Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 682 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tarta z malinami i mascarpone

niedziela, 30 września 2012 8:17

 

Wczoraj na zakupach natknęłam się na piękne maliny i ofkors od razu zakiełkowała we mnie myśl o pysznej, letniej tarcie z malinami

i kremem z serka mascarpone.

W ogóle jestem zaskoczona, że w tym roku maliny jakoś długo owocują,

ale może mi się wydaje, może zawsze tak było? Nie wiem.

 

 

Składniki (na formę o średnicy 23 cm):

ciasto:

  • 120 g masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 porządna łyżka cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,

krem

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki (ja dałam 36%, ale 30% też będzie dobra)
  • 3 łyżki cukru.

 

  • Dodatkowo około 350 g malin.

 

 

Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,

zakryć (koniecznie - bo pryska) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.

Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.

Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniuku do 180-190 stopni.

Powstałym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.

W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem.

Dodać mascarpone, chwilę ubijać razem na wolnych obrotach, aż składniki połączą się w delikatny, puszysty krem.

Smacznego


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sto lat, sto lat czyli ...

niedziela, 16 września 2012 13:24

 

w moje urodziny zamiast na tort zapraszam na tartę.

Ta tarta jest przepyszna, delikatna, rozpływa się w ustach.

Jak ktoś nie wie, że jej głównym składnikiem jest dynia w życiu nie zgadnie.

To taka jesienno-urodzinowa tarta.

 

 

Przepis na tą tartę dostałam od forumowej koleżanki,

nie mam bladego pojęcia skąd ona go miała, może z netu,

może od mamy/babci/koleżanki.

Nieważne, ważne, że tarta jest obłędnie pyszna i pięknie pomarańczowa.

Świetnie pasuje do jesiennych, pomarańczowych i czerowonych liści.

 

 

Składniki:

ciasto

200 g mąki pszennej,

125 g masła,

szczypta soli,

2 łyżki zimnej wody

farsz

800 g miąższu dyni,

2 jajka,

4/5 puszki mleka skondensowanego słodzonego,

1 łyżeczka imbiru,

1/2 łyżeczki cynamonu,

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

1/2 łyżeczki soli.

 

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na pół godziny do lodówki, można na dłużej, nawet na całą noc.

Dynię pokroić w kawałki i upiec w piekarniku,

najlepiej w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, żeby nie wyschła.

Upieczoną dynię przełożyć do blendera, dodać jajka, mleko, przyprawy

i miksować przez dłuższą chwilę, aż powstanie gładka masa bez kawałków dyni.

Podane składniki spokojnie wystarczą na formę 28 cm, moja ma 23 cm, upiekłam więc tartę i 2 małe tartaletki.

Formę do tarty wylepić ciastem, nakłuć widelcem, podpieć 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, na podpieczone ciasto wylać masę dyniową i wstawić na godzinę do piekarnika.

Można podawać na ciepło lub zimno, solo lub z kleksem śmietany.

Smacznego

 

 

 

Przepis dodaję do akcji "Dynia"

 

 

a także do akcji 24/7 jako III posiłek - słodka przekąska.

Zazwyczaj 2 h przed końcem pracy ogarnia mnie ochota na coś słodkiego - jak jest ciepło zjadam sałatkę owocową, ale jak słupek rtęci spada, a za oknem hula wiatr i deszcz coś słodkiego + kawa od razu poprawia człowiekowi humor.

Wtedy ta tarta jest jest rozwiązaniem idealnym.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Tarta z cukinią, miętą i fetą na lekko razowym spodzie.

wtorek, 31 lipca 2012 8:47

 

I znów tarta.

I znów cukinia.

Ale nic na to nie poradzę, że tak kocham tarty

a cukinię wielbię i darzę miłością wielką :)

 

 

Już dawałam kiedyś przepis na tartę z cukinią  klik, klik

ale ta ma zupełnie inne ciasto i inny farsz.

 

Składniki:

ciasto

1,5 szklanki mąki (pół na pół razowa i zwykła),

3-4 łyżki jogurtu,

5 łyżek oliwy,

szczypta soli

farsz

2 cukinie,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

feta,

3 jajka,

mięta (garść świeżej lub czubata łyżeczka suszonej),

oliwa do smażenia.

 

 

Składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki

(można i na całą noc), wylepić nim formę (moja ma około 23 cm średnicy)

a następnie piec 10-15 min. w temp. 200 stopni.

W międzyczasie cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach,

posypać solą, odstawić. Po kilku minutach odcisnąć.

Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek,

dodać odciśnietą cukinię i dusić 10-15 minut.

W misce rozgnieść fetę i wymieszać z jajkami, dodać posiekaną miętę

i cukinię z patelni, dokładnie wymieszać, wylać na podpieczone ciasto.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około pół godziny

 

 

Smakuje i na ciepło i na zimno,

jest baaardzo sycąca.

 

 

Tarty wytrawne i na słodko


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Tarta z malinami na waniliowej chmurce

środa, 25 lipca 2012 22:12

 

Gdzie człowiek nie spojrzy tam maliny.

Na straganach, w warzywniakach, w hipermarketach, na blogach ;)

A u mnie jakoś tak ostatnio mało owocowo.

Postanowiłam to koniecznie zmienić i zrobiłam tartę z malinami.

Ponieważ na dworze upał - zrobiłam delikatniejszą,

nieco odchudzoną wersję kremu budyniowego,

zamiast masła dodałam śmietanę kremówkę i cukier waniliowy

i powstała delikatna waniliowa chmurka.

Ciasto też dziś zupełnie inne niż zazwyczaj, ale o tym za chwilę.

 

 

Składniki:

ciasto:

120 g masła,

1 łyżka oleju,

4 łyżki wody,

1 porządna łyżka cukru,

200 g mąki pszennej,

szczypta soli,

krem:

budyń waniliowy (na pół litra mleka),

400 ml mleka,

400 ml śmietany kremówki,

cukier waniliowy,

1 łyżka cukru pudru,

3 łyżeczki żelatyny.

 

Dodatkowo ok. 300-350 g malin, kilka łyżek dżemu malinowego.

 

 

Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystygnięcia.

Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,

zakryć (koniecznie - bo pryska)

i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.

Masło ma zacząć "bąblować" i delikatnie zrumienić się na brzegach.

Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.

Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami.

Powstałym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.

W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno

z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce wystudzony (!) budyń.

Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Wystudzone ciasto posmarować dżemem,

wyłożyć krem i ozdobić malinami.

Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

 

Smacznego :)

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Tarta z cukinią i serem feta

środa, 17 sierpnia 2011 22:25

 

Uwielbiam cukinie.

To jedno z moich warzywnych faworytów,

świetnie się nadaje do zapiekania, duszenia,grillowania.

Cukinię odkryłam stosunkowo niedawno

i ciągle się zastanawiam, jak mogłam tyle lat przeżyć bez niej - królowej cukinii

 

Ponieważ równie mocno jak cukinię uwielbaim tarty

to dziś na kolację przygotowałam tartę z cukinią i serem feta,

wyszła rewelacyjna.

 

 

Składniki:

Spód z mojego ulubionego kruchego ciasta

200 g mąki pszennej,

125 g masła,

szczypta soli,

2 łyżki zimnej wody

 

Farsz

1 duża cukinia lub 2 mniejsze,

pół paczki fety,

2-3 ząbki czosnku,

cebula,

3 jajka,

2-3 łyżki śmietany,

bazylia ew. zioła prowansalskie,

pieprz,

gałka muszkatołowa.

 

 

Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.

Uformować je w kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny

(można na dłużej np. ciasto przygotować dzień wcześniej).

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.

W międzyczasie przygotować farsz.

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny,

aż puści sok.

Cebule i czosnek posiekać w kostkę

i zrumienić na patelni maźniętej odrobiną oliwy.

Po chwili dorzucić na patelnię odciśniętą z soku cukinię,

bazylię, świeżo zmielony pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Całość dusić przez około 5 minut.

Farszu nie solić, feta jest wystarczająco słona.

Na upieczony spód wyłożyć cukiniowy farsz,

powkładać pokrojoną w kostkę fetę


 

Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną,

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna

 

 

 Ten przepis bierze udział w akcjach Cukinia 2011 i Tarty na wszystkie sposoby


 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym

sobota, 18 czerwca 2011 22:48

 

Ostatnio zrobiło się u mnie dość truskawkowo.

Ale nie ma się co dziwić, trzeba korzystać z ostatnich podrygów truskawek ;)

Kilka dni temu zrobiłam po raz pierwszy tartę z truskawkami

i kremem budyniowym, wyszła rewelacyjna,

ale tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam zrobić ani jednej fotki.

Dziś na szczęście udało mi się sfocić co nieco ;)

 

 

Składniki:

spód

100 g masła,

200 g mąki,

2 łyżki cukru pudru,

3 łyżki zimnej wody,

szczypta soli,

 

krem

budyń waniliowy/śmietankowy,

400 ml mleka,

125 g masła,

2 łyżki cukru pudru,

 

Dodatkowo

2 łyżki marmolady truskawkowej (niekoniecznie),

300 g truskawek,

galaretka truskawkowa.

 

 

Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty

i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut, aż do zrumienienia.
W międzyczasie ugotować budyń w mniejszej ilości mleka - 400 ml.
Masło zmiksować z cukrem pudrem,

dodawać po łyżce wystudzony budyń dalej miksując.
Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem,

poukładać gęsto pokrojone truskawki lub w całości, jak Wam wygodniej
zalać galaretką truskawkową przygotowaną w 400 ml. wody.

Wstawić do lodówki i uzbroić się w cierpliwość,

w oczekiwaniu aż wszystko zastygnie ;)

 


 

Ten przepis bierze udział w akcji Tarty na wszystkie sposoby

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Tarta z owocami i budyniem

sobota, 26 marca 2011 18:35

 

Jak wiecie uwielbiam tarty, słodkie, wytrawne - no mniam, uwielbiam.

Ale jeszcze nie robiłam tarty z owocami i budyniem,

pora więc narobić zaległości ;)

Kruchy spód, budyń i pyszne, świeże owoce zalane galaretką

czy takim pysnościom można się oprzeć?

 

 

Składniki:

kruchy spód

200 g mąki,

100 g masła,

1 jajko,

2 łyżki cukru

wypełnienie tarty

1 budyń waniliowy/śmietankowy,

1 galaretka,

dowolne owoce.

 

Mąkę, zimne masło i cukier zmiksować (można też wyrobić rękami),

dodać jajko i dalej miksować, aż powstanie gładka masa.

Ciasto uformować w kulę i włożyć na pół godz. do lodówki.

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty - spód i boki.

Ponakłuwać widelcem i piec w piekaniku rozgrzanym do 180 stopni

przez około 25 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.

Pozostawić do wystygnięcia.

Tartę wypełnić przestudzonym budyniem, przygotowanym z 400 ml. mleka.

Na wierzchu ułożyć dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką

przygotowaną z połowy wody podanej na opakowaniu.

Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Tatrta jabłkowa pod bezową chmurką

środa, 26 stycznia 2011 20:34

 

 

Za oknem śnieg, więc postanowiłam przygotować jakiś pyszny deser

pachnący jabłkami, cynamonem, delikatny, słodki,

przypominający wakacyjne chwile,

leżenie pod jabłonką i patrzenie na płynące nad głowami chmury...

 

Składniki:

ciasto

125 g masła,

75 g cukru,

2 żółtka,

170 g mąki,

1 łyżka wody,

szczypta soli

nadzienie

4 duże jabłka,

sok z połowy cytryny,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka cynamonu,

1 łyżeczka cukru waniliowego,

4 łyżki wody,

2 białka i łyżka cukru pudru na bezową chmurkę

 

Z masła, cukru, żółtek i mąki zagnieść ciasto.

Dodać szczyptę soli.

Jeśli ciasto jest za suche dodać łyżkę wody.

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, 3 pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.

Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny i wodę.

Dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut.

Czwarte jabłko pokroić w półplasterki.

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Gotowe nadzienie z jabłek przełożyć do formy z ciastem,

starając się odsączać z powstałego soku.

Na wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w półplasterki.

Całość przykryć pianą z białek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

Żeby beza się nie spiekła używać tylko dolnej grzałki.

Można też przez 35 minut piec samą tartę z jabłkami

a dopiero na ostatnie 25 minut dodać bezową chmurkę.

Obojętnie jak się piecze, zawsze smakuje rewelacyjnie.

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta jabłkowo-jogurtowa

piątek, 14 stycznia 2011 14:29

 

 

Po ostatniej tarcie na słono z warzywami postanowiłam następną przygotować na słodko z owocami.

Ponieważ miałam w domu tylko jabłka, padło na tartę z jabłkami.

Wyszła nawet niezła, ale następnym razem dam więcej jabłek

a ciut mniej masy jogurtowej.

 

Składniki:

ciasto

100 g masła,

180-200 g mąki,

3 łyżki zimnej wody,

1 łyżka cukru,

szczypta soli.

 

masa jogurtowa

50 g mąki,

2 jaja,

100 g cukru,

170 g jogurtu naturalnego.

 

Dodatkowo 2 duże jabłka (imo 2 to zdecydowanie za mało).

 

Mąkę zagnieść z masłem i cukrem, dodać wodę i szczyptę soli.

Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę

i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc).

Formę wysmarować masłem.

Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.

Można też nie rozwałkowywać tylko ugniatając palcami wypełnić ciastem formę robiąc rancik.

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 

W międzyczasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne

i pokroić w dość cienkie plastry

Z  jajek, cukru, jogurtu i mąki wyrobić gładką masę - ja ucieram mikserem.
Na podpieczonym cieście układać koliście plasterki jabłek.

Tak przygotowaną tartę zalać masą jogurtową.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Tarta z warzywami

sobota, 08 stycznia 2011 21:28

 

 

Jak wiecie Mikołaj przyniósł mi pod choinkę fajną formę do tary,

postanowiłam więc w końcu przygotować tartę warzywną.

 

Składniki:

ciasto

100 g masła,

180 g mąki,

3 łyżki zimnej wody,

szczypta soli.

 

zalewa

2 jajka,

200 ml śmietany (ja dałam 18%),

tyminek, bazylia, oregano, (ew. zioła prowansalskie), pieprz, sól.


Żółty ser do posypania po wierzchu.

 

Dowone warzywa - ja dziś użyłam mrożonej mieszanki warzywnej około 200 g,

surowego pora + marchewkę i pietruszkę z rosołu.

 

Mąkę zagnieść z masłem, dodać wodę i szczyptę soli.

Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę

i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc).

Formę wysmarować masłem.

Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.

Można też nie rozwałkowywać tylko ugniatając palcami wypełnić ciastem formę robiąc rancik.

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

W międzyczasie mrożone warzywa i pokrojone w piórka pory

przesmażyć na patelni.

Przygotować zalewę - wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.

Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie przesmażone warzywa

oraz pokrojone warzywa z rosołu, zalać gotową masą.

Posypać po wierzchu startym żółtym serem

i włożyć do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż wierzch lekko zbrązowieje).

Świetnie pasuje na ciepłą kolację.

 


 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 120  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483120

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi