Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ciasto marchewkowe

niedziela, 27 marca 2011 15:08

 

To ciasto pierwszy raz jadłam na naszym babskim forumowym zlocie.

Nie sądziłam, że ciasto z marchewką może być tak pyszne.

Z orzechami, rodzynkami, polewą czekoladową - po prostu rewelacja.

A do tego jest banalnie proste i szybkie.

 

 

Składniki:

4 jaja,

2 szklanki mąki,

1,5 szklanki cukru,

1,25 szklanki oleju,

2 szklanki startej marchewki,

2 łyżeczki sody,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki cynamonu,

szczypta soli,

orzechy,

rodzynki,

polewa czekoladowa.

 

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą

i cynamonem oraz olej.

Na koniec dodać startą marchewkę, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszać.

Ja dodałam jeszcze skórkę pomarańczową.

Brytfannę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Po wystygnięciu polać po wierzchu polewą czekoladową.

 

 

Przepis bierze udział w akcji "Warzywa w słodyczach"

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Tarta z owocami i budyniem

sobota, 26 marca 2011 18:35

 

Jak wiecie uwielbiam tarty, słodkie, wytrawne - no mniam, uwielbiam.

Ale jeszcze nie robiłam tarty z owocami i budyniem,

pora więc narobić zaległości ;)

Kruchy spód, budyń i pyszne, świeże owoce zalane galaretką

czy takim pysnościom można się oprzeć?

 

 

Składniki:

kruchy spód

200 g mąki,

100 g masła,

1 jajko,

2 łyżki cukru

wypełnienie tarty

1 budyń waniliowy/śmietankowy,

1 galaretka,

dowolne owoce.

 

Mąkę, zimne masło i cukier zmiksować (można też wyrobić rękami),

dodać jajko i dalej miksować, aż powstanie gładka masa.

Ciasto uformować w kulę i włożyć na pół godz. do lodówki.

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty - spód i boki.

Ponakłuwać widelcem i piec w piekaniku rozgrzanym do 180 stopni

przez około 25 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.

Pozostawić do wystygnięcia.

Tartę wypełnić przestudzonym budyniem, przygotowanym z 400 ml. mleka.

Na wierzchu ułożyć dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką

przygotowaną z połowy wody podanej na opakowaniu.

Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Żółty ryż z warzywami

środa, 23 marca 2011 19:23

 

 

Jak ktoś ma ochotę na ryż ale podany inaczej niż zwykle,

polecam mój sposób.

 

Składniki:

ryż,

bulion ew. woda,

2 łyżeczki curry,

dowolne warzywa - marchewka, groszek, seler, cebula, papryka

sól, pieprz do smaku,

oliwa.

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na oliwie.

Dodać ryż, curry i też chwilkę posmażyć.

Zalać bulionem/wodą, dodać warzywa, sól i pieprz

i gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki.

W razie potrzeby dolać bulion/wodę.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Baardzo czosnkowy sos Toum

środa, 23 marca 2011 18:59

 

Świetnie pasuje do kurczaka po libańsku,

ale można go używać również do innych dań mięsnych.

 

 

Składniki:

czosnek (dałam pół główki),

3-4 łyżki oleju,

2 łyżki mjonezu,

2 łyżki soku z cytryny,

sól, pieprz do smaku.

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na kilka minut.

I można zajadać :)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Shish Taouk czyli kurczak po libańsku

środa, 23 marca 2011 18:51

 

 

Ostatnio miałam ochotę na jakąś odmianę w kuchni.

zamiast zwyczajnych pieczonych udek zrobiłam kurczaka po libańsku.

Było pyszne, gorąco polecam z żółtym ryżem z warzywami

i koniecznie z baaardzo czosnkowym sosem Toum.

 

Składniki:

kurczak (polecam udka i pierś),

marynata

czosnek (ilość wg uznania, ja dałam okołu pół główki)

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

2 łyżki soku z cytryny,

2 łyżki oleju,

3 łyżki wody,

po szczypcie (w sumie ma być pół łyżeczki) cynamonu, goździków, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, imbiru,

1/4 łyżeczka kminku,

1/4 łyżeczki czerwonej papryki,

1/4 łyżeczki curry.

 

Kurczaka umyć, osuszyć.

Pierś pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam w dość grubą kostkę).

Przygotować marynatę - połączyć ze sobą koncentrat, sok z cytryny, olej, wodę, czosnek i przyprawy.

Kurczaka zalać marynatą (najlepiej od razu w naczyniu, w którym będziemy go piec).

Tak przygotowanego kurczaka odstawić do lodówki na co najmniej godzinę,

a najlepiej na noc.

Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Mocno czosnkowa pomidorowa z grzankami i żółtym serem

sobota, 19 marca 2011 17:18

 

Ulubiona zupa mojej córki to pomidorowa.

Za każdym razem jak się jej pytam na co ma ochotę odpowiedź jest jedna:

na pomidorową :)

Ofkors jakbym za każdym razem gotowała tradycyjną pomidorówkę,

to byśmy umarli z nudów.

Dlatego dziś zrobiłam ciut inną wersję.

 

 

Składniki:

bulion (rosół),

koncentrat pomidorowy,

pomidory z puszki (w sezonie polne pomidory),

łyżka masła,

mała cebula,

100 ml śmietany,

łyżeczka mąki,

czosnek,

świeża bazylia - kilka pokrojonych listków,

grzanki,

ser żółty.

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce masła.

Do cebuli dodać pomidory z puszki (lub surowe) i dusić razem do miękkości.

Gotowe pomidory przetrzeć przez sitko,

zalać bulionem (ja często robię pomidorówkę na rosole),

dodać koncentrat pomidorowy i chwilę razem pogotować.

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy.

Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do zupy.

Przygotować grzanki.

Wlać zupę na talerz, posypać bazylią,

dodać grzanki i utarty żółty ser.

Gorąco polecam - zupełnie nowy smak zupy pomidorowej

Smacznego :)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Wiosenny twarożek z mega dużą porcją witamin

środa, 16 marca 2011 21:19

 

 

Niedzielny poranek, zapach kawy, pyszny chrupiący chlebek z masłem

i duża porcja twożku z rzodkiewką, szczypiorkiem i kiełkami.

Po takim śniadaniu człowiek od razu ma ochotę na łikendowe szaleństwa na dworze :)

 

Składniki:

biały ser - ok. 150 g

śmietana i jogurt naturalny - w sumie ok. 100 ml

rzodkiweki, szczypiorek, dowolne kiełki - ilość według uznania

sól, pieprz, ostra papryka - do smaku.

 

Serek rozgnieść w misce, dodać śmietanę wymieszaną z jogurtem.

Rzodkiewkę, szczypiorek pokroić i też dodać do miski.

Posolić, popieprzyć, dodać paprykę,

wszystko dokładnie wymieszać, posypać po wierzchu kiełkami.

Smacznego


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pyszna, wiosenna sałatka owocowa

wtorek, 15 marca 2011 20:56

 

 

Za oknem pojawiły się pierwsze cudne, wiosenne promyczki

i od razu człowiek ma ochotę na jakieś lżejsze jedzonko ;)

I desery też jakieś lżejsze, owocowe, pyszne.

 

Składniki:

2 jabłka,

2 gruszki,

pomarańcza,

banan,

2 kiwi,

orzechy włoskie,

miód (ja dałam miód malinowy - rewelacyjny) - ok. 1 łyżki,

sok z cytryny - ok. 1 łyżki.

 

Owoce obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wymieszać.

Miód połączyć z sokiem z cytryny, powstałym sosem polać owoce.

Na wierzchu posypać orzechami włoskimi.

Pycha i dobrze wpłynie na nasze zimowe sadełko ;)

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

I'm back

wtorek, 15 marca 2011 20:47

 

Jestem, wróciłam :D

Zima się kończy, wokół robi się ciepło

od razu chce się żyć, gotować, pitrasić różne pyszności

Zaraz wrzucę jakieś nowe wiosenne przepisy


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 152  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483152

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi