Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 622 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

piątek, 15 marca 2013 8:21

 

Uwielbiam kuchnię orientalną.

Jest taka kolorowa, aromatyczna, smaczna i zdrowa.

A kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój zdecydowany faworyt.

Szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem.

 

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 3/4 puszki ananasów,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebula,

sos:

  • 150 ml soku z ananasów,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem

i smażymy do lekkiego zrumienienia.

Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i przesmażamy na niej

pokrojoną w kostkę cebulę. 

Marchewkę i paprykę kroimy w słupki i dodajemy do cebuli.

Warzywa smażymy przez chwilę, następnie zalewamy sokiem z ananasa

i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy

i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.

Na końcu sos doprawiamy octem i cukrem, dodając po trochu,

aż do uzyskania odpowiedniego smaku.

Do sosu dodajemy kurczaka i pokrojonego ananasa - trzymamy chwilę na ogniu, aż mięso się podgrzeje.

Podajemy z ryżem.

 

请慢用

 


Podziel się
oceń
26
6

komentarze (24) | dodaj komentarz

Kurczak w pomarańczowym sosie ale bez pomarańczy

piątek, 26 października 2012 8:53

 

Lubię kurczaka. Można go szybko przygotować, nie potrzebuje 3 godzin duszenia czy gotowania, po powrocie z pracy w przeciągu pół godziny mam gotowy obiad. I pasuje do niego wiele innych produktów i dodatków, dzięki którym możemy uzyskać kurczaka na milion sposobów.

Ostatnio przygotowałam kurczaka z kukurydzą, w sosie śmietanowym, który dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego nabrał pięknego, pomarańczowego koloru. 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 200 ml bulionu,
  • olej,
  • sól, pieprz do smaku. 

 

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojonego również w kostkę kurczaka. Całość smażyć przez chwilę, następnie zalać bulionem i dusić na małym ogniu. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, sól, pieprz, majeranek. Zalać śmietaną, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać, chwilę razem pogotować i już. Można zajadać.

Świetnie pasuje do ryżu, ale z makaronem czy ziemniakami też będzie smaczne.

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kurczak w papirusie na warzywnym kuskusie

poniedziałek, 08 października 2012 9:29

 

Jakiś czas temu dostałam 2 opakowania Winiarowych papirusów,

w końcu w łikend postanowiłam je wykorzystać.

Przygotowałam fajne, szybkie danie, które można wykorzystać zarówno jako danie obiadowe jak i kolacyjne, a nawet jako przekąskę.

 

 

Składniki:

  • filet z kurczaka (1 podwójny),
  • papirus Winiary czosnkowy,
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 długi surowy ogórek,
  • garść świeżej bazylii,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Sos tzatziki:

  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • pół długiego ogórka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • garść koperku,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Na początku najlepiej przygotować sos tzatziki, żeby miał kilka minut na "przegryzienie się". Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na chwilę żeby puścił sok. Odciśniętego ogórka wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek, koperek, sól, pieprz. Wymieszać i odstawić na kilka minut do lodówki.

 

 

Następnie przygotować kurczaka. Filety przekroić na pół, lekko rozbić - mają mieć grubość ok. 1,5 - 2 cm, włożyć je w papirusy i smażyć na suchej patelni przez 5 minut z każdej strony.

W międzyczasie kuskus zalać 3/4 szklanki wrzątku, dodać szczyptę soli, przykryć i odstawić na 5 minut. Pomidora i ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, gotową kaszę kuskus, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać pokrojoną bazylią. Na wierzch położyć pokrojonego w paski fileta z kurczaka.

Podawać z sosem tzatziki.

Smacznego

 

 

Mój kurczak w papirusie na warzywnym kuskusie bierze udział w konkursie: 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kurczakowe pałeczki z pomarańczowym ryżem

poniedziałek, 16 lipca 2012 22:13

 

Kolejne danie z serii "nie wychodze pięknie na zdjęciach, ale jestem..."

1. pyszne

2. proste

3. jednogarnkowe

4. sycące

5. dwudniowe ;)

itd.

 

 

To danie można przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym

lub w brytfannie czy nawet w blaszce na ciasto.

Spokojnie najedzą się nim 3 osoby

i to przez 2 dni.

 

Składniki:

udka kurczaka (mogą być same pałeczki, mogą być całe udka),

przyprawy do kurczaka:

bazylia, tymianek, oregano, estragon, papryka słodka, sól, pieprz

2 szklanki ryżu

duża cebula

zalewa

2 ząbki czosnku

6 szklanek wody

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżki wegety (nie dałam w ogóle, bo nie używam)

2 łyżki słodkiej papryki

1/2 kostki masła

2 łyżeczki cukru

3 łyżeczki ketchupu

 


Przyprawy do kurczaka wymieszać, obtoczyć w nich kurczaka

i wstawić do lodówki (można na całą noc)

Wodę z pozostałymi składnikami zalewy zagotować.

Na brytfannę/blachę wyłożoną papierem wsypać ryż,

ułożyć na nim pokrojoną w krążki cebulę i kurczaka.

Ja robiłam w naczyniu żaroodpornym, więc nie dawałam papieru.

Zalać zalewą.

I siup do piekarnika, 180 stopni, piec do miękkości kurczaka

i wchłonięcia płynu przez ryż.

Kurczak, jak kurczak ale ryż - super,

nawet J., dla której ryż, poza ryżem na słodko mógłby nie istnieć

wsuwała aż jej się uszy trzęsły.

Za pierwszym razem bałam się tej dużej ilości zalewy - ale wszystko wychodzi super.

Polecam.

 


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Chili con carne

poniedziałek, 25 czerwca 2012 20:05

 

Wczoraj późnym wieczorem uzmysłowiłam sobie,

że dziś kompletnie nie będę miała czasu na gotowanie.

Wkroczyłam do kuchni ze smętną miną i brakiem pomysłów.

Na szczęście w lodówce odkryłam mięso mielone i pieczarki

a w szufladzie puszki z pomidorami, fasolą czerwoną

i inne niezbędne produkty i przyprawy.

I klamka zapadła - będzie chili con carne.

 

 

Składniki:

500 g mielonego mięsa,

250 g pieczarek,

duża papryka (nie miałam i też wyszło dobre ;)),

duża cebula,

puszka pomidorów (najlepiej krojonych w zalewie),

puszka czerwonej fasoli,

sos pomidorowy przecierowy (kartonik 500 g),

5 ząbków czosnku,

3 łyżeczki gotowej mieszanki do chili con carne firmy Kotanyi

lub można sobie samemu przygotować mix przypraw

papryka ostra, słodka, kmin rzymski, pieprz, sól,

olej do smażenia.

 

Na patelni rozgrzać olej,

w międzyczasie mięso wymieszać z 2 ząbkami pokrojonego czosnku,

przyprawą Kotanyi lub własnym mixem przypraw.

Mięso przesmażyć na patelni i przełożyć do gara.

Na patelni przesmażyć pokrojoną paprykę i też do gara,

następnie pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki

i ofkors z nimi też do gara.

Przesmażone składniki zalewamy pomidorami w zalewie,

przecierem pomidorowym, dodajemy resztę czosnku pokrojonego

lub przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz.

Wszystko razem gotujemy kilka minut na niewielkim ogniu.

Na koniec dodajemy odsączoną fasolę.

Pozostawiamy na ogniu przez 3-4 minuty

i gotowe.

 

 

Podajemy z kleksem śmietany bądź jogurtu naturalnego.

Można jeść z pieczywem, ryżem, solo - jak kto woli :)

Smacznego.

 

Ps. To danie z gatunku "nie wychodzę pięknie na zdjęciach

ale jestem naprawdę pyszne"

 

A na koniec jeszcze dzisiejsze zjawisko zza okna ;)

 

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kurczak w cieście francuskim

poniedziałek, 04 czerwca 2012 18:57

 

Moja dzisiejsza propozycja to fajny pomysł na szybki obiad.

Wystarczy zrobić do tego "mumiowego kurczaka" sałatkę i obiad gotowy.

To danie jest dość sycące, więc dodatki typu ziemniaki, ryż czy makaron

nie są konieczne.

 

 

Składniki:

filet z kurczaka,

opakowanie ciasta francuskiego,

200 g pieczarek,

duża cebula,

2 plastry żółtego sera,

sól, pieprz,

jajko.

 

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i lekko poddusić.

Ciasto francuskie naciąć nożem wzdłuż dłuższych boków, co 1-2 cm.

środek ciasta zostawić w całości.

Filet z kurczaka oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na cieście.

Na kurczaku ułożyć uduszone pieczarki z cebulą,

przykryć plasterkami żółtego sera.

I teraz zaczyna się zabawa - zaplatanie ciasta :)

Na przemian układamy na naszym kurczaku paski ciasta,

raz z lewej, raz z prawej, pozostawiając między nimi odrobinę przerwy.

Ciasto francuskie posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem

i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-35 minut.

Piec do zrumienienia ciasta.

Smacznego

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

Roladki z kurczaka z brokułami i fetą

piątek, 11 maja 2012 22:40

 

Strasznie dawno mnie nie było, ale jakoś nie miałam weny do pisania.

W kompie mam pełno zdjęć różnych potraw,

bo gotowałam i fotografowałam, tylko z pisaniem było na bakier.

Ale się poprawię.

Na pierwszy rzut idą roladki z piersi kurczaka z brokułami i fetą.

Przepis szybki, prostu - jak większość moich potraw.

 

 

Składniki:

podwójna pierś kurczaka,

brokuły - kilka różyczek,

1/3-1/2 opakowania fety,

suszone pomidory,

sól, pieprz, bazylia.

 

Brokuły ugotować na parze, rozdrobnić widelcem,

przyprawić bazylią, dodać pokrojone w paski suszone pomidory.

Pierś kurczaka przekroić wzdłuż na pół 

lekko rozbić nadając kształt zbliżony do prostokąta,

przyprawić solą, pieprzem.

Pastą brokułową posmarować rozbite piersi,

ułożyć pokrojoną w kostkę fetę, zawinąć roladki, obsmażyć na patelni,

a potem na kilka minut wrzucić do piekarnika.

Smacznego :)


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Placuszki z kurczaka

wtorek, 20 września 2011 20:06


Moja rodzina uwielbia te placuszki.
Są bardzo sycące, wystarczy do nich zrobić surówkę i obiad gotowy

 

 

Składniki:
pierś z kurczaka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
1 całe jajko
trochę żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
zielona pietruszka - ok. pół pęczka,

sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę (najlepiej się kroi lekko zmrożoną),

dodać mąki, ser, jajko, drobno pokrojoną natkę pietruszki, majonez

doprawić solą i pieprzem, wymieszać
i nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką  formując placuszki
Smażyć na złoty kolor.

 

 

 

Do tych placuszków świetnie pasuje różowy sos z  tego przepisu


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Shish Taouk czyli kurczak po libańsku

środa, 23 marca 2011 18:51

 

 

Ostatnio miałam ochotę na jakąś odmianę w kuchni.

zamiast zwyczajnych pieczonych udek zrobiłam kurczaka po libańsku.

Było pyszne, gorąco polecam z żółtym ryżem z warzywami

i koniecznie z baaardzo czosnkowym sosem Toum.

 

Składniki:

kurczak (polecam udka i pierś),

marynata

czosnek (ilość wg uznania, ja dałam okołu pół główki)

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

2 łyżki soku z cytryny,

2 łyżki oleju,

3 łyżki wody,

po szczypcie (w sumie ma być pół łyżeczki) cynamonu, goździków, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, imbiru,

1/4 łyżeczka kminku,

1/4 łyżeczki czerwonej papryki,

1/4 łyżeczki curry.

 

Kurczaka umyć, osuszyć.

Pierś pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam w dość grubą kostkę).

Przygotować marynatę - połączyć ze sobą koncentrat, sok z cytryny, olej, wodę, czosnek i przyprawy.

Kurczaka zalać marynatą (najlepiej od razu w naczyniu, w którym będziemy go piec).

Tak przygotowanego kurczaka odstawić do lodówki na co najmniej godzinę,

a najlepiej na noc.

Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Bitki wieprzowe w sosie własnym

czwartek, 06 stycznia 2011 19:59

 

 

Nie miałam dziś pomysłu na obiad.

Otworzyłam więc zamrażalnik, popatrzyłam co tam jest ciekawego

i mój wybór padł na piękny kawałek wieprzowiny.

Doszłam do wniosku, że dziś na obiad zrobię bitki,

większą porcję więc będzie również na jutro.

 

Składniki:

wieprzowina (łopatka, karczek, szynka - co tam macie w lodówce),

2-3 cebule,

2-3 suszone grzyby,

2-3 pieczarki,

2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego Kamis,

olej,

liść laurowy,

1 łyżka mąki.

 

Mięso opłukać, oczyścić z błonek, pokroić w plastry

lekko rozbić, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Przełożyć do garnka.

Na patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki

i również przełożyć do garnka.

Dorzucić grzyby suszone.

Zalać wrzątkiem wymieszanym z przyprawą do mięsa duszonego,

dorzucić listek laurowy i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

Na koniec zagęścić sos mąką i gotowe.

Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami i ogórkiem kiszonym.


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 423 481  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1423481

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi