Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Gotowania nie będzie

czwartek, 28 czerwca 2012 8:18

 

W związku ze zbuntowaniem się mojej starej lodówki

muszę wyruszyć na poszukiwania nowej.

Na gotowanie i inne kulinarne popisy pewnie czasu zabraknie.

Nowe wpisy pojawią się zapewne nie wcześniej niż za kilka dni,

po zakupieniu nowej lodówki :)

Czy Wy też nie lubicie tego chodzenia i wybierania sprzętów domowych?

Porównywania parametrów, cen i innych dupereli ;)

Niedawno byłam zmuszona kupić nową pralkę

(jakiś bunt maszyn nastąpił u mnie w tym roku)

i to już wyczerpało całkowicie moją energię na wybieranie AGD,

ale niestety będę musiała wykrzesać ostatki sił i ruszyć w zakuposzał ;) 

Życzcie mi powodzenia ;)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Chili con carne

poniedziałek, 25 czerwca 2012 20:05

 

Wczoraj późnym wieczorem uzmysłowiłam sobie,

że dziś kompletnie nie będę miała czasu na gotowanie.

Wkroczyłam do kuchni ze smętną miną i brakiem pomysłów.

Na szczęście w lodówce odkryłam mięso mielone i pieczarki

a w szufladzie puszki z pomidorami, fasolą czerwoną

i inne niezbędne produkty i przyprawy.

I klamka zapadła - będzie chili con carne.

 

 

Składniki:

500 g mielonego mięsa,

250 g pieczarek,

duża papryka (nie miałam i też wyszło dobre ;)),

duża cebula,

puszka pomidorów (najlepiej krojonych w zalewie),

puszka czerwonej fasoli,

sos pomidorowy przecierowy (kartonik 500 g),

5 ząbków czosnku,

3 łyżeczki gotowej mieszanki do chili con carne firmy Kotanyi

lub można sobie samemu przygotować mix przypraw

papryka ostra, słodka, kmin rzymski, pieprz, sól,

olej do smażenia.

 

Na patelni rozgrzać olej,

w międzyczasie mięso wymieszać z 2 ząbkami pokrojonego czosnku,

przyprawą Kotanyi lub własnym mixem przypraw.

Mięso przesmażyć na patelni i przełożyć do gara.

Na patelni przesmażyć pokrojoną paprykę i też do gara,

następnie pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki

i ofkors z nimi też do gara.

Przesmażone składniki zalewamy pomidorami w zalewie,

przecierem pomidorowym, dodajemy resztę czosnku pokrojonego

lub przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz.

Wszystko razem gotujemy kilka minut na niewielkim ogniu.

Na koniec dodajemy odsączoną fasolę.

Pozostawiamy na ogniu przez 3-4 minuty

i gotowe.

 

 

Podajemy z kleksem śmietany bądź jogurtu naturalnego.

Można jeść z pieczywem, ryżem, solo - jak kto woli :)

Smacznego.

 

Ps. To danie z gatunku "nie wychodzę pięknie na zdjęciach

ale jestem naprawdę pyszne"

 

A na koniec jeszcze dzisiejsze zjawisko zza okna ;)

 

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Jajecznica na trawie

wtorek, 19 czerwca 2012 19:20

 

Czy jest coś przyjemniejszego niż niedzielne śniadanie na trawie

w ciepły czerwcowy poranek?

I to najlepiej takie śniadanie, którego nie trzeba przygotowywać zbyt długo.

Do takich należy moja dzisiejsza propozycja - jajecznica z pomidorami,

szczypiorkiem i śmietaną.

Dzięki dodatkowi śmietany jajecznica jest aksamitna, delikatna, przepyszna.

 

 

Składniki (na 2 porcje)

4 jajka,

pomidor,

1/2 cebuli,

1/2 pęczka szczypiorku,

2 łyżeczki masła,

3-4 łyżeczki śmietany,

sól, pieprz do smaku.

 

Jajka rozbić do miseczki, dodać śmietanę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Pokroić szczypiorek, cebulę w kostkę, pomidora w plasterki.

Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę

i zalać masą jajeczno-śmietanową.

Smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając.

Gotową jajecznicę wyłożyć na talerz, poukładać na niej pokrojone pomidory

i posypać obficie szczypiorkiem.

Miłego dnia :)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kurczak w cieście francuskim

poniedziałek, 04 czerwca 2012 18:57

 

Moja dzisiejsza propozycja to fajny pomysł na szybki obiad.

Wystarczy zrobić do tego "mumiowego kurczaka" sałatkę i obiad gotowy.

To danie jest dość sycące, więc dodatki typu ziemniaki, ryż czy makaron

nie są konieczne.

 

 

Składniki:

filet z kurczaka,

opakowanie ciasta francuskiego,

200 g pieczarek,

duża cebula,

2 plastry żółtego sera,

sól, pieprz,

jajko.

 

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i lekko poddusić.

Ciasto francuskie naciąć nożem wzdłuż dłuższych boków, co 1-2 cm.

środek ciasta zostawić w całości.

Filet z kurczaka oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na cieście.

Na kurczaku ułożyć uduszone pieczarki z cebulą,

przykryć plasterkami żółtego sera.

I teraz zaczyna się zabawa - zaplatanie ciasta :)

Na przemian układamy na naszym kurczaku paski ciasta,

raz z lewej, raz z prawej, pozostawiając między nimi odrobinę przerwy.

Ciasto francuskie posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem

i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-35 minut.

Piec do zrumienienia ciasta.

Smacznego

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 143  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483143

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi