Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem i groszkiem ptysiowym

piątek, 21 września 2012 11:08

Sezon dyniowy w pełni, więc oczywiście nie może zabraknąć przepisu na zupę z dyni. Jest pyszna, aksamitna, rozgrzewająca i ma piękny kolor, w sam raz na obecną porę roku. I zupełnie nie przypomina zup dyniowych serwowanych w dzieciństwie - brrr. Po jesiennym zbieraniu kasztanów i liści w parku, gdy wracamy do domu zmarznięci lubimy sobie zjeść miseczkę tej zupy. I od razu człowiekowi robi się cieplej. I weselej. Tak pomarańczowo :)

 

 

  

Składniki:

kawałek dyni - około 0,7 kg (samego miąższu),
duża cebula,
mały kawałeczek korzenia imbiru,
4 szklanki wywaru warzywnego,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz (dużo) do smaku,
śmietana (po łyżeczce na porcję),
garść pestek dyni - do dekoracji (niekoniecznie),

groszek ptysiowy lub grzanki (niekoniecznie).

. 

 

.

Miąższ dyni pokroić w kostkę o boku 1,5 cm.  Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i posiekać na bardzo drobną kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej najpierw cebulę, potem dodać imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażyć mieszając i zalać wywarem z jarzyn,
po zagotowaniu zmniejszyć ogień i przykryć.
Zostawić na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.

Całość zmiksować, przyprawić solą i pieprzem,

na talerzu ozdobić śmietanowym kleksem i prażonymi pestkami dyni.

Można również śmietanę dodać wcześniej - i wymieszać razem z zupą.

Ja podałam z groszkiem ptysiowym, ale można też serwować z grzankami lub bez żadnych dodatków.

Pycha!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

niedziela, 04 września 2011 18:18

 

Nie ma nic pyszniejszego niż pomidorowa

przyrządzona ze świeżych pomidorów.

Ten smak, ten aromat, aż ślinka cieknie.

 

 

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów,

2 udka z kurczaka (może być inne mięso),

2 marchewki,

1 pietruszka + natka (duuużo),

kawałek selera,

por,

liść laurowy,

ziele angielskie,

pieprz, sól,

2-3 łyżki masła,

3 łyżki śmietany,

1 łyżka mąki.

 

Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy,

sól, pieprz i zagotować.

Dodać obraną i umytą włoszczyznę.

Całość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw.

W drugim garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone w ósemki pomidory

i dusić przez kilka minut.

Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.

Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy.

Podawać z makaronem lub ryżem posypane dużą ilością natki pietruszki.

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Wiosenna botwinka z koperkiem

czwartek, 09 czerwca 2011 22:05

 

Bardzo lubię buraczki, barszczyk czerwony,

ale botwinka to jest to co tygryski lubią najbardziej.

Ponieważ pora roku sprzyja rozpieszczaniu podniebienia

to botwinka często gości na naszym stole.

 

 

Składniki:

pęczek botwinki,

100 ml kwaśnej śmietany,

łyżka mąki,

pęczek koperku,

sól, pieprz, cukier, ocet do smaku.

 

W garnku zagotować 2 litry wody, dodać pokrojone buraczki.

Gotować kilka minut.

Liście wraz z łodygami bardzo dokładnie opłukać,

lubią się w nich chować ziarenka piasku,

a następnie pokroić na około 1 cm kawałki i dodać do zupy.

Wszystko gotować razem do miękkości warzyw.

Zupę doprawić solą, pieprzem.

Dodać do smaku ok 2 łyżeczki cukru i octu.

Na końcu dodać śmietanę rozmieszaną z 1 łyżką mąki.

Zupę wlać na talerz i udekorować solidną porcją koperku.

Ja uwiebiam botwinkę z ziemniakami utłuczonymi z masełkiem,

ale można ją również podawać z innymi dodatkami

np. jajkiem ugotowanym na twardo.

Gorąco polecam, póki jeszcze można kupić pyszną, świeżutką botwinkę.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Mocno czosnkowa pomidorowa z grzankami i żółtym serem

sobota, 19 marca 2011 17:18

 

Ulubiona zupa mojej córki to pomidorowa.

Za każdym razem jak się jej pytam na co ma ochotę odpowiedź jest jedna:

na pomidorową :)

Ofkors jakbym za każdym razem gotowała tradycyjną pomidorówkę,

to byśmy umarli z nudów.

Dlatego dziś zrobiłam ciut inną wersję.

 

 

Składniki:

bulion (rosół),

koncentrat pomidorowy,

pomidory z puszki (w sezonie polne pomidory),

łyżka masła,

mała cebula,

100 ml śmietany,

łyżeczka mąki,

czosnek,

świeża bazylia - kilka pokrojonych listków,

grzanki,

ser żółty.

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce masła.

Do cebuli dodać pomidory z puszki (lub surowe) i dusić razem do miękkości.

Gotowe pomidory przetrzeć przez sitko,

zalać bulionem (ja często robię pomidorówkę na rosole),

dodać koncentrat pomidorowy i chwilę razem pogotować.

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy.

Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do zupy.

Przygotować grzanki.

Wlać zupę na talerz, posypać bazylią,

dodać grzanki i utarty żółty ser.

Gorąco polecam - zupełnie nowy smak zupy pomidorowej

Smacznego :)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Rosół czyli królowa zup

sobota, 08 stycznia 2011 20:16

 

W większości polskich domów tradycyjną weekendową zupą jest rosół.

Choć niektórzy mówią, że rosól to nie zupa, to po prostu rosół.

Ja też dziś postawiłam na tradycję.

Rosół jest fajny, można go jeść jako samodzielne danie,

ale stanowi też bazę do innych zup.

Czyli jutro bez zbędnego wysiłku będzie zupełnie inna zupa np. pomidorowa :)

 

Składniki:

kurczak,

2-3 marchewki,

pietruszka,

por,

kawałek selera,

mała cebula,

natka pietruszki,

ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, lubczyk, sól

 


 

W garnku zagotować wodę, wrzucić opłukanego i pokrojonego na porcje kurczaka.

Zagotować na mocnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny,

wrzucić warzywa i przyprawy (oprócz natki pietruszki).

Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 1,5-2 godzin.

Cały sekret rosołu to właśnie to wolne gotowanie, takie "pyrkanie".

Podawać z makaronem - nitkami.

Na talerzu posypać natką pietruszki.

Smacznego :)

 


 


Podziel się
oceń
1
0
Tagi: rosół

komentarze (3) | dodaj komentarz

Barszcz biały z ziemniakami, boczkiem, jajkiem i chrzanem

sobota, 27 listopada 2010 17:00

 

 

Miałam dziś mało czasu na gotowanie obiadu.

Postanowiłam więc zrobić biały barszcz.

Gotuje się go błyskawicznie, jest pyszny,

a dzięki dodatkom - ziemniakom, jajkom i boczku - bardzo sycący.

 

Składniki:

barszcz biały Winiary

ziemniaki - ok. 5 szt. większych

boczek

jajka - 4 szt.

cebula - 1 duża

majeranek

liść laurowy

czosnek 3-4 ząbki

sól, pieprz

chrzan

 

Biały barszcz najlepiej smakuje zrobiony na wywarze z boczku, ew. białej kiełbasy.

Do gotowego wywaru wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, liść laurowy oraz czosnek.

Gotować kika minut, a następnie zalać rozrobionym w szklance zimnej wody barszczem i dalej gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.

Dodać sól, pieprz do smaku (ja nie dodaję - dla mnie jest wystarczająco smaczny), duuużo majeranku.

Na patelni przesmażyć boczek z cebulą pokrojoną w drobną kostkę

Jajka ugotować na twardo.

Barszcz z ziemniaczkami wlać na talerz,

dodać pokrojone w ósemki jajka oraz przesmażony boczek z cebulką.

Jeśli lubicie ostrzejszy smak można dodać trochę chrzanu.

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zupa ogórkowa z ziemniakami

niedziela, 07 listopada 2010 18:52

 

 

Wczoraj na prośbę mojej córki ugotowałam ogórkową

z dużą ilością kwaśny ogórków

mniam

 

Składniki:

kawałek żeberek

słoik utartych kiszonych ogórków

5 ziemniaków

2 marchewki

pietruszka

kawałek selera

śmietana

mąka

1 liść laurowy, ziele angielskie

sól, pieprz

 

Do garnka wlać wodę, wrzucić żeberka i gotować ok. 1/2 godz.

następnie do gotującego się wywaru wrzucić obrane i pokrojone warzywa

- ziemniaki, marchew oraz pietruszkę i selera,

liść laurowy, ziele angielskie

Przyprawić do smaku

Gotować do miękkości ziemniaków

Następnie wlać ogórki wraz z kwaśną wodą, pogotować chwilę

Na zakończenie wlać rozmieszaną w śmietanie mąkę.

 

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Krem brokułowy - czyli zielona zupa shrekowa

wtorek, 26 października 2010 21:39


Brokuły pod każdą postacią mogłabym jeść na okrągło.
Ofkors krem z brokułów również często gości na naszym stole.
Z uwagi na swój śliczny zielony kolor została nazwana przez moją córkę zupą shrekową

Składniki:
1 duży brokuł
1 marchewka
2 średnie ziemniaki
kawałek pora
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego/śmietany
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz.


Ziemniaki, marchewkę, pora pokroić, wrzucić do bulionu i gotować ok. 10 min.
Nastepnie dorzucić podzielonego na różyczki brokuła i gotować kolejne 10 min.
Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem.
Gotową zupę zmiksować blenderem.
Ponownie zagotować, wlać jogurt lub śmietanę i delikatnie wymieszać
Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.




Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Moja wariacja na temat minestrone czyli włoska zupa jarzynowa po polsku

niedziela, 24 października 2010 18:33





Uwielbiam zupę jarzynową,
w zależności od sezonu można do niej wrzucić różne warzywa
ale zawsze jest tak samo pyszna
Tradycyjną włoską minestrone podaje się z drobniutkim makaronem,
ja robię bez - zupa jest wystarczająco gęsta

Składniki:
2 marchewki
250 g fasolki szparagowej,
2 duże ziemniaki
4 łyżki groszku mrożonego
czasami dodaję kalafiora, brukselkę
1,5 l bulionu warzywnego
sól, świeżo zmielony pieprz,
zioła: bazylia, natka pietruszki
2-3 łyżki startego parmezanu do posypania

Warzywa umyć, marchew, ziemniaki pokroić w kostkę,
fasolkę w drobniejsze kawałki
kalafiora podzielić na różyczki
wszystkie składniki wrzucić do garnka z bulionem
gotować do miękkości warzyw
Przyprawić solą, pieprzem, natką, bazylią
można troszkę dosłodzić cukrem
Na talerzu posypać startym parmezanem



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 166  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483166

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi