Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 682 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tarta z malinami i mascarpone

niedziela, 30 września 2012 8:17

 

Wczoraj na zakupach natknęłam się na piękne maliny i ofkors od razu zakiełkowała we mnie myśl o pysznej, letniej tarcie z malinami

i kremem z serka mascarpone.

W ogóle jestem zaskoczona, że w tym roku maliny jakoś długo owocują,

ale może mi się wydaje, może zawsze tak było? Nie wiem.

 

 

Składniki (na formę o średnicy 23 cm):

ciasto:

  • 120 g masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 porządna łyżka cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,

krem

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki (ja dałam 36%, ale 30% też będzie dobra)
  • 3 łyżki cukru.

 

  • Dodatkowo około 350 g malin.

 

 

Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,

zakryć (koniecznie - bo pryska) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.

Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.

Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniuku do 180-190 stopni.

Powstałym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.

W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem.

Dodać mascarpone, chwilę ubijać razem na wolnych obrotach, aż składniki połączą się w delikatny, puszysty krem.

Smacznego


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Moja tarta z jabłkami bierze udział...

czwartek, 27 września 2012 11:22
 
... w konkursie "Twój świat od kuchni" :)
Jeśli podoba się Wam mój przepis proszę o głosy :)
 
Dziękuję i życzę smacznego
.

Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Jajka w kokilkach

sobota, 22 września 2012 9:33

 

Kiedyś nie lubiłam jadać wczesnych śniadań, wychodziłam z domu wypijając tyko kawę lub herbatę, śniadanie zjadałam w pracy.

Ale jest tyle różnych, pysznych potraw śniadaniowych, kóre można przygotować tylko w domu, bo potrzebny jest piekarnik, kuchenka, toster

i to wszystko mnie omijało. Zmieniłam więc swoje przyzwyczajenia i teraz nie wychodzę z domu bez śniadania.

Do moich faworytów śniadaniowych należy bruschetta z pachnącym latem pomidorem lub jajka pod różną postacią.

Dziś zaserwowałam jajka w kokilkach - są łatwe i szybkie w przygotowaniu, spokojnie można je zrobić nawet w tygodniu, gdy nie mamy zbyt dużo czasu przed pracą.

 

 

Składniki (na 2 porcje):

2 jajka,

3-4 pieczarki,

1 cebula,

2-4 plasterki szynki,

trochę żółtego sera,

sól, pieprz do smaku,

masło,

szczypiorek.

 

Cebulę, pieczarki i szynkę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kokilki wysmarować odrobiną masła, nałożyć masę cebulowo-pieczarkowo-szynkową, posypać startym serem, na wierzch delikatnie wbić jajko, uważając żeby nie rozlać żółtka. Posypać solą i pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Trzeba pilnować żeby biało było ścięte, a żółtko półpłynne.

Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.

Smacznego i miłego dnia.

 

 

Jajka w kokilkach dodaje do akcji Kuchnia 24/7 - POSIŁEK I ŚNIADANIE

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem i groszkiem ptysiowym

piątek, 21 września 2012 11:08

Sezon dyniowy w pełni, więc oczywiście nie może zabraknąć przepisu na zupę z dyni. Jest pyszna, aksamitna, rozgrzewająca i ma piękny kolor, w sam raz na obecną porę roku. I zupełnie nie przypomina zup dyniowych serwowanych w dzieciństwie - brrr. Po jesiennym zbieraniu kasztanów i liści w parku, gdy wracamy do domu zmarznięci lubimy sobie zjeść miseczkę tej zupy. I od razu człowiekowi robi się cieplej. I weselej. Tak pomarańczowo :)

 

 

  

Składniki:

kawałek dyni - około 0,7 kg (samego miąższu),
duża cebula,
mały kawałeczek korzenia imbiru,
4 szklanki wywaru warzywnego,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz (dużo) do smaku,
śmietana (po łyżeczce na porcję),
garść pestek dyni - do dekoracji (niekoniecznie),

groszek ptysiowy lub grzanki (niekoniecznie).

. 

 

.

Miąższ dyni pokroić w kostkę o boku 1,5 cm.  Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i posiekać na bardzo drobną kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej najpierw cebulę, potem dodać imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażyć mieszając i zalać wywarem z jarzyn,
po zagotowaniu zmniejszyć ogień i przykryć.
Zostawić na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.

Całość zmiksować, przyprawić solą i pieprzem,

na talerzu ozdobić śmietanowym kleksem i prażonymi pestkami dyni.

Można również śmietanę dodać wcześniej - i wymieszać razem z zupą.

Ja podałam z groszkiem ptysiowym, ale można też serwować z grzankami lub bez żadnych dodatków.

Pycha!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Spaghetti bolognese

środa, 19 września 2012 10:54

 

Jako fanka klusek, kluseczek i kluch wszelkiego rodzaju, a także szybkich obiadów, oczywiście uwielbiam makarony z różnymi sosami.

Nie korzystam z gotowych sosów słoiczkowych, przygotowując własny sos wiem co jem, mogę dodać swoje ulubione składniki i przyprawy, a poza tym przygotowanie sosu trwa krócej niż ugotowanie makaronu, więc cały obiad jest gotowy w 15-20 minut.

Dzisiaj proponuję spaghetti z sosem pomidorowym z dodatkiem mięsa mielonego.

 

 

Składniki:

sos

250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,

1 puszka pomidorów krojonych,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

porządna łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej,

1/2 łyżeczki cukru,

kilka kropli sosu tabasco,

szczypta ostrej papryki,

sól, pieprz do smaku,

oliwa.

dodatkowo

makaron,

parmezan

 

Makaron (ilość wg uznania) wrzucić do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą!

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i mięso mielone, chwilę smażyć razem.

Do przesmażonego mięsa dodać pomidory, przyprawy i chwilę dusić na małym ogniu - około 10 minut.

Jeżeli używamy świeżej bazylii, to dodajemy ją na samym końcu, już na talerzu, jeżeli suszonej to dodajemy ją na patelnię razem z pozostaymi składnikami.

Ugotowany makaron polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem,

ja nie miałam parmezanu, więc posypałam innym serem.

Smacznego.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym

wtorek, 18 września 2012 8:45

 

Zazwyczaj jak wracam z pracy, to nie mam chęci i weny na długie gotowanie.

Zazwyczaj w ogóle nie mam chęci na gotowanie.

Chciałabym szybko zjeść coś ciepłego i sycącego,

co dodałoby mi energii na 2-gą zmianę ;) - odrabianie lekcji z Młodą,

sprzątanie, wspólną zabawę czy spacer.

To danie jest wprost idealne - sos robi się błyskawicznie,

spokojnie można zrobić większą ilość i odgrzać następnego dnia.

Kuskus - wiadomo, 5 minut i jest gotowy.

Można zjeść ten obiad w wersji wegetariańskiej lub, jak my, ze smażonymi paseczkami z piersi kurczaka.

 

 

Składniki:

sos

2 cukinie,

puszka pomidorów krojonych, lub w sezonie świeże pomidory,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

bazylia (duuużo - idealnie tu pasuje),

oliwa,

sól, pieprz, szczypta cukru.

Dodatkowo:

szklanka kaszy kuskus,

szklanka wrzątku + duża szczypta soli,

filet z kurczaka pokrojony w paseczki, zamarynowany w ulubionych przyprawach i usmażony.

 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.

Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię.

Jeśli cukinia jest młoda - kroimy ją razem ze skórką,

jeśli jest duża i stara można obrać.

Czosnek pokroić w plasterki, dodać do duszących się warzyw.

Młoda cukinia bardzo szybko robi się miękka,

trzeba uważać żeby się nie rozpadła.

Po około 5-10 minutach dodajemy pomidory, bazylię, sól, pieprz i cukier.

Trzymamy przez chwilę wszystko razem na ogniu, aż sos się zagotuje,

a wszystkie smaki i aromaty się połaczą.

I już, gotowe.

W międzyczasie przygotowujemy kuskus, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotową kaszę polewamy sosem, dodajemy mięso, lub nie - zależy od naszej ochoty.

Smacznego.

 

 

Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym i paseczkami z kurczaka dodaję do akcji 24/7 - POSIŁEK IV OBIAD

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Brownie

poniedziałek, 17 września 2012 8:52

 

Tego ciasta chyba nie trzeba zachwalać.

Wystarczy powiedzieć: "brownie" i każdy wielbiciel czekolady i słodkości odczuwa przyjemne pragnienie zanurzenia się w czekoladowej rozkoszy.

Ja oczywiście też należę do fanów czekolady, więc brownie jest dla mnie idealne, nie dość, że smakuje obłędnie czekoladowo, to jeszcze jest banalnie proste w wykonaniu, każdy, nawet największy antytalent kulinarny, sobie poradzi z jego wykonaniem.

To ciasto zawsze się udaje - w końcu samo w sobie jest zakalcowate,

więc nie ma w nim czego zepsuć.

 

 

Składniki:

300 g gorzkiej czekolady, 70% kakao,

200 g masła,

3 jajka,

200 g cukru,

100 g mąki,

szczypta soli.

 

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścic w rondelku razem z masłem.

Po rozpuszczeniu od razu odstawić z ognia, nie podgrzewać.

Jajka ubić z cukrem, aż powiększą swoją objętość i będą bardzo jasne,

powoli dodawać masę czekoladowo-maślaną, ciągle miksując na wolnych obrotach. Dodać mąkę i sól, wymieszać aż masa będzie gładka.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki (moja ma wymiary 24 x 28), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia, pokroić w kwadraty i zajadać.

Smacznego

Ps. Brownie nie przechowywać w lodówce - stwardnieje i straci tą swoją charakterystyczną wilgoną, "zakalcowatą" strukturę.


Podziel się
oceń
1
0
Tagi: brownie

komentarze (3) | dodaj komentarz

Sto lat, sto lat czyli ...

niedziela, 16 września 2012 13:24

 

w moje urodziny zamiast na tort zapraszam na tartę.

Ta tarta jest przepyszna, delikatna, rozpływa się w ustach.

Jak ktoś nie wie, że jej głównym składnikiem jest dynia w życiu nie zgadnie.

To taka jesienno-urodzinowa tarta.

 

 

Przepis na tą tartę dostałam od forumowej koleżanki,

nie mam bladego pojęcia skąd ona go miała, może z netu,

może od mamy/babci/koleżanki.

Nieważne, ważne, że tarta jest obłędnie pyszna i pięknie pomarańczowa.

Świetnie pasuje do jesiennych, pomarańczowych i czerowonych liści.

 

 

Składniki:

ciasto

200 g mąki pszennej,

125 g masła,

szczypta soli,

2 łyżki zimnej wody

farsz

800 g miąższu dyni,

2 jajka,

4/5 puszki mleka skondensowanego słodzonego,

1 łyżeczka imbiru,

1/2 łyżeczki cynamonu,

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

1/2 łyżeczki soli.

 

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na pół godziny do lodówki, można na dłużej, nawet na całą noc.

Dynię pokroić w kawałki i upiec w piekarniku,

najlepiej w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, żeby nie wyschła.

Upieczoną dynię przełożyć do blendera, dodać jajka, mleko, przyprawy

i miksować przez dłuższą chwilę, aż powstanie gładka masa bez kawałków dyni.

Podane składniki spokojnie wystarczą na formę 28 cm, moja ma 23 cm, upiekłam więc tartę i 2 małe tartaletki.

Formę do tarty wylepić ciastem, nakłuć widelcem, podpieć 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, na podpieczone ciasto wylać masę dyniową i wstawić na godzinę do piekarnika.

Można podawać na ciepło lub zimno, solo lub z kleksem śmietany.

Smacznego

 

 

 

Przepis dodaję do akcji "Dynia"

 

 

a także do akcji 24/7 jako III posiłek - słodka przekąska.

Zazwyczaj 2 h przed końcem pracy ogarnia mnie ochota na coś słodkiego - jak jest ciepło zjadam sałatkę owocową, ale jak słupek rtęci spada, a za oknem hula wiatr i deszcz coś słodkiego + kawa od razu poprawia człowiekowi humor.

Wtedy ta tarta jest jest rozwiązaniem idealnym.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Jajecznica z pieczarkami czyli leniwe rozpoczęcie niedzielnego poranka

środa, 12 września 2012 11:38

 

Uwielbiam niedzielne poranki, ten spokojny, leniwie płynący czas,

kawa z mlekiem pita bez pośpiechu.

Lubię te nieśpiesznie przygotowywane śniadania,

musli i inne płatki śniadaniowe idą w odstawkę,

w niedzielę na stole królują jajka pod różną postacią i białe sery.

Śniadanie nie trwa, jak w tygodniu 5 minut,

można celebrować wspólne chwile, przeciągać je w nieskończoność.

Tak, zdecydowanie uwielbiam niedzielne poranki.

 

 

Składniki:

4 jajka,

4 pieczarki (raczej większe niż mniejsze),

1 cebula,

sól, pieprz do smaku,

masło do smażenia.

 

Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na kawałki i przesmażyć na rozgrzanym maśle. Można też smażyć na oleju czy smalcu, ale u nas największym powodzeniem cieszy się jajecznica smażona właśnie na maśle.

W miseczce wymieszać rozbite jajka, posolić , popieprzyć do smaku,

dodać na patelnię.

Smażyć aż do uzyskania ulubionej konsystencji.

Podawać z kromką chrupiącej bagietki.

 

Życzę wszystkim miłego dnia :)

 

  


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Wspomnienie lata czyli owocowe szaszłyki

wtorek, 11 września 2012 8:16

 

Moja córka bardzo lubi owoce i nie wykręca się od ich jedzenia,

ale wiem, że niektóre dzieciaki nie przepadają za nimi.

Warto wtedy podać owoce w innej niż zazwyczaj formie

np. można przygotować owocowe szaszłyki.

 

 

Składniki:

banan,

brzoskwinia,

jabłko.

 

W zasadzie składniki mogą być dowolne, my przygotowałyśmy z Julką szaszłyki z jabłek, bananów i brzoskwiń.

Wszystkie owoce kroimy - w plasterki (banany) lub w kawałki (jabłka, brzoskwinie) i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Banalnie proste a owoce od razu wyglądają bardziej zachęcająco.

Polecam.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 119  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483119

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi