Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 622 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Jajecznica z suszonymi pomidorami

środa, 31 października 2012 14:14

 

Jesienią i zimą lubię zaczynać dzień czymś ciepłym. Ciepłym i szybkim - bo rano zazwyczaj mam mało czasu na pitraszenie. Taka jest moja dzisiejsza propozycja - ciepła, szybka i dzięki suszonym pomidorom bardzo aromatyczna.

Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami na grzance znalazłam dawno temu u Asi klik, klik i od tej pory jest to moja ulubiona jajecznica.

 

 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 suszone pomidory,
  • 4 kromki pieczywa,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju z pomidorów,
  • kilka listków bazylii do ozdoby.

 

 

Pieczywo opiec w tosterze, posmarować masłem. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dodać sól i pieprz. Olej rozgrzać na patelni, dodać jajka i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w paseczki pomidory. Gotową jajecznicę ułożyć na tostowych kromkach, ozdobić listkami bazylii.

 

 

Idealne śniadanie na idealny początek dnia.

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasto z jabłkami z kokosową nutą

wtorek, 30 października 2012 9:54

 

Ciasto z tego przepu to pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekłam. Byłam na wakacjach u babci na wsi, jabłek było pod dostatkiem a przepis banalnie prosty - nawet jako dziecko poradziłam sobie z nim bez problemu. Teraz też często wracam do tego przepisu i przygotowuję to ciasto razem z moją córką.

 

 

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemnaiczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3-4 jabłka,
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych,
  • odrobina margaryny i bułki tartej do tortownicy.

 

Jajka zmiksować razem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Ciągle miksując dodawać po trochu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, przelać ciasto. Na wierzch wyłożyć pokrojone jabłka, delikatnie wcisnąć w ciasto, obsypać wiórkami kokosowymi. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

Można podawać tuż po upieczeniu, na ciepło z gałką lodów waniliowych, lub na zimno - w każdej formie smakuje znakomicie.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kurczak w pomarańczowym sosie ale bez pomarańczy

piątek, 26 października 2012 8:53

 

Lubię kurczaka. Można go szybko przygotować, nie potrzebuje 3 godzin duszenia czy gotowania, po powrocie z pracy w przeciągu pół godziny mam gotowy obiad. I pasuje do niego wiele innych produktów i dodatków, dzięki którym możemy uzyskać kurczaka na milion sposobów.

Ostatnio przygotowałam kurczaka z kukurydzą, w sosie śmietanowym, który dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego nabrał pięknego, pomarańczowego koloru. 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 200 ml bulionu,
  • olej,
  • sól, pieprz do smaku. 

 

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojonego również w kostkę kurczaka. Całość smażyć przez chwilę, następnie zalać bulionem i dusić na małym ogniu. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, sól, pieprz, majeranek. Zalać śmietaną, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać, chwilę razem pogotować i już. Można zajadać.

Świetnie pasuje do ryżu, ale z makaronem czy ziemniakami też będzie smaczne.

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Makaron otulony sosem grzybowo-śmietanowym

czwartek, 25 października 2012 19:06

 

Czy jest coś przyjemniejszego jesienną porą niż świeże grzyby, które jeszcze rano rosły w lesie, duszone w sosie śmietanowym, a do tego z okazji święta makaronu - pyszne kluseczki?

Powiem krótko - nie ma.

 

 

Składniki:

  • 150 g grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki (lub ew. inna zielenina do posypania),
  • olej,
  • makaron - ilość wg uznania.

 

 

Makaron ugotować. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone grzyby, chwilę razem smażyć, następnie dodać trochę wody i dusić na wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie.

Dodać śmietanę, sól i pieprz. Gotowym sosem polać makaron, posypać natką pietruszki.

Smacznego

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Mini szarlotki na cieście francuskim

środa, 17 października 2012 9:50

 

Jabłka, pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie - idealny, jesienny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam w chłodne, jesienne popołudnie zanużyć się pod kocem z książką, kubkiem herbaty z sokiem malinowym i ciastkiem francuskim z jabłkami. Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić. Lubię te chwile oderwane od rzeczywistości. 

 

 

 

 

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 2 jabłka,
  • rodzynki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 jajko.

 

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, na środek każdego kwadratu nałożyć farsz jabłkowy, rogi ciasta zwinąć do środka i skleić razem. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 20 minut.

Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Borówkowy Eton Mess

poniedziałek, 15 października 2012 18:48

 

Niedziela bez deseru to jak lato bez słońca. Korzystając z pięknej, słonecznej pogody, spędziliśmy niedzielę poza domem, deser musiał być więc szybki w przygotownaiu. Idealnie sprawdził się Eton Mess - bałagan w Eton. Bezy, słodka śmietana i borówki - poezja smaku i jednocześnie szybkość wykonania. Po prostu deser idealny.

 

 

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 300 g borówek,
  • 40 g bez.

 

W zasadzie ilość poszczególnych składników zależy od indywidualnych preferencji, jedni wolą więcej owoców, inni więcej śmietany - musicie wypróbować jaki Eton Mess Wam najbardziej smakuje.

Zasada jest jedna - brak zasad ;)

Śmietanę ubić z cukrem, bezy pokruszyć na dość duże kawałki. W pucharkach układać na przemian śmietanę, pokruszone bezy i borówki.

Podawać od razu po przygotowaniu. Zbyt długie przechowywanie sprawi, że bezy rozmiękną i deser straci fajną "chrupkość".

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pasta serowo-ziołowa

czwartek, 11 października 2012 9:16

 

Za oknem jesienna pogoda, raz jest zimno, ponuro, pada deszcz, za chwilę świeci słońce i jest całkiem przyjemnie, taka zmienna pogoda sprzyja zachorowaniom. Żeby się przed nimi uchronić trzeba się "wspierać od środka". Na jesienne chłody proponuję pastę z żółtego sera z dodatkiem czosnku i zielonych ziół. 

 

 

Składniki:

  • 200 g żółtego sera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • kilka listków bazylii,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać majonez, posiekane zioła, drobno pokrojony czosnek. Posolić, popieprzyć i dokładnie wszystko wymieszać.

I gotowe - przygotowanie tej pasty zajmuje 5 minut, a jest fajną alternatywą do kanapki z wędliną czy zwykłym plastrem zółtego sera.

 

   


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Ciasteczka maślane

wtorek, 09 października 2012 9:01

 

Jak byłam mała lubiłam siadać w kuchni i pomagać cioci w gotowaniu obiadu. Miałyśmy wtedy czas na pogaduszki i naukę o kulinarnych tajnikach. 

Teraz jak patrzę na moją córkę widzę siebie sprzed lat. Julka też lubi ze mną gotować i pomagać mi w kuchni. Często prosi mnie żebym znalazła jakiś prosty przepis w internecie, który mogłaby przygotować sama.

Ostatnio u Majanki znalazłam przepis na bardzo fajne maślane ciasteczka. Jest on prosty i moja prawie ośmiolatka dała sobie rewelacyjnie radę, zupełnie bez mojej pomocy.

 

 

Ja zwiększyłam trochę ilość składników, w nawiasach podaję ilości oryginalne.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (120 g) - margaryna się nie nadaje,
  • 5 łyżek cukru pudru (3 łyżki),
  • 250 g mąki (150 g),
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego.

 

 

Masło i cukier utrzeć mikserem, dodając po trochu mąkę i aromat.

Z gotowego ciasta formować kuleczki, układać je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, spłaszczać lekko widelcem lub ręką.

Majanka spłaszczała widelcem tworząc śliczne wzorki, J. spłaszczała rączką

i też wyszły śliczne :)

Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.

 

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kurczak w papirusie na warzywnym kuskusie

poniedziałek, 08 października 2012 9:29

 

Jakiś czas temu dostałam 2 opakowania Winiarowych papirusów,

w końcu w łikend postanowiłam je wykorzystać.

Przygotowałam fajne, szybkie danie, które można wykorzystać zarówno jako danie obiadowe jak i kolacyjne, a nawet jako przekąskę.

 

 

Składniki:

  • filet z kurczaka (1 podwójny),
  • papirus Winiary czosnkowy,
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 długi surowy ogórek,
  • garść świeżej bazylii,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Sos tzatziki:

  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • pół długiego ogórka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • garść koperku,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Na początku najlepiej przygotować sos tzatziki, żeby miał kilka minut na "przegryzienie się". Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na chwilę żeby puścił sok. Odciśniętego ogórka wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek, koperek, sól, pieprz. Wymieszać i odstawić na kilka minut do lodówki.

 

 

Następnie przygotować kurczaka. Filety przekroić na pół, lekko rozbić - mają mieć grubość ok. 1,5 - 2 cm, włożyć je w papirusy i smażyć na suchej patelni przez 5 minut z każdej strony.

W międzyczasie kuskus zalać 3/4 szklanki wrzątku, dodać szczyptę soli, przykryć i odstawić na 5 minut. Pomidora i ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, gotową kaszę kuskus, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać pokrojoną bazylią. Na wierzch położyć pokrojonego w paski fileta z kurczaka.

Podawać z sosem tzatziki.

Smacznego

 

 

Mój kurczak w papirusie na warzywnym kuskusie bierze udział w konkursie: 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Różowy smoothie

czwartek, 04 października 2012 9:58

 

W niedzielę moi rodzice przywieźli z działki kolejną porcję malin. Ponieważ tarta malinowa niedawno gościła na naszym stole, postanowiłam wykorzystać je w inny sposób. Przypomniało mi się, że jakiś czas temu widziałam u Gruszki z fartuszka ciekawy przepis na pink smoothie . Postanowiłam przygotować swoją wersję różowego smoothie.

 

 

Składniki:

  • 1 banan,
  • 1 szklanka malin,
  • 50 ml soku pomarańczowego (w oryginale 100 ml soku winogronowego).

 

 

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy i gotowe.

Smacznego

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 423 476  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1423476

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi