Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

A mnie zaraz będzie dobrze ;)

piątek, 10 sierpnia 2012 20:44

 

Oficjalnie oświadczam, że właśnie rozpoczęłam mój urlop.

 

 

Jutro wyjeżdżam, będę wypoczywać , czytać książki,

spędzać czas z moją rodzinką, opalać się (jeśli pogoda pozwoli ;)),

ale oczywiście nie zapomnę o Was,

codziennie przy kawce na tarasie będę o Was myśleć

 

 

No i żeby nie było, że się tylko będziemy lenić - będziemy też gotować :D

 

 

Do zobaczenia za 3 tygodnie :)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Parówki w cieście francuskim

piątek, 10 sierpnia 2012 12:46

 

Wczoraj miałam starsznie zaganiany dzień, a niestety coś trzeba jeść ;)

Na przygotowanie pracochłonnego obiadu nie miałam ochoty,

na szczęście w lodówce znalazłam ciasto francuskie i parówki.

I ciepły posiłek, może niezbyt obiadowy, ale za to szybki był gotowy.

 

 

Składniki:

4 parówki,

4 prostokąty z ciasta francuskiego,

4 plasterki sera żółtego,

2 łyżeczki musztady,

2 łyżeczki ketchupu,

ostra papryka w proszku,

bazylia,

kminek,

1 jajko.

 

Ciasto francuskie pokroić w prostokąty trochę węższe niż parówki,

(żeby końce parówek zawiniętych w ciasto wystawały).

Z musztardy i ketchupu przygotować sos,

posmarować nim prostokąty z ciast francuskiego.

Posypać przyprawami - papryką i bazylią, na każdy prostokąt położyć plaster żółtego sera i parówkę.

Następnie zrolować, posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać kminkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni na 20 minut.

Podawać z sosem czosnkowym/ketchupem/musztardą/majonezem.

Albo bez niczego - też smakują rewelacyjnie :)

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Mus czekoladowy z truskawkową nutą

czwartek, 09 sierpnia 2012 20:50

 

Zrobiło się chłodniej i od razu człowiekowi się zachciało deseru czekoladowego.

Na szczęście wszystkie potrzebne składniki miałam w domu

i po kilku minutach deser był gotowy.

Ponieważ trochę się boję surowych jajek, moja wersja jest bezjajeczna.

Dla złamania czekoladowej słodyczy dodałam zmiksowane truskawki.

 

Składniki:

200 ml śmietany kremówki (36%),

100 g gorzkiej czekolady,

1 łyżeczka cukru pudru,

kilka truskawek.

 

Czekoladę połamać na drobniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Pozostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder

i ciągle ubijając dodawać po 1 łyżce wystudzoną (!) czekoladę.

Gotowy mus przełożyć do pucharków/szklanek/kieliszków.

Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem dodać zmiksowane truskawki, ozdobić kleksem bitej śmietany.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Mój pierwszy chleb

środa, 08 sierpnia 2012 8:42

 

Nigdy nie piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;)

Aż w końcu postanowiłam spróbować, wybrałam sobie najprostszy z możliwych przepis z bloga mojej koleżanki Marzeny klik, klik

Za rekomendację wystarczyły mi słowa, że jest to najprostszy przepis na biały chleb, że nie ma ryzyka, że nie wyrośnie albo nie wyjdzie.

100% gwarancja sukcesu.

To coś dla mnie ;)

 

 

Składniki:

2 łyżeczki suchych drożdży,

325 ml ciepłej wody,

500 g mąki pszennej,

1,5 łyżeczki soli,

1 jajko.

 

Wykonanie - dziecinnie łatwe.

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia

(ma podwoić swoją objętość).

Nastęnie znów wyrobić, uformować bochenek i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

I znów pozostawić do wyrośnięcia.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec 35-45 minut, do zrumienienia skórki.

Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z kilkoma kostkami lodu (lub wodą). Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, ale jednocześnie nie połamiemy sobie na niej zębów ;) 

 


Podziel się
oceń
2
0
Tagi: chleb

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką

sobota, 04 sierpnia 2012 10:59

 

Na naszym stole rzadko goszczą tradycyjne ziemniaki.

W ogóle dość rzadko jemy ziemniaki,

a jeśli już jemy to zdecydowanie bardziej lubimy zapiekane.

 

 

Składniki:

0,5 kg ziemniaków,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

1 łyżeczka ostrej papryki,

1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego,

szczypta soli.

 

Ziemniaki pokroić na ćwiartki, lub jak są bardzo duże to drobniej.

Wrzucić do osolonego wrzątki i gotować przez 5 minut.

Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki, dokładnie wymieszać.

Podgotowane ziemniaki wyłożyć na blaszkę do pieczenia, obsypać mieszanką przypraw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Piec aż ziemniaki pokryją się złotą, chrupiącą skórką.

 

 

Moje ziemniaczki odaję do akcji Zielnik kuchenny

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Borówki otulone cytrynową pianką i galaretką

piątek, 03 sierpnia 2012 15:21

 

To idealny deser na letnie upały.

Po pierwsze nie wymaga piekarnika ;)

po drugie orzeźwia

po trzecie jest banalnie prosty - mogą go przygotować nawet dzieci

 

 

Składniki:

1 galaretka cytrynowa,

1 galaretka z owoców leśnych/malinowa/wiśniowa/truskawkowa,

200 ml śmietany kremówki,

szklanka borówek,

łyżka cukru waniliowego.

 

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wody, wystudzić.

Śmietanę ubić z cukrem, lekko tężejącą galaretkę zmiksować aż do uzyskania pianki.

Ciągle miksując połączyć śmietankę z galaretkową pianką.

Do kieliszków/szklanek/miseczek (najlepiej przezroczystych) włożyć borówki, przykryć cytrynowym musem i wstawić do lodówki,

żeby masa dobrze stężała.

 

 

W międzyczasie przygotować drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu - smak dowolny, ważne żeby różniła się kolorem.

Ja polecam z owoców leśnych.

Na dobrze zastygniętą cytrynową piankę wlewamy wystudzoną galaretkę i znów odstawiamy do lodówki.

Można udekorować kleksem bitej śmietany, lub jeśli ktoś jest leniwy tak jak ja nie musi ;)

 

 

 Dodaję ten przepis do akcji Gotując z dziećmi

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Wakacyjne muffinki z borówkami

piątek, 03 sierpnia 2012 9:32
 
Muffinki są fajne - można je zabrać do pracy, szkoły na drugie śniadanie,
albo w okresie wakacyjnym na piknik.
Bez problemu przetrwają podróż w koszu piknikowym,
nie rozpłyną się w upale a dzięki dodatkowi owoców smakują wyśmienicie.
 
 
Ponieważ tradycyjne muffinki dość często goszczą na naszym stole,
dziś postanowiłam skorzystać z przepisu Asi z Kwestii Smaku klik, klik
Niby składniki typowe - ale sposób przygotowania zupełnie inny.
 
Składniki:
125 g miękkiego masła,
3/4 szklanki cukru (dałam trochę mniej i dodałam łyżkę cukru waniliowego),
2 jajka,
200 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 szklanki mleka,
szklanka borówek.
 
 
Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Ciągle miksując dodać jajka i na przemian po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i po trochu mleka.
  • Gotowe ciasto nałożyć do foremek, dodać po kilka borówek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut,
  • następnie zwiększyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut.
  •  
     
    Moje muffinki dodaję do akcji Domaskowej: Muffinkowo 2012
     


    Podziel się
    oceń
    1
    0

    komentarze (1) | dodaj komentarz

    Kalafiorowe różyczki z camembertem otulone beszamelową kołderką

    czwartek, 02 sierpnia 2012 0:04

     

    Dziś znów był mega upalny dzień.

    Ale nie narzekam, bo:

    po pierwsze jest środek lata

    po drugie kocham upały

    po trzecie - kilkanaście dni temu było zimno i deszczowo,

    i wtedy można było narzekać ;)

    Ale z okazji dzisiejszych upałów, nie miałam weny do skomplikowanych obiadów (no dobra nie ma co zwalać na upał - zazwyczaj nie mam weny do skomplikowanych obiadów ;)).

    Na szczęście w lodówce znalazłam kalafiora i camembert

    i obiad był gotowy w kilka minut.

     

     

    Składniki:

    kalafior (1 średni lub pół dużego),

    camembert (najlepiej ziołowy, albo z pieprzem czy papryką - jakiś bardziej wyrazisty w smaku),

    zioła prowansalskie,

    sos beszamelowy

    2 łyżki masła,

    2 łyżki mąki,

    1,5 szklanki mleka,

    gałka muszkatołowa,

    sok z cytryny,

    sól, pieprz do smaku.

     

     

    Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć i obgotować przez 10 minut na parze.

    W międzyczasie przygotować sos beszamelowy.

    Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszać trzepaczką, aż się składniki połączą.

    Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu wlać część mleka.
    Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały "kluski"

    i żeby się sos nie przypalił.
    Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
    Pod wpływem temperatury sos gęstnieje.
    To samo powtarzamy wlewając resztę mleka.
    Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

    Nie doprowadzać do wrzenia!

    Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soku z cytryny. 

    Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem,

    posypać ziołami prowansalskimi,

    na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki camembert
    i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni.
    Zapiekać do uzysaknia lekko brązowej skórki.

     



    Podziel się
    oceń
    1
    0

    komentarze (3) | dodaj komentarz

    środa, 20 września 2017

    Licznik odwiedzin:  1 483 134  

    Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

    Kalendarz

    « sierpień »
    pn wt śr cz pt sb nd
      0102030405
    06070809101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    O moim bloogu

    Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

    Głosuj na bloog






    zobacz wyniki

    Wyszukaj

    Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

    Subskrypcja

    Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

    Statystyki

    Odwiedziny: 1483134

    Lubię to

    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi