Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 622 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym

wtorek, 18 września 2012 8:45

 

Zazwyczaj jak wracam z pracy, to nie mam chęci i weny na długie gotowanie.

Zazwyczaj w ogóle nie mam chęci na gotowanie.

Chciałabym szybko zjeść coś ciepłego i sycącego,

co dodałoby mi energii na 2-gą zmianę ;) - odrabianie lekcji z Młodą,

sprzątanie, wspólną zabawę czy spacer.

To danie jest wprost idealne - sos robi się błyskawicznie,

spokojnie można zrobić większą ilość i odgrzać następnego dnia.

Kuskus - wiadomo, 5 minut i jest gotowy.

Można zjeść ten obiad w wersji wegetariańskiej lub, jak my, ze smażonymi paseczkami z piersi kurczaka.

 

 

Składniki:

sos

2 cukinie,

puszka pomidorów krojonych, lub w sezonie świeże pomidory,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

bazylia (duuużo - idealnie tu pasuje),

oliwa,

sól, pieprz, szczypta cukru.

Dodatkowo:

szklanka kaszy kuskus,

szklanka wrzątku + duża szczypta soli,

filet z kurczaka pokrojony w paseczki, zamarynowany w ulubionych przyprawach i usmażony.

 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.

Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię.

Jeśli cukinia jest młoda - kroimy ją razem ze skórką,

jeśli jest duża i stara można obrać.

Czosnek pokroić w plasterki, dodać do duszących się warzyw.

Młoda cukinia bardzo szybko robi się miękka,

trzeba uważać żeby się nie rozpadła.

Po około 5-10 minutach dodajemy pomidory, bazylię, sól, pieprz i cukier.

Trzymamy przez chwilę wszystko razem na ogniu, aż sos się zagotuje,

a wszystkie smaki i aromaty się połaczą.

I już, gotowe.

W międzyczasie przygotowujemy kuskus, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotową kaszę polewamy sosem, dodajemy mięso, lub nie - zależy od naszej ochoty.

Smacznego.

 

 

Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym i paseczkami z kurczaka dodaję do akcji 24/7 - POSIŁEK IV OBIAD

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Żółty ryż z warzywami

środa, 23 marca 2011 19:23

 

 

Jak ktoś ma ochotę na ryż ale podany inaczej niż zwykle,

polecam mój sposób.

 

Składniki:

ryż,

bulion ew. woda,

2 łyżeczki curry,

dowolne warzywa - marchewka, groszek, seler, cebula, papryka

sól, pieprz do smaku,

oliwa.

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na oliwie.

Dodać ryż, curry i też chwilkę posmażyć.

Zalać bulionem/wodą, dodać warzywa, sól i pieprz

i gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki.

W razie potrzeby dolać bulion/wodę.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ryż zapiekany z jabłkami

czwartek, 20 stycznia 2011 10:34

 

 

Ryż z jabkłami to jeden z moich smaków dzieciństwa.

Ciocia zapiekała ryż z jabłkami, cynamonem, mmmm zapach ogarniał cały dom.

Niestety moja córka nie przepada za tym daniem,

więc niezbyt często gości na naszym stole.

 

Składniki:

2 torebki ryżu,

4-5 dużych jabłek,

cynamon,

3 łyżki cukru,

pół szklanki mleka,

1 łyżeczka masła,

śmietana lub jogurt naturalny.


Ryż ugotować na słodko w wodzie z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką masła. 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,

dodać 2 łyżki cukru i dusić na małym ogniu ok  20 min. 

W nazyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, jabłka, ryż.

Każdą warstwę ryżu posypać obficie cynamonem.  Na wierzchu polać jogurtem lub śmietaną.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 minut.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  0  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1423468

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi