Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sałatka grecka

poniedziałek, 06 maja 2013 11:52

 

 

Kocham grecką sałatkę,

kojarzy mi się z wakacjami, plażą, leżakiem, grillem.

Robię różne jej wersje, z oliwkami zielonymi lub czarnymi, rzodkiewką, papryką, cebulą czerowną lub żółtą ale baza zawsze jest taka sama.

 

Składniki:

  • pół główki sałaty,
  • 2 pomidory,
  • 1 długi ogórek zielony,
  • 1 średnia cebula,
  • oliwki czarne lub zielone,
  • 150 g sera feta,

 

Sos:

  • 3 łyżki oliwy  oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku (soli mało - feta jest słona),
  • łyżeczka oregano,
  • ew. rozgnieciony ząbek czosnku.

 

Warzywa pokroić - ogórka i cebulę w półplasterki, pomidory w kawałki (niezbyt małe), sałatę porwać w rękach na mniejsze kawałki.

Ser pokroić w kostkę. Dodać do warzyw razem z oliwkami.

Wszystkie składniki wymieszać w misce.

Przygotować sos: do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny,

dodać sól i pieprz oraz oregano.

Dokładnie wymieszać i gotowym sosem polać sałatkę.

Podawać zaraz po przyrządzeniu.

 

 


Podziel się
oceń
0
5

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sałatka z zupek chińskich

czwartek, 11 kwietnia 2013 8:42

 

Tą sałatkę widywałam na wielu blogach i w końcu postanowiłam też ją zrobić.

Muszę przyznać, że jest smaczna, szybka w przygotowaniu i na pewno jeszcze do niej wrócę.

 

 

Składniki:

  • 2 zupki chińskie (dałam pikantne, bo wolę ostre smaki)
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 długi ogórek surowy,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • pół pora lub mała cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Makaron pokruszyć, dodać sypkie przyprawy z zupek chińskich,

pokrojone w kostkę pomidory, ogórka, paprykę, cebulę (lub pora

pokrojonego w półksiężyce), odsączoną z zalewy kukurydzę.

Całość wymieszać z majonezem i ketchupem.

W razie potrzeby można dodać sól i pieprz do smaku.

Odstawić do lodówki, żeby makaron zmiękł i smaki się "przegryzły".

Tą sałatkę można również przygotować w wersji mięsnej - z kurczakiem

lub szynką pokrojoną w kostkę.

Smacznego.


Podziel się
oceń
5
5

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kolorowa sałatka z kuskusem

piątek, 07 września 2012 8:24

 

Wstyd się przyznać, ale jeszcze do niedawna nie znałam kaszy kuskus.

Ale odkąd spróbowałam jej pierwszy raz, pokochałam ją miłością wielką.

Jest bardzo smacznym dodatkiem do sałatek, obiadu.

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

No i jej chyba największa zaleta - wystarczy ją zalać wrzątkiem/bulionem

i po 5 minutach jest gotowa.

Niedawno przygotowałam bardzo prostą, kolorową sałatkę z dodatkiem kaszy kuskus,  kolorowych papryk i zielonego ogórka.

Jeśli sałatka ma stanowić osobny posiłek można do niej dodać wędzonego kurczaka.

Moja była dodatkiem do grillowanego mięsa, więc ofkors kurczaka już do niej nie dodawałam. 

 

 

Składniki:

3/4 szklanki kaszy kuskus,

pół czerwonej papryki,

pół żółtej papryki,

pół zielonej papryki,

2 zielone ogórki (krótkie, jeśli długi to 1),

2-3 łyżki majonezu,

sól, pieprz do smaku.

 

 

Kuskus zalać osolonym wrzątkiem, tak żeby wody było 1 cm więcej niż kaszy.

Przykryć i odstawić na 5 minut.

W międzyczasie pokroić w kostkę papryki i ogórki.

Przestudzony kuskus przełożyć do miseczki, dodać warzywa,

majonez, sól i pieprz (duuużo) do smaku.

Wymieszać i gotowe.

Smacznego

 

Sałatkę dodaję do akcji "Warzywa psiankowate 2012" oraz "Paprykujemy 3"

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sałatka z wędzonej makreli

niedziela, 22 lipca 2012 19:12

 

To pierwsza sałatka/pasta, którą zrobiłam sama.

Miałam wtedy około 12 lat i dostałam od rodziców pierwszą książkę kucharską "Nastolatki gotują".

Do tej pory, mimo że od tego czasu minęło już wieeeele lat,

nadal często gości na moim stole.

 

 

Podaję oryginalny przepis, w nawiasach moje zmiany.

 

Składniki:

20-25 dag wędzonej makreli (lub innej wędzonej ryby),

2-3 ugotowane ziemniaki (pominęłam),

1 kiszony ogórek (dałam 2),

1 jabłko,

1-2 jajka ugotowane na twardo,

1 mała cebula,

kilka rzodkiewek,

szczypiorek,

1-2 łyżeczki musztardy,

2 łyżki majonezu,

sól, pieprz.

 

Mięso ryby oddzielić od ości, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miseczki.

Ziemniaki, ogórka, jabłko, jajka, cebulę, rzodkiewki pokroić w kostkę

i dodać do ryby.

Szczypiorek drobno posiekać i również dodać do miseczki.

Dodać sól, pieprz, musztardę, majonez i dokładnie wymieszać.

I gotowe.

Rewelacyjnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.

 

 

Smacznego


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sałatka brokułowa z fetą, sosem czosnkowym i chrupiącymi migdałami

poniedziałek, 02 stycznia 2012 21:04

Bardzo lubię brokuły, a do brokułów idealnie pasuje sos czosnkowy

i słona feta.

Żeby złamać "miękkość" sałatki dodaję prażone migdały.

Mmmmm pycha

 

 

Składniki:

brokuły - 2szt,

ser feta,

płatki migdałów,

kilka ząbków czosnku,

mały jogurt naturalny,

majonez.


Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut.

Dzięki gotowaniu na parze brokuły zachowują swój kolor i są sprężyste.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, fetę kroimy w kostkę.

Brokuły układamy na półmisku, dodajemy fetę i przygotowujemy sos:

jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu,

dodajemy drobno pokrojony czosnek.

Gotowym sosem polewamy brokuły i posypujemy prażonymi migdałami.

 


Normalnie niebo w gębie.

Szybkie, proste w przygotowaniu,

a jednocześnie zachwycające smakiem.

 

Sałatkę brokułową dodaję do akcji 24/7 jako V POSIŁEK - KOLACJA

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Pyszna, wiosenna sałatka owocowa

wtorek, 15 marca 2011 20:56

 

 

Za oknem pojawiły się pierwsze cudne, wiosenne promyczki

i od razu człowiek ma ochotę na jakieś lżejsze jedzonko ;)

I desery też jakieś lżejsze, owocowe, pyszne.

 

Składniki:

2 jabłka,

2 gruszki,

pomarańcza,

banan,

2 kiwi,

orzechy włoskie,

miód (ja dałam miód malinowy - rewelacyjny) - ok. 1 łyżki,

sok z cytryny - ok. 1 łyżki.

 

Owoce obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wymieszać.

Miód połączyć z sokiem z cytryny, powstałym sosem polać owoce.

Na wierzchu posypać orzechami włoskimi.

Pycha i dobrze wpłynie na nasze zimowe sadełko ;)

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Bomba witaminowa zimową porą

niedziela, 19 grudnia 2010 17:43

 

 

Ponieważ zimą nie wszystkie warzywa są smaczne,

w przygotowywanych surówkach bazuję na kapuście kiszonej.

Jak byłam mała ciocia często robiła tą surówkę,

ale wtedy niezbyt ją lubiłam.

Ponieważ smaki się zmieniają, postanowiłam po latach spróbować ją jeszcze raz.

 

Składniki:

kapusta kiszona,

marchewka,

jabłko,

pieprz, odrobina cukru,

śmietana.

 

Jabłko i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodać pokrojoną kapustę, popieprzyć, dodać odrobinę cukru, 2 łyżki śmietany,

wymieszać i zajadać, rozkoszując się smakiem

i cieszyć się, że witaminy bombardują nasz organizm.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Najprostsza surówka świata cyli kwaśno mi

niedziela, 19 grudnia 2010 17:29

 

 

Do dzisiejszego tradycyjnego obiadu musiała być równie tradycyjna surówka.

Ponieważ szalałam dziś w kuchni z pierniczkami,

to nie miałam ochoty na pracochłonne surówki.

Na szczęście K. bardzo lubi kwaśne surówki

postanowiłam więc zrobić bardzo prostą surówkę z kiszonej kapusty.

 

Składniki:

kapusta kiszona,

pół cebuli,

oliwa z oliwek,

pieprz.

 

Kapustę lekko pokroić, żeby nie była zbyt długa

dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę

posypać obficie pieprzem i polać oliwą.

Wymieszać i zajadać.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Buraczki na ciepło

niedziela, 14 listopada 2010 19:29

 

Moja rodzinka bardzo lubi jako dodatek do obiadu buraczki na ciepło

Są bardzo proste w przygotowaniu,

buraczki można ugotować poprzedniego dnia wieczorem

a wtedy ich przygotowanie przed obiadem zajmie tylko kilka minut.

 

Składniki:

kilka buraków

tłuszcz (trochę oleju, trochę masła)

mąka

cukier, sól, pieprz, ocet

 

Buraki ugotować w łupinkach, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na patelnię wrzucić tłuszcz, rozgrzać, dodać łyżkę mąki.

Do gotowej zasmażki dodać starte buraki.

Wymieszać, dodać cukier i ocet.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na ciepło.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sałatka jajeczna

sobota, 13 listopada 2010 20:38

 

Pyszna sałatka, a w zasadzie pasta jajeczna

Bardzo smaczna, zwłaszcza z chrupiącym, świeżym chlebem.

 

Składniki:

4 jajka

pół pęczka szczypiorku

majonez

sól, pieprz

 

Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski

Pokroić szczypiorek, dodać do jajek.

Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez

wymieszać i zajadać.

Smacznego

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 155  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483155

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi