Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 622 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mój pierwszy chleb

środa, 08 sierpnia 2012 8:42

 

Nigdy nie piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;)

Aż w końcu postanowiłam spróbować, wybrałam sobie najprostszy z możliwych przepis z bloga mojej koleżanki Marzeny klik, klik

Za rekomendację wystarczyły mi słowa, że jest to najprostszy przepis na biały chleb, że nie ma ryzyka, że nie wyrośnie albo nie wyjdzie.

100% gwarancja sukcesu.

To coś dla mnie ;)

 

 

Składniki:

2 łyżeczki suchych drożdży,

325 ml ciepłej wody,

500 g mąki pszennej,

1,5 łyżeczki soli,

1 jajko.

 

Wykonanie - dziecinnie łatwe.

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia

(ma podwoić swoją objętość).

Nastęnie znów wyrobić, uformować bochenek i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

I znów pozostawić do wyrośnięcia.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec 35-45 minut, do zrumienienia skórki.

Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z kilkoma kostkami lodu (lub wodą). Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, ale jednocześnie nie połamiemy sobie na niej zębów ;) 

 


Podziel się
oceń
2
0
Tagi: chleb

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką

sobota, 04 sierpnia 2012 10:59

 

Na naszym stole rzadko goszczą tradycyjne ziemniaki.

W ogóle dość rzadko jemy ziemniaki,

a jeśli już jemy to zdecydowanie bardziej lubimy zapiekane.

 

 

Składniki:

0,5 kg ziemniaków,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

1 łyżeczka ostrej papryki,

1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego,

szczypta soli.

 

Ziemniaki pokroić na ćwiartki, lub jak są bardzo duże to drobniej.

Wrzucić do osolonego wrzątki i gotować przez 5 minut.

Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki, dokładnie wymieszać.

Podgotowane ziemniaki wyłożyć na blaszkę do pieczenia, obsypać mieszanką przypraw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Piec aż ziemniaki pokryją się złotą, chrupiącą skórką.

 

 

Moje ziemniaczki odaję do akcji Zielnik kuchenny

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Cukiniowe leczo

środa, 14 września 2011 20:48

 

Właśnie odkryłam w moim kompie zaginiony katalog zdjęć ;)

I szybciutko wstawiam przepisy do tych apetycznych fotek.

Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że na pierwszy ogień pójdzie cukiniowe leczo ;)

 

 

Składniki:

2 mniejsze lub 1 duża cukinia,

duża cebula,

czerwona papryka,

15-20 dag pieczarek,

3 ząbki czosnku,

1 puszka pomidorów w zalewie,

pierś z kurczaka,

przyprawa do kurczaka,

bazylia,

sól, pieprz.

 

Na patelnię delikatnie maźniętą oliwą wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, paprykę, pieczarki, dodajemy czosnek i sól

i dusimy do miękkości warzyw.
Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię

a po 5 minutach puszkę pomidorów w zalewie

oraz pieprz i bazylię (świeżą lub suszoną).

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka

lub inną ulubioną przyprawą i smażymy na złoty kolor.

Na talerz nakładamy leczo, dodajemy kurczaka i gotowe:

szybko, smacznie i przyjemnie ;)

Świetne danie na imprezę czy na szybki obiad po ciężkim dniu pracy,

kiedy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Babka ziemniaczana z boczkiem

niedziela, 09 stycznia 2011 18:08

 

 

Nigdy nie robiłam babki ziemniaczanej. Dzisiaj był mój debiut.

Ale szczerze mówiąc (pisząc;)) chyba wolę tradycyjne placki ziemniaczane.

W babce brakowało mi trochę tej charakterystycznej dla placków chrupkości.

Niby skórka była fajnie przypieczona i chrupiąca, ale środek był dość miękki.

Ale niewątpliwą zaletą babki był brak konieczności stania nad patelnią

i przekładania placuszków.

Wystarczyło połączyć składniki, napełnić nimi keksówkę

i poczekąc około 1,5 godz. aż babka się upiecze.

 

Składniki:

ziemniaki, dawałam na oko, ale było chyba ok. 0,6 - 0,8 kg,

boczek lub kiełbasa - ilość według uznania,

2 cebule,

1 duże jajko lub 2 mniejsze,

3 łyżki mąki,

majeranek,

sól, pieprz.

 

Ziemniaki i 1 cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar wody.

Drugą cebulę i boczek (kiełbasę) pokroić w kostkę i  przesmażyć na patelni.

Do masy ziemniaczanej dodać jaja, mąkę, przyprawy i boczek z cebulą.

Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.

Ja mam keksówkę silikonową, więc nie musiałam smarować.

Można też piec w innej foremce.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 - 2 godz.

Podawać z sosem pieczarkowo-śmietanowym lub po prostu z kleksem śmietany.

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Smalec czyli średnio zdrowo ale za to jak smacznie

poniedziałek, 20 grudnia 2010 20:14

 

 

Świeży chlebek posmarowany pysznym, aromatycznym smalcem

z chrupiącymi skwareczkami.

Do tego ogórek kiszony albo pachnący polem pomidor z cebulą

mmmmmmm pycha.....

 

Składniki:

1 kg słoniny,

0,3 kg wędzonego boczku,

0,2 kg brzuszka,

3 cebule,

2 jabłka,

4 ząbki czosnku,

sól, majeranek.

 

Słoninę, boczek, brzuszek i cebulę pokroić w kosteczkę.

Przesmażyć najpierw samą  słoninę i poczekać aż się wytopi trochę tłuszczu.

Następnie wrzucić brzuszek a potem boczek,

też trochę czekając aż się wytopią i przyrumienią.

Na samym końcu dodać drobniutko pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Cebulka powinna się lekko zrumienić.

Następnie ściągnąć patelnię z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
utarte drobniutko jabłko, sól i majeranek, wymieszać.
Jak troszkę przestygnie, zlać do pojemniczka czy miseczki.
Co jakiś czas przemieszać, żeby tężało równomiernie.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Bigos czyli K. rządzi w kuchni

piątek, 10 grudnia 2010 21:44

 

 

Od czasu do czasu gotujemy wielki gar bigosu, a właściwie gotuje mój mąż

część zamrażamy i potem w razie nagłej potrzeby nie ma problemu,

wyciągam z zamrażalnika porcję bigosu, rozmrażam, odgrzewam

i smakuje jeszcze lepiej niż świeżo przygotowany.

Ponieważ lubimy kwaśne jedzenie nasz bigos powstaje tylko z kiszonej kapusty, bez mięsa tylko z kiełbasą.

 

Składniki:

1,5 kg kiszonej kapusty,

0,5 kg pieczarek,

5-6 grzybów suszonych,

2 cebule,

1-2 laski kiełbasy,

1 łyżka smalcu,

2 kostki rosołowe,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka warzywka,

2 łyżki marmolady śliwkowej,

liść laurowy 1-2 szt,

pieprz, sól

 

Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna - 2 razy),

pokroić i wrzucić do garnka.

Zalać wodą, dodać czosnek, liść laurowy, 1 cebulę pokrojoną w kostkę,

połowę pokrojonych pieczarek, suszone grzyby, warzywko, kostki rosołowe

i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.

Na patelni przesmażyć pozostałą część pieczarek i cebuli

oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Po godzinie dodać do gotującej się kapusty podsmażone składniki, smalec

oraz marmoladę śliwkową.

Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe.

 

 


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: bigos

komentarze (1) | dodaj komentarz

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 423 471  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1423471

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi