Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mrożona kawa z nutką wanilii

wtorek, 31 lipca 2012 18:12

 

Zainspirowana pewną interesującą i oryginalnie wyglądającą kawą klik, klik

postanowiłam dodać mój przepis na ulubioną kawę.

Ponieważ za oknem środek lata - będzie to ofkors kawa mrożona.

Z uwagi na sezon "przed-bikiniowy" - odchudzona wersja,

bez śmietanek, lodów i innych tuczących dodatków.

 

 

Składniki:

2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej,

1 łyżeczka cukru waniliowego,

odrobina wrzątku,

około 200 ml. mleka,

kilka kostek lodu.

 

 

Do szklanki wsypać kawę, zalać wrzątkiem (niewielką ilością - tylko tyle, żeby nam się kawa zaparzyła).

Dodać cukier waniliowy, drobno rozkruszony lód

i uzupełnić mlekiem.

Proste, pyszne i brakuje mi 3 P ;) na określenie szybkiego

może prędkie ;)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Tarta z cukinią, miętą i fetą na lekko razowym spodzie.

wtorek, 31 lipca 2012 8:47

 

I znów tarta.

I znów cukinia.

Ale nic na to nie poradzę, że tak kocham tarty

a cukinię wielbię i darzę miłością wielką :)

 

 

Już dawałam kiedyś przepis na tartę z cukinią  klik, klik

ale ta ma zupełnie inne ciasto i inny farsz.

 

Składniki:

ciasto

1,5 szklanki mąki (pół na pół razowa i zwykła),

3-4 łyżki jogurtu,

5 łyżek oliwy,

szczypta soli

farsz

2 cukinie,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

feta,

3 jajka,

mięta (garść świeżej lub czubata łyżeczka suszonej),

oliwa do smażenia.

 

 

Składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki

(można i na całą noc), wylepić nim formę (moja ma około 23 cm średnicy)

a następnie piec 10-15 min. w temp. 200 stopni.

W międzyczasie cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach,

posypać solą, odstawić. Po kilku minutach odcisnąć.

Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek,

dodać odciśnietą cukinię i dusić 10-15 minut.

W misce rozgnieść fetę i wymieszać z jajkami, dodać posiekaną miętę

i cukinię z patelni, dokładnie wymieszać, wylać na podpieczone ciasto.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około pół godziny

 

 

Smakuje i na ciepło i na zimno,

jest baaardzo sycąca.

 

 

Tarty wytrawne i na słodko


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Szkoda, że ...

niedziela, 29 lipca 2012 21:50

 

Dziś moja córka powiedziała:

szkoda, że pieniądze nie rosną na drzewach

mogłabyś mamuś całe wakacje spędzić ze mną na działce

i nie musiałabyś chodzić do pracy

 

No cóż, szkoda

Jutro zamiast oglądać taki widok

 

 

niestety będzie trzeba iść do pracy i oglądać miejskie mury ;)

 

Jeszcze kilka łikendowych wspomnień, które muszą wystarczyć

aż do przszłego piątku

 

 

To nie moje połowy, ja się nie dotykam do robaków i niewypatroszonych ryb ;)

 

I znów tęcza, ale jakaś taka piękniejsza niż ta łódzka

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tarta z malinami na waniliowej chmurce

środa, 25 lipca 2012 22:12

 

Gdzie człowiek nie spojrzy tam maliny.

Na straganach, w warzywniakach, w hipermarketach, na blogach ;)

A u mnie jakoś tak ostatnio mało owocowo.

Postanowiłam to koniecznie zmienić i zrobiłam tartę z malinami.

Ponieważ na dworze upał - zrobiłam delikatniejszą,

nieco odchudzoną wersję kremu budyniowego,

zamiast masła dodałam śmietanę kremówkę i cukier waniliowy

i powstała delikatna waniliowa chmurka.

Ciasto też dziś zupełnie inne niż zazwyczaj, ale o tym za chwilę.

 

 

Składniki:

ciasto:

120 g masła,

1 łyżka oleju,

4 łyżki wody,

1 porządna łyżka cukru,

200 g mąki pszennej,

szczypta soli,

krem:

budyń waniliowy (na pół litra mleka),

400 ml mleka,

400 ml śmietany kremówki,

cukier waniliowy,

1 łyżka cukru pudru,

3 łyżeczki żelatyny.

 

Dodatkowo ok. 300-350 g malin, kilka łyżek dżemu malinowego.

 

 

Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystygnięcia.

Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,

zakryć (koniecznie - bo pryska)

i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.

Masło ma zacząć "bąblować" i delikatnie zrumienić się na brzegach.

Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.

Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami.

Powstałym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.

W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno

z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce wystudzony (!) budyń.

Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Wystudzone ciasto posmarować dżemem,

wyłożyć krem i ozdobić malinami.

Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

 

Smacznego :)

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Knedle ze śliwkami

środa, 25 lipca 2012 10:17

 

Bardzo lubię knedle z sezonowymi owocami - truskawkami, śliwkami.

Nie są bardzo pracochłonne, ani skomplikowane.

Zazwyczaj przygotowuję więcej ciasta i robię na 1 obiad knedle,

a na kolejny kopytka.

I mam za jednym zamachem opracowane co najmniej 2 obiady :)

 

 

Korzystam z lekko zmodyfikowanego przepisu "Kuchni Polskiej" .

 

Składniki:

1 kg ziemniaków,

300 g mąki (ilość mąki zależy od ziemniaków - czasami trzeba dodać więcej, czasami mniej),

1 jajko (dałam 2),

500 g śliwek,

sól, cukier, (dodałam też cynamon).

 

 

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę.

Do wystudzonych ziemniaków dodać jajka i stopniowo mąkę.

Zagnieść ciasto - ma być gładkie, elastyczne.

Przełożyć na stolnicę, podzielić na porcje

i podsypując mąką uformować wałeczki, pokroić na kawałki.

Każdy kawałek spłaszczyć ręką, na środku ułożyć wypestkowaną śliwkę,

podsypać odrobiną cukru i cynamonu,

zakleić brzegi i uformować kulę. 

Knedle gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia.

 

 

Ja najbardziej lubię knedle polane przesmażoną na maśle bułką tartą,

ale można też podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego :)

 

Ps. zastanawiałam się czy ten przepis umieścić w dziale "pierogi, naleśniki, placuszki" czy "kluski, kluseczki, dania z makaronu".

Tak naprawdę to ani pierogi, ani kluseczki, ani placuszki, a już na pewno nie makaron ;)

ale ostatecznie padło na pierwszą propozycję ;) 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Bruschetta - czyli coś na śniadanie, coś na kolację, coś na ząb

wtorek, 24 lipca 2012 21:57

 

Czy jest bardziej idealne połaczenie niż dojrzały, pachnący polem pomidor

i bazylia - królowa przypraw?

Tak prosty a tak cudowny, wspaniale zgrany duet.

Wystarczy dodać pieczywo (ja dałam ciabattę), czosnek

i dobrej jakości oliwę z oliwek

i przepyszna przekąska gotowa.

Oszalałam na jej punkcie - mogłabym ją jeść non stop,

na śniadanie, kolację, na obiad.

No może przesadziłam - na obiad zjadłabym cukinię ;)

 

 

Składniki (na 1 porcję):

ciabatta,

dojrzały poomidor,

ząbek czosnku,

bazylia (najlepiej świeża ale może też być suszona),

sól, pieprz,

oliwa z oliwek.

 

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Przełożyć do miseczki.

Czosnek drobno pokroić, dodać do pomidorów.

Wlać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.

Ciabattę przekroić na pół, polać oliwą, obłożyć pomidorami i pokrojoną bazylią.

Wstawić do piekanika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

 

 

Buon appetito!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sałatka z wędzonej makreli

niedziela, 22 lipca 2012 19:12

 

To pierwsza sałatka/pasta, którą zrobiłam sama.

Miałam wtedy około 12 lat i dostałam od rodziców pierwszą książkę kucharską "Nastolatki gotują".

Do tej pory, mimo że od tego czasu minęło już wieeeele lat,

nadal często gości na moim stole.

 

 

Podaję oryginalny przepis, w nawiasach moje zmiany.

 

Składniki:

20-25 dag wędzonej makreli (lub innej wędzonej ryby),

2-3 ugotowane ziemniaki (pominęłam),

1 kiszony ogórek (dałam 2),

1 jabłko,

1-2 jajka ugotowane na twardo,

1 mała cebula,

kilka rzodkiewek,

szczypiorek,

1-2 łyżeczki musztardy,

2 łyżki majonezu,

sól, pieprz.

 

Mięso ryby oddzielić od ości, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miseczki.

Ziemniaki, ogórka, jabłko, jajka, cebulę, rzodkiewki pokroić w kostkę

i dodać do ryby.

Szczypiorek drobno posiekać i również dodać do miseczki.

Dodać sól, pieprz, musztardę, majonez i dokładnie wymieszać.

I gotowe.

Rewelacyjnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.

 

 

Smacznego


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kurczakowe pałeczki z pomarańczowym ryżem

poniedziałek, 16 lipca 2012 22:13

 

Kolejne danie z serii "nie wychodze pięknie na zdjęciach, ale jestem..."

1. pyszne

2. proste

3. jednogarnkowe

4. sycące

5. dwudniowe ;)

itd.

 

 

To danie można przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym

lub w brytfannie czy nawet w blaszce na ciasto.

Spokojnie najedzą się nim 3 osoby

i to przez 2 dni.

 

Składniki:

udka kurczaka (mogą być same pałeczki, mogą być całe udka),

przyprawy do kurczaka:

bazylia, tymianek, oregano, estragon, papryka słodka, sól, pieprz

2 szklanki ryżu

duża cebula

zalewa

2 ząbki czosnku

6 szklanek wody

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżki wegety (nie dałam w ogóle, bo nie używam)

2 łyżki słodkiej papryki

1/2 kostki masła

2 łyżeczki cukru

3 łyżeczki ketchupu

 


Przyprawy do kurczaka wymieszać, obtoczyć w nich kurczaka

i wstawić do lodówki (można na całą noc)

Wodę z pozostałymi składnikami zalewy zagotować.

Na brytfannę/blachę wyłożoną papierem wsypać ryż,

ułożyć na nim pokrojoną w krążki cebulę i kurczaka.

Ja robiłam w naczyniu żaroodpornym, więc nie dawałam papieru.

Zalać zalewą.

I siup do piekarnika, 180 stopni, piec do miękkości kurczaka

i wchłonięcia płynu przez ryż.

Kurczak, jak kurczak ale ryż - super,

nawet J., dla której ryż, poza ryżem na słodko mógłby nie istnieć

wsuwała aż jej się uszy trzęsły.

Za pierwszym razem bałam się tej dużej ilości zalewy - ale wszystko wychodzi super.

Polecam.

 


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 130  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483130

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi