Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Placuszki z puree ziemniaczanego

czwartek, 08 listopada 2012 10:25

 

Przepis na odpiekane puree ziemniaczane znalazłam u Cudawianki i od tego momentu przestałam wyrzucać niedojedzone resztki ziemniaków z obiadu.

Ba nawet poszłam krok dalej - specjalnie gotuję więcej ziemniaków,

żeby na kolację lub na drugi dzień na obiad przygotować te smażone placuszki. Są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu - wystarczy dodać do nich surówkę i ciepła kolacja gotowa w kilka minut.

 

 

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • trochę mleka, dla nadania odpowiedniej konsystencji,
  • 3 łyżki koperku,
  • 1 jajko,
  • 100 g żółtego sera,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

 

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, dodać masło, mleko i pokrojony koperek. Wszystko razem wymieszać. Do przestudzonego puree dodać jajko, starty na tarce żółty ser, pieprz. Smażyć na rozgrzanej patelni formując placuszki.

Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji Placki, placuszki, pancakes

 


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (13) | dodaj komentarz

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

poniedziałek, 01 października 2012 8:44

 

Gdy kompletnie nie mam pomysłu na obiad, pytam moją córkę co by zjadła.

Zazwyczaj pada odpowiedź: naleśniki lub placki ziemniaczane.

Zarówno jedne jak i drugie można podać na kilka sposobów: na słodko,

z cukrem, twarożkiem, na ostro, z różnymi sosami czy farszami.

Jak byłam dzieckiem uwielbiałam placki ziemniaczane z cukrem, potem do cukru doszedł kleks śmietany, moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka. Ostatnio jednak najbardziej smakują nam placki ziemniaczane z sosem czosnkowym.

 

 

Składniki:

1 kg ziemaniaków,

2 jajka,

3 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami ciut mniej),

szczypta soli, pieprzu,

1 duża cebula lub 2 mniejsze

 

Sos czosnkowy:

majonez,

śmietana/jogurt naturalny,

czosnek,

majeranek,

sól, pieprz.

 

 

Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, w proporcji 1:1.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - ilość według uznania,

jak ktoś lubi mocno czosnkowe smaki to może dodać więcej :)

Posolić, popieprzyć, dodać majeranek.

Jeszcze raz wymieszać, wstawić do lodówki na pół godziny,

żeby się smaki przegryzły.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach - zdecydowanie wolę jak ziemniaki są w większych "paseczkach" niż stanowią całkowicie utartą papkę. Placki są wtedy bardziej chrupiące, imo smaczniejsze. Cebulę również zetrzeć, tym razem na drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać, dodać mąkę i jajka, sól i pieprz i znów wszystko dokładnie wymieszać.

Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż do zrumienienia.

Podawać z kleksem sosu czosnkowego.

Smacznego  

 

Ps. A Wy w jakiej wersji lubicie placki ziemniaczane? 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Knedle ze śliwkami

środa, 25 lipca 2012 10:17

 

Bardzo lubię knedle z sezonowymi owocami - truskawkami, śliwkami.

Nie są bardzo pracochłonne, ani skomplikowane.

Zazwyczaj przygotowuję więcej ciasta i robię na 1 obiad knedle,

a na kolejny kopytka.

I mam za jednym zamachem opracowane co najmniej 2 obiady :)

 

 

Korzystam z lekko zmodyfikowanego przepisu "Kuchni Polskiej" .

 

Składniki:

1 kg ziemniaków,

300 g mąki (ilość mąki zależy od ziemniaków - czasami trzeba dodać więcej, czasami mniej),

1 jajko (dałam 2),

500 g śliwek,

sól, cukier, (dodałam też cynamon).

 

 

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę.

Do wystudzonych ziemniaków dodać jajka i stopniowo mąkę.

Zagnieść ciasto - ma być gładkie, elastyczne.

Przełożyć na stolnicę, podzielić na porcje

i podsypując mąką uformować wałeczki, pokroić na kawałki.

Każdy kawałek spłaszczyć ręką, na środku ułożyć wypestkowaną śliwkę,

podsypać odrobiną cukru i cynamonu,

zakleić brzegi i uformować kulę. 

Knedle gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia.

 

 

Ja najbardziej lubię knedle polane przesmażoną na maśle bułką tartą,

ale można też podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego :)

 

Ps. zastanawiałam się czy ten przepis umieścić w dziale "pierogi, naleśniki, placuszki" czy "kluski, kluseczki, dania z makaronu".

Tak naprawdę to ani pierogi, ani kluseczki, ani placuszki, a już na pewno nie makaron ;)

ale ostatecznie padło na pierwszą propozycję ;) 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Placki z cukinii i sera feta

sobota, 10 września 2011 20:35

 

Jak wiecie uwielbiam cukinię.

Jest pyszna, zdrowa i szybka w obróbce.

A połączenie cukinii i sera feta - to poezja smaku.

Dziś przygotowałam właśnie placki z cukinii z fetą,

do tego sos tzatziki i pyszny obiad gotowy w kilka minut.

 

 

Składniki:

1 duża lub 2 mniejsze cukinie,

1 jajo,

3-4 łyżki mąki pszennej - do uzyskania odpowiedniej konsystencji,

1/3 opakowania fety,

sól, pieprz,

olej do smażenia.

 

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,

posolić i pozostawić przez kilka minut na sitku,

w celu pozbycia się nadmiaru wody.

Odciśniętą cukinię wymieszać z jajkiem i mąką.

Dodać rozdrobnioną fetę i pieprz.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki na złoty kolor.

Podawać z sosem tzatziki lub z kleksem kwaśnej śmietany.

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

środa, 06 kwietnia 2011 18:01

 

 

Ostatnio przygotowałam wytrawne naleśniki z pieczarkami i żółtym serem.

To była fajna odmiana po naleśnikach z dżemem,

które jedliśmy kilka dni wcześniej.

 

Składniki:

30 dag pieczarek,

15 dag żółtego sera,

cebula,

sól, pieprz,

łyżka oliwy,

naleśniki przygotowane z podstawowego przepisu.

 

Z ulubionego przepisu usmażyć naleśniki.

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,

cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i cebulę,

posolić, popieprzyć i dusić na małym ogniu.

Ser żóty również zetrzeć na tarce.

Na usmażone naleśniki nałożyć pieczarki z cebulą, posypać żółtym serem.

Złożyć w trójkąt, i obsmażyć na patelni,

aż ser się rozpuści.

Podawać z ketchupem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Te naleśniki są bardzo sycące,

ja zjadłam 2 i już byłam najedzona :)

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Naleśniki - przepis podstawowy

środa, 06 kwietnia 2011 17:48

 

Naleśniki są dobrym punktem wyjściowym do wielu potraw.

Można je jeść na słodko, z dżemem, z jabłkami, z twarożkiem,

na ostro, na słono.

Zawsze przygotowuję naleśniki z tego podstawowego przepisu.

 

Składniki:

200-250 g mąki pszennej,

1 jajo,

200 ml. mleka,

100 ml wody (najlepiej gazowanej),

szczypta soli,

łyżeczka oliwy.

 

Mąkę przesiać do naczynia, dodać jajko, mleko, sól i oliwę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (można mikserem).

Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

Jeśli jest zbyt żadkie należy dodać trochę mąki,

jeśli zbyt gęste - mleka lub wody.

Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, na złoty kolor.

Dzięki dodaniu oleju do ciasta, naleśniki można smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Placuszki z jabłkami

sobota, 29 stycznia 2011 19:02

 

Jakoś ostatnio zrobiło się u mnie dość jabłkowo.

Niestety zimą nie ma zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o owoce,

więc wykorzystuję jabłka w różnych kombinacjach ;)

Tym razem przepis na pyszne placuszki z jabłkami.

 

Składniki:

szklanka mąki,

szklanka mleka,

2 jajka,

1 łyżka cukru,

szczypta soli,

3 duże jabłka.

 

Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką, cukrem, szczyptą soli.

Białak ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.

Połączyć delikatnie powstałą masę z pianą z białek.

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie kawałki.

Dodać je do ciasta, wymieszać razem.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Podawać obsypane dużą ilością cukru pudru, mniam :)

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Omlet czyli znów K. kucharzy

niedziela, 02 stycznia 2011 19:50

 

 

Ten rok zaczął się fajną imprezą u znajomych.

Było sporo dobrego jedenia, więc łikend po-sylwestrowy był spokojny i raczej leniwy w kuchni ;)

Dziś postanowiliśmy zrobić coś szybkiego, słodkiego i sycącego.

Padło na omleta z dżemem, czekoladą i kawałkami skórki pomarańczowej.

 

Składniki:

3 jaja,

3 czubate łyżki mąki,

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

mleko - na oko, ok. 50 ml.

szczypta soli,

2 łyżki cukru

masło do smażenia

 

Dodatki do wyboru:

dżem, owoce, bita śmietana, czekolada

 

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

Żółtka rozmieszać z mąką, mlekiem i proszkiem do pieczenia.

Ma powstać dość gęsta masa.

Do tej masy dodać ubite na sztywno białka, lekko wymieszać.

Na patelni rozpuścić masło,

jak się dobrze rozgrzeje wlać przygotowaną masę,

zmniejszajac jednocześnie ogień.

Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

My dziś zjedliśmy z dżemem, rozpuszczoną czekoladą i kawałkami skórki pomarańczowej.

 


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: omlet

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pierogi z kapustą i grzybami

sobota, 11 grudnia 2010 20:39

 

 

Jak nie robiłam pierogów, to nie robiłam.

A teraz się rozbrykałam i znów poczyniłam :)

Tym razem z kapustą i grzybami.

Wyszły rewelacyjne.

Mój K. który nie jest pasjonatem pierogów, zjadł 9

i stwierdził, że lepszych w życiu nie jadł.

 

Składniki:

ciasto

600 g mąki pszennej,

około 300 ml. wrzątku,

1-2 łyżki oleju,

sól

 

farsz

0,5 kg kapusty kiszonej,

duża garść suszonych grzybów,

cebula,

liść laurowy,

sól, pieprz.

 

Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą, dorzucić listek laurowy

i gotować do miękkości około 1 godz.

W drugim garnku ugotować suszone grzyby.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszkić na oleju.

Kapustę, grzyby i cebulę drobniutko pokroić lub rozdrobnić blenderem.

Ja przygotowałam farsz poprzedniego dnia,

dziś zrobiłam szybciutko ciasto i zaraz mogłam gotować pierogi.

Mąkę wyrobić z wodą, olejem, szczyptą soli na gładkie ciasto.

Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać więcej wody,

jeśli zbyt klejące trochę mąki.

Z ciasta oderwać kawałek, rozwałkować na cienki placek podsypując mąką,

wyciąć szklanką koła.

W każde koło nakładać na środek łyżeczką farsz,

dokładnie zlepić.

Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody.

Gotować około 2 minut od wypłynięcia na małym ogniu.

Pierogi podałam z przesmażoną cebulą i skwarkami boczkowymi.

 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Pyszne, puszyste american pancakes

sobota, 04 grudnia 2010 19:14

 

 

W łikendowy, leniwy poranek, kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć

świetnym pomysłem na śniadanie są puszyste american pancakes.

My lubimy z truskawkową polewą, ale równie świetnie smakują z miodem, marmoladą, czy syropem klonowym.

Pancakesy są fajną alternatywą dla codziennych kanapek.

 

Składniki:

1 sklanka mąki

1 szklanka maślanki

2 łyżki cukru

2 jaja

2 łyżki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

 

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę,

żółtka wymieszać z cukrem i olejem,

dodać  maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę.

Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie połączyć.

Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku oleju na złoty kolor.

Placuszki nakładać na patelnię łyżką, w pewnej odległości od siebie bo rosną.

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 162  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483162

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi