Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tosty gruszkowe

sobota, 20 sierpnia 2011 17:07

 

Tosty gruszkowe wcale nie są z gruszki ;)

Ale kto zna Gruszkę i jej tosty ten wie, że to najlepsze tosty na świecie.

Świetnie się nadają na piknik, na drugie śniadanie do szkoły czy pracy,

na szybką przekąskę czy lunch.

 

 

Składniki na 2 tosty (4 trójkąty):

6 kawałków chleba tostowego,

2 liście sałaty,

2 plasterki szynki,

2 plasterki żółtego sera,

pomidor,

cebula,

majonez.

 

Chleb tostowy opiec w tosterze, niezbyt mocno - niech będzie średnio zrumieniony.

Tost posmarować majonezem, nałożyć liść sałaty, szynkę,

plasterek czy 2 pomidora,

przykryć następnym tostem posmarowanym z dwóch stron majonezem

nałożyć plaster żółtego sera i kilka krążków cebuli.

Całość przykryć ostatnim tostem posmarowanym majonezem.

Taką kanapkę przekroić na pół, w trójkąty i zajadać

 

 

Tosty gruszkowe dodaję do akcji 24/7 jako II POSIŁEK - lunch/II śniadanie zjadane w pracy

 


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: tosty, tost

komentarze (3) | dodaj komentarz

Tarta z cukinią i serem feta

środa, 17 sierpnia 2011 22:25

 

Uwielbiam cukinie.

To jedno z moich warzywnych faworytów,

świetnie się nadaje do zapiekania, duszenia,grillowania.

Cukinię odkryłam stosunkowo niedawno

i ciągle się zastanawiam, jak mogłam tyle lat przeżyć bez niej - królowej cukinii

 

Ponieważ równie mocno jak cukinię uwielbaim tarty

to dziś na kolację przygotowałam tartę z cukinią i serem feta,

wyszła rewelacyjna.

 

 

Składniki:

Spód z mojego ulubionego kruchego ciasta

200 g mąki pszennej,

125 g masła,

szczypta soli,

2 łyżki zimnej wody

 

Farsz

1 duża cukinia lub 2 mniejsze,

pół paczki fety,

2-3 ząbki czosnku,

cebula,

3 jajka,

2-3 łyżki śmietany,

bazylia ew. zioła prowansalskie,

pieprz,

gałka muszkatołowa.

 

 

Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.

Uformować je w kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny

(można na dłużej np. ciasto przygotować dzień wcześniej).

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.

W międzyczasie przygotować farsz.

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny,

aż puści sok.

Cebule i czosnek posiekać w kostkę

i zrumienić na patelni maźniętej odrobiną oliwy.

Po chwili dorzucić na patelnię odciśniętą z soku cukinię,

bazylię, świeżo zmielony pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Całość dusić przez około 5 minut.

Farszu nie solić, feta jest wystarczająco słona.

Na upieczony spód wyłożyć cukiniowy farsz,

powkładać pokrojoną w kostkę fetę


 

Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną,

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna

 

 

 Ten przepis bierze udział w akcjach Cukinia 2011 i Tarty na wszystkie sposoby


 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 136  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483136

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi