Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym

sobota, 18 czerwca 2011 22:48

 

Ostatnio zrobiło się u mnie dość truskawkowo.

Ale nie ma się co dziwić, trzeba korzystać z ostatnich podrygów truskawek ;)

Kilka dni temu zrobiłam po raz pierwszy tartę z truskawkami

i kremem budyniowym, wyszła rewelacyjna,

ale tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam zrobić ani jednej fotki.

Dziś na szczęście udało mi się sfocić co nieco ;)

 

 

Składniki:

spód

100 g masła,

200 g mąki,

2 łyżki cukru pudru,

3 łyżki zimnej wody,

szczypta soli,

 

krem

budyń waniliowy/śmietankowy,

400 ml mleka,

125 g masła,

2 łyżki cukru pudru,

 

Dodatkowo

2 łyżki marmolady truskawkowej (niekoniecznie),

300 g truskawek,

galaretka truskawkowa.

 

 

Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty

i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut, aż do zrumienienia.
W międzyczasie ugotować budyń w mniejszej ilości mleka - 400 ml.
Masło zmiksować z cukrem pudrem,

dodawać po łyżce wystudzony budyń dalej miksując.
Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem,

poukładać gęsto pokrojone truskawki lub w całości, jak Wam wygodniej
zalać galaretką truskawkową przygotowaną w 400 ml. wody.

Wstawić do lodówki i uzbroić się w cierpliwość,

w oczekiwaniu aż wszystko zastygnie ;)

 


 

Ten przepis bierze udział w akcji Tarty na wszystkie sposoby

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Truskawkowe marzenie

piątek, 10 czerwca 2011 22:39

 

Ten przepis odkryłam dzięki forumowej koleżance
Dzięki Bea, truskawkowe marzenie na zawsze zagościło na naszym stole.
Kiedyś przygotowałam je na piknik w przedszkolu mojej córki - ciacho zrobiło furrorę


 

Składniki:
Na biszkopt
6 jaj,
1,5 szkl cukru,
1 szkl mąki ziemniaczanej,
0,5 szkl mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia potrzebujemy:

3 galaretki truskawkowe,
1 galaretka cytrynowa,
2 kartoniki słodkiej śmietanki 18% - po 200ml,
trochę cukru,
ok. 800 g truskawek,

sok z połowy cytryny + woda.

Jajka ubijać na parze dodając cukier,
żeby biszkopt wyszedł puszysty trzeba porządnie ubić, do białości ok 15 min.
Ja z lenistwa nie ubijam na parze.

Ciągle ubijając po troszeczku dosypywać wymieszane ze soba mąki

i proszek do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni aż się upiecze na zloty kolor,

około 30-40 min.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i po wystygnięciu przekroić na pół.

Sok z cytryny wymieszać z wodą (ma wyjść około 3/4 szklanki płynu)

i obficie skropić nim dolny biszkopt.

2 galaretki truskawkowe rozmieszać w 400 ml wrzącej wody,
kiedy lekko podtężeje - miksować kilka minut aż się spieni i podwoi swoją objętość.

Do galaretki wlać 1 śmietankę i miksować dalej.
Do tej niebiańskiej mikstury wsypać 0,5-0,6 kg truskawek

pokrojonych byle jak i zasypanych łyżką cukru.
Wymieszać i wyrzucić na połówkę biszkopta wcześniej skropionego wodą z cytryną.
Przykryć drugą połówką.
Następnie należy rozmieszać galaretkę cytrynową w 250 ml wrzątku,

kiedy lekko stężeje miksować i dolać śmietankę - jak poprzednio.
Te pyszności ładujemy na górę naszego ciasta.
Siup do lodówki.
Resztę truskawek rozdrobnić, wrzucić do rondla
wraz z 0,5 szkl wody,

łyżką cukru - gotować.

Jak zawrze - zmiksować na gładki mus, do wrzącego wsypać ostatnią galaretkę truskawkową, wystudzić.
Po wystygnięciu powstaje super żel, którym po wierzchu naszego ciasta robimy sobie artystyczne esy-floresy.
Niebo w gębie, kwaskowe i orzeźwiające.

Idealny deser na upały

 

 

Przepis dodaję do akcji "Wypieki idealne"

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Wiosenna botwinka z koperkiem

czwartek, 09 czerwca 2011 22:05

 

Bardzo lubię buraczki, barszczyk czerwony,

ale botwinka to jest to co tygryski lubią najbardziej.

Ponieważ pora roku sprzyja rozpieszczaniu podniebienia

to botwinka często gości na naszym stole.

 

 

Składniki:

pęczek botwinki,

100 ml kwaśnej śmietany,

łyżka mąki,

pęczek koperku,

sól, pieprz, cukier, ocet do smaku.

 

W garnku zagotować 2 litry wody, dodać pokrojone buraczki.

Gotować kilka minut.

Liście wraz z łodygami bardzo dokładnie opłukać,

lubią się w nich chować ziarenka piasku,

a następnie pokroić na około 1 cm kawałki i dodać do zupy.

Wszystko gotować razem do miękkości warzyw.

Zupę doprawić solą, pieprzem.

Dodać do smaku ok 2 łyżeczki cukru i octu.

Na końcu dodać śmietanę rozmieszaną z 1 łyżką mąki.

Zupę wlać na talerz i udekorować solidną porcją koperku.

Ja uwiebiam botwinkę z ziemniakami utłuczonymi z masełkiem,

ale można ją również podawać z innymi dodatkami

np. jajkiem ugotowanym na twardo.

Gorąco polecam, póki jeszcze można kupić pyszną, świeżutką botwinkę.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 156  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483156

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi