Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 622 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Crumble śliwkowe

wtorek, 28 grudnia 2010 21:11

 

 

Postanowiłam dziś wykorzystać mój gwiazdkowy prezent - formę na tartę

i przygotowałam crumble śliwkowe.

Bosszszsze jakie to było pyszne,

rozpływające się w ustach śliwki z pyszną chrupiącą kruszonką

Idealny deser po ciężkim, zimowym, mroźnym dniu.

 

Składniki:

śliwki,

pół łyżeczki cynamonu,

łyżeczka kardamonu,

trochę suszonej żurawiny,

 

100 g masła,

100 g cukru,

200 g mąki.

 

Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiatrki.

Formę wysmarować masłem, poukładać w niej śliwki,

posypać żurawiną, cynamonem i kardamonem.

Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę.

Owoce posypać kruszonką - dość grubą warstwą,

ma być dużo pysznej, chrupiącej słodyczy.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut

aż kruszonka się pięknie zrumieni.

Można podawać na ciepło z kulką lodów śmietankowych lub na zimno.

I tak i tak smakuje bosko.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Święta, Święta

piątek, 24 grudnia 2010 8:33

 

W tym cudownym, wyjątkowym okresie chciałabym Wam życzyć

zdrowych, wesołych Świąt, pełnych ciepła i miłości

spędzonych w gronie najbliższych. 

By w chwilach refleksji choć na chwilę zatrzymać się

i spostrzec to, czego nie widać w ciągłym biegu - proste radości,
zwykłe chwile, które tak naprawdę są wyjątkowe.
Niech te nachodzące Święta nastroją Was optymistycznie
i niech radość zagości w Waszych sercach i domach.

Niech każdy z Was poczuje wyjątkową magię tych wyjątkowych Świąt
i niech Mikołaj zawita do Was z wymarzonymi prezentami



 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Obłędny bakaliowiec czyli mało pracy, duży efekt

piątek, 24 grudnia 2010 8:01

 

 

W tym roku pierwszy raz zrobiłam bakaliowiec.

Wyszedł obłędny, a ja wcale się nie napracowałam.

Jeśli macie kilka wolnych minut to polecam przygotowanie tego ciacha.

 

Składniki:

duża paczka krakersów,

puszka mleka skondensowanego słodzonego,

kostka masła,

200 g suszonych moreli,

300 g rodzynek/suszonej żurawiny,

300 g orzechów włoskich,

tabliczka gorzkiej czekolady,

wiórki kokosowe.

 

Krakersy pokruszyć na blachę, zalać kostką rozpuszczonego masła

Morele, czekolaę i orzechy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z rodzynkami/żurawiną.

Ja dodałam żurawinę, którą uwielbiam,

a poza tym imo z rodzynkami ciasto wyszłoby zbyt słodkie.

Przygotowaną mieszankę wyłożyć na krakersy

 

 

zalać mlekeim skondensowanym, posypać wiórkami kokosowymi

wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.

Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce, żeby ciasto stwardniało.

Na początku jest dość miękkie i ciężko się je kroi

ale po nocy spędzonej w lodówce - rewelacja

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Smalec czyli średnio zdrowo ale za to jak smacznie

poniedziałek, 20 grudnia 2010 20:14

 

 

Świeży chlebek posmarowany pysznym, aromatycznym smalcem

z chrupiącymi skwareczkami.

Do tego ogórek kiszony albo pachnący polem pomidor z cebulą

mmmmmmm pycha.....

 

Składniki:

1 kg słoniny,

0,3 kg wędzonego boczku,

0,2 kg brzuszka,

3 cebule,

2 jabłka,

4 ząbki czosnku,

sól, majeranek.

 

Słoninę, boczek, brzuszek i cebulę pokroić w kosteczkę.

Przesmażyć najpierw samą  słoninę i poczekać aż się wytopi trochę tłuszczu.

Następnie wrzucić brzuszek a potem boczek,

też trochę czekając aż się wytopią i przyrumienią.

Na samym końcu dodać drobniutko pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Cebulka powinna się lekko zrumienić.

Następnie ściągnąć patelnię z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
utarte drobniutko jabłko, sól i majeranek, wymieszać.
Jak troszkę przestygnie, zlać do pojemniczka czy miseczki.
Co jakiś czas przemieszać, żeby tężało równomiernie.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Bomba witaminowa zimową porą

niedziela, 19 grudnia 2010 17:43

 

 

Ponieważ zimą nie wszystkie warzywa są smaczne,

w przygotowywanych surówkach bazuję na kapuście kiszonej.

Jak byłam mała ciocia często robiła tą surówkę,

ale wtedy niezbyt ją lubiłam.

Ponieważ smaki się zmieniają, postanowiłam po latach spróbować ją jeszcze raz.

 

Składniki:

kapusta kiszona,

marchewka,

jabłko,

pieprz, odrobina cukru,

śmietana.

 

Jabłko i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodać pokrojoną kapustę, popieprzyć, dodać odrobinę cukru, 2 łyżki śmietany,

wymieszać i zajadać, rozkoszując się smakiem

i cieszyć się, że witaminy bombardują nasz organizm.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Najprostsza surówka świata cyli kwaśno mi

niedziela, 19 grudnia 2010 17:29

 

 

Do dzisiejszego tradycyjnego obiadu musiała być równie tradycyjna surówka.

Ponieważ szalałam dziś w kuchni z pierniczkami,

to nie miałam ochoty na pracochłonne surówki.

Na szczęście K. bardzo lubi kwaśne surówki

postanowiłam więc zrobić bardzo prostą surówkę z kiszonej kapusty.

 

Składniki:

kapusta kiszona,

pół cebuli,

oliwa z oliwek,

pieprz.

 

Kapustę lekko pokroić, żeby nie była zbyt długa

dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę

posypać obficie pieprzem i polać oliwą.

Wymieszać i zajadać.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kotlet schabowy czyli smak tradycji

niedziela, 19 grudnia 2010 17:02

 

 

Tak mi się dziś przypomniało z czasów dzieciństwa:

niedzielne przedpołudnie a w połowie mieszkań w bloku

słychać rozbijanie tłuczkiem kotletów schabowych.

Dziś tak było u mnie, rozbiłam mięso, usmażyłam

a mąż i córka zajadali tak, że im się uszy trzęsły.

 

Składniki:

schab pokrojony w plastry,

jajo,

bułka tarta,

sól, pieprz.

 

Mięso rozbić na dość cienkie kotleciki - nie lubię grubych schaboszczaków,

wolę duże ale cienkie ;)

Posolić, popieprzyć.

Obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej

i usmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Pod koniec smażenia dodaję odrobinę masła,

które wzbogaca smak i daje taką "aksamitność".

Ot i cała filozofia kotleta schabowego :)

Do tego ziemniaczane babeczki, surówka z kiszonej kapusty

i tradycyjny, niedzielny obiad gotowy.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Rogaliki drożdżowe

czwartek, 16 grudnia 2010 21:32

 

Uwielbiam te rogaliki.

Ich cudny smak poznałam dzięki koleżance,

która piecze je na nasze forumowe zloty.

Są obłędne, kocham je miłością wielką :)

 

Składniki:

ciasto

1 kg mąki

50 g drożdży
1 kostka masła
2 jajka
1 szklanka maślanki
2 łyżki cukru 

lukier

cukier puder
aromat
mleko/woda/sok z cytryny

Dodatkowo
marmolada, powidła do nadzienia


Tłuszcz roztopić w garnuszku z cukrem, poczekać aż wystygnie.
Drożdże, pół kostki - 50g - rozrobić w szklance z odrobiną maślanki.
Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce na jednolitą masę
(tłuszcz, jajka, maślankę, rozpuszczone drożdże)
i po trochu dosypywać mąki, wychodzi prawie cały kg
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na kawałki,
każdy kawałek rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części,
nałożyć łyżeczkę nadzienia.
i zwijać (od szerszej części do czubka).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 17 min (w zależności od wielkości rogalików).
Po wystygnięciu polukrować i zajadać.

Podziel się
oceń
0
0
Tagi: rogaliki

komentarze (0) | dodaj komentarz

Koktajl truskawkowy czyli odrobina lata w zimowy dzień

wtorek, 14 grudnia 2010 22:04

 

Miałam dziś mocno szalony dzień

i po powrocie do domu potrzebowałam czegoś z witaminami na wzmocnienie ;)

Wyjęłam mrożone truskawki, mleko, śmietanę i zmiksowałam pyszny koktajl

 

Składniki:

truskawki,

mleko,

śmietana/jogurt naturalny,

cukier.

 

Składniki daję na oko,

ale zasad jest taka, że na 3 części truskawek

przypadają 2 części mleka i śmietany/jogurtu

(ja daję 1,5 części mleka i 0,5 śmietany/jogurtu).

Cukru dodać do smaku.

Wszystkie składniki włożyć do blendera, dokładnie zmiksować,

podawać od razu póki jest mocno zimne

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pierogi z kapustą i grzybami

sobota, 11 grudnia 2010 20:39

 

 

Jak nie robiłam pierogów, to nie robiłam.

A teraz się rozbrykałam i znów poczyniłam :)

Tym razem z kapustą i grzybami.

Wyszły rewelacyjne.

Mój K. który nie jest pasjonatem pierogów, zjadł 9

i stwierdził, że lepszych w życiu nie jadł.

 

Składniki:

ciasto

600 g mąki pszennej,

około 300 ml. wrzątku,

1-2 łyżki oleju,

sól

 

farsz

0,5 kg kapusty kiszonej,

duża garść suszonych grzybów,

cebula,

liść laurowy,

sól, pieprz.

 

Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą, dorzucić listek laurowy

i gotować do miękkości około 1 godz.

W drugim garnku ugotować suszone grzyby.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszkić na oleju.

Kapustę, grzyby i cebulę drobniutko pokroić lub rozdrobnić blenderem.

Ja przygotowałam farsz poprzedniego dnia,

dziś zrobiłam szybciutko ciasto i zaraz mogłam gotować pierogi.

Mąkę wyrobić z wodą, olejem, szczyptą soli na gładkie ciasto.

Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać więcej wody,

jeśli zbyt klejące trochę mąki.

Z ciasta oderwać kawałek, rozwałkować na cienki placek podsypując mąką,

wyciąć szklanką koła.

W każde koło nakładać na środek łyżeczką farsz,

dokładnie zlepić.

Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody.

Gotować około 2 minut od wypłynięcia na małym ogniu.

Pierogi podałam z przesmażoną cebulą i skwarkami boczkowymi.

 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 423 469  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1423469

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi