wrzucić tłuszcz, rozgrzać, dodać łyżkę mąki.

Do gotowej zasmażki dodać starte buraki.

Wymieszać, dodać cukier i ocet.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na ciepło.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sałatka jajeczna

sobota, 13 listopada 2010 20:38

 

Pyszna sałatka, a w zasadzie pasta jajeczna

Bardzo smaczna, zwłaszcza z chrupiącym, świeżym chlebem.

 

Składniki:

4 jajka

pół pęczka szczypiorku

majonez

sól, pieprz

 

Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski

Pokroić szczypiorek, dodać do jajek.

Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez

wymieszać i zajadać.

Smacznego

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Muffinki z marmoladą i lukrem

czwartek, 11 listopada 2010 19:28

 

 

Uwielbiamy muffinki, zwłaszcza moja córka

zawsze pomaga mi przy ich pieczeniu i dekorowaniu

 

Składniki:

250 g mąki

150 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 jajko

250 ml mleka

90 ml oleju

marmolada

 

W jednej misce wymieszać dokładnie suche składniki

- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę,

w drugiej mokre - jajko roztrzepane widelcem, mleko i olej.

Połączyć składniki suche z mokrymi, rozmieszać niezbyt dokładnie

Nakładać do foremek - do 2/3 wysokości

Do każdej muffinki włożyć łyżeczkę marmolady

Ja dodałam porzeczkową

Wstawić na 20-25 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika

Po upieczeniu polukrować - ja zrobiłam lukier cytrynowy

- sok z cytryny wymieszałam z cukrem pudrem i powoliłam działać mojej córce



 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 145  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483145

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi