Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 682 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Spaghetti carbonara

środa, 20 marca 2013 8:26

 

To mój zdecyowany faworyt, jeśli chodzi o dania z makaronem.

Szybki w przygotowaniu, pyszny i pożywny.

Są różne wersje sosu - tradycyjna, z samymi żółtkami bądź z dodatkiem śmietany - obie pyszne, ale ja osobiście wolę z dodatkiem śmietany.

 

 

Składniki:

  • 100 g boczku,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1-2 łyżki startego parmezanu,
  • sól, pieprz
  • odrobina natki pietruszki,
  • makaron.

 

 

Makaron ugotować al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni

(jest wystarczająco tłusty, nie potrzebuje dodatku oliwy).

Do przesmażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę smażyć.

W międzyczasie w miseczce wymieszać żółtka ze śmietaną, dodać starty parmezan, odrobinę soli (nie za dużo - boczek jest słony) i sporo pieprzu.

Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z boczkiem - wyłączyć ogień, wlać masę jajeczno-śmietanowo-serową, dokładnie wymieszać, aż sos pokryje makaron i pod wpływem ciepła zgęstnieje.

Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

 

Buon appettito!

 


Podziel się
oceń
10
3

komentarze (20) | dodaj komentarz

Tagliatelle z kurczakiem, mascarpone i suszonymi pomidorami

sobota, 03 listopada 2012 10:13

 

Na moim stole często goszczą makarony. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki z różnymi sosami, z mięsem lub bez, z warzywami, serami, pachnące bazylią mmmmm.

 

 

Ostatnio przygotowałam tagliatelle z pysznym, aksamitnym sosem z serka mascarpone, z suszonymi pomidorami i kawałkami kurczaka. Musicie tego spróbować - rewelacyjny smak i aromat, a jednocześnie prostota przygotowania.

 

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone (używam lidlowego - bardzo go  lubię),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży,
  • pół słoiczka suszonych pomidorów,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka listków bazylii,
  • makaron tagliatelle - ilość wg uznania.

 

 

Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę lub w paseczki - jak nam wygodniej, przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojony czosnek 

i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Smażyć razem, aż kurczak będzie delikatnie złoty. Dodać mascarpone, sól, pieprz, dokładnie wymieszać i chwilę razem dusić, aż ser się rozpuści. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać, żeby sos pokrył cały makaron. Nałożyć na talerz, ozdobić listkami bazylii.

Smacznego.


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (2) | dodaj komentarz

Makaron otulony sosem grzybowo-śmietanowym

czwartek, 25 października 2012 19:06

 

Czy jest coś przyjemniejszego jesienną porą niż świeże grzyby, które jeszcze rano rosły w lesie, duszone w sosie śmietanowym, a do tego z okazji święta makaronu - pyszne kluseczki?

Powiem krótko - nie ma.

 

 

Składniki:

  • 150 g grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki (lub ew. inna zielenina do posypania),
  • olej,
  • makaron - ilość wg uznania.

 

 

Makaron ugotować. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone grzyby, chwilę razem smażyć, następnie dodać trochę wody i dusić na wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie.

Dodać śmietanę, sól i pieprz. Gotowym sosem polać makaron, posypać natką pietruszki.

Smacznego

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Spaghetti bolognese

środa, 19 września 2012 10:54

 

Jako fanka klusek, kluseczek i kluch wszelkiego rodzaju, a także szybkich obiadów, oczywiście uwielbiam makarony z różnymi sosami.

Nie korzystam z gotowych sosów słoiczkowych, przygotowując własny sos wiem co jem, mogę dodać swoje ulubione składniki i przyprawy, a poza tym przygotowanie sosu trwa krócej niż ugotowanie makaronu, więc cały obiad jest gotowy w 15-20 minut.

Dzisiaj proponuję spaghetti z sosem pomidorowym z dodatkiem mięsa mielonego.

 

 

Składniki:

sos

250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,

1 puszka pomidorów krojonych,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

porządna łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej,

1/2 łyżeczki cukru,

kilka kropli sosu tabasco,

szczypta ostrej papryki,

sól, pieprz do smaku,

oliwa.

dodatkowo

makaron,

parmezan

 

Makaron (ilość wg uznania) wrzucić do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą!

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i mięso mielone, chwilę smażyć razem.

Do przesmażonego mięsa dodać pomidory, przyprawy i chwilę dusić na małym ogniu - około 10 minut.

Jeżeli używamy świeżej bazylii, to dodajemy ją na samym końcu, już na talerzu, jeżeli suszonej to dodajemy ją na patelnię razem z pozostaymi składnikami.

Ugotowany makaron polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem,

ja nie miałam parmezanu, więc posypałam innym serem.

Smacznego.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kopytka

sobota, 15 stycznia 2011 17:42

 

 

Uwielbiam kopytka.

Można je jeść jako dodatek do mięs, na słodko ze śmietaną i cukrem,

z wody, z patelni z chrupiącą skórką.

Najlepiej zrobić więcej kopytek za jednym zamachem,

nawyżkę zamrozić i potem mamy błyskawiczny dodatek do obiadu :)

 

Składniki:

1 kg ziemnikaków,

1,5 - 2 szklanki mąki pszennej,

2 jajka,

sól.

 

Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę.

Gdy ostygną dodać mąkę, jajka i dokładnie wymieszać.

Przełożyć na stolnicę, podzielić na porcje

i podsypując mąką uformować wałeczki,

a następnie pokroić w ukośne paski.

Kopytka gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia.

Polecam kopytka odsmażone na patelni z cebulką i szczypiorkiem.

Są rewelacyjne :)


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: kopytka

komentarze (1) | dodaj komentarz

Bomba kaloryczna czyli zapiekanka makaronowo-serowa

wtorek, 07 grudnia 2010 22:02

 

I znów makaron.

Tym razem w formie zapiekanki, z dużą ilością sera,

strasznie kaloryczne - ale od czasu do czasu można zaszaleć.

 

Składniki:

ok. 250-300 g makaronu penne,

20 dag żółtego sera,

1 camembert,

2 cebule,

śmietana,

szczypiorek,

sól, pieprz.

 

Makaron ugotować al dente.

Cebulę pokroić w talarki i przesmażyć na oleju.

Żółty ser zetrzeć na tarce,

camembert pokroić w kostkę (nie będzie łatwo ale wystarczy coś przypominającego kostkę ;)), szczypiorek posiekać.

Ugotowany makaron wrzucić do naczynia żaroodpornego,

dodać połowę żółtego sera, pokrojony camembert, usmażoną cebulę

i szczypiorek.

Zalać śmietaną, dodać sól, sporo pieprzu, wymieszać.

Posypać resztą żółtego sera.

wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Penne w sosie mięsno-pomidorowym

poniedziałek, 06 grudnia 2010 20:44

 

 

Bardzo lubię makarony

Na ciepło, na zimno, w sałatkach, zapiekankach, z sosami

pod każdą postacią.

Dodatkową zaletą dań z makaronu jest niesamowita szybkość ich przygotowania i ofkors łatwość ;)

 

Składniki (porcja na 2 osoby):

mięso mielone (nie za dużo, mniej więcej wielkość dużego kotleta mielonego),

puszka pomidorów (najlepiej krojonych),

makaron penne (ilość wg uznania),

koncentrat pomidorowy,

sos tabasco,

cebula,

3-4 ząbki czosnku,

bazylia, oregano,

sól, pieprz, cukier

trochę żółtego sera do posypania lub parmezanu

 

Makaron ugotować al dente.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę

i mięso mielone.

Po chwili dodać robno pokrojony czosnek, smażyć razem mieszając.

Do przesmażonego mięsa dodać pomidory z puszki (razem z zalewą),

trochę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, cukier do smaku.

Na koniec dodać pokrojone zioła i sos tabasco.

Jeśli nie macie świeżych ziół mogą być suszone.

Do gotowego sosu mięsno-pomidorowego wrzucić ugotowany makaron

chwilę wszystko razem dusić,

Dzięki temu sos "powchodzi" w środek makaronu i smaki przejdą się nawzajem.

Gotowy makaron przełożyć na talerz i posypać startym żóltym serem.

Smacznego

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zapiekanka makaronowa

środa, 10 listopada 2010 19:47

 

Lubię zapiekanki

na bazie makaronu, ziemniaków czy ryżu

Można do nich dodać właściwie wszystko co się chce, co się ma w lodówce

to tzw. czyszczenie lodówki ;)

Ostatnio przygotowałam zapiekankę makaronową z kiełbasą, warzywami i serem żółtym

 

Składniki:

makaron, ja dałam mój ulubiony - penne

cebula

papryka czerwona, bo ładnie wygląda kolorystycznie

pieczarki

kiełbasa

zioła prowansalskie, bazylia, trochę przyprawy grilowej

sól, pieprz

 

Makaron ugotować al dente.

Warzywa i kiełbasę pokroić, przesmażyć na patelni, żeby troszkę zmiękły.

W naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwy makaronu, warzyw i kiełbasy,

przesypując je przyprawami.

Na wierzchu posypać utartym żółtym serem.

Gotową zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na około 1/2 godz.

Ja piekę pod przykryciem bo nie lubie wysuszonego makaronu.

Podawać z dużą ilością surówki - np. z kapusty pekińskiej

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Truskawkowe wspomnienie dzieciństwa

niedziela, 31 października 2010 14:33




Pamiętam ten smak z wakacji u babci
szłyśmy z kuzynką do ogrodu po świeże truskawki
babcia gotowała makaron
robiła mus z truskawek
i była mega wyżerka

Moja córka też uwielbiam makaron z truskawkowym sosem

Składniki
makaron
truskawki
cukier
śmietana/jogurt naturalny

Ugotować makaron,
truskawki wrzucić do blendera, zmiksować na gładki mus
podgrzać z dodatkiem cukru
polać musem ugotowany makaron
zrobić kilka kleksów ze mietany/jogurtu i gotowe
można się zajadać, wspominając dawne czasy ;)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 118  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483118

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi