Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 622 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Piaskowiec

niedziela, 20 października 2013 16:40

 

To ciasto zrobiłam specjalnie na życzenie mojego taty.

I muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre.

Nie za suche, delikatnie piaskowe - bardzo smaczne.

A przy okazji jest bardzo proste i szybkie - same zalety.

 

1a.jpg

 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g margaryny/masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • cukier puder.

 

2a.jpg

 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia

i dodawać po trochu do masy jajecznej, ciągle miksując.

Masło/margarynę rozpuścić, mocno podgrzać i dodać do ciasta.

Wszystko chwilę miksować razem.

Wlać do keksówki (moja ma wymiary 11x30).

Piec 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 


Podziel się
oceń
52
21

komentarze (30) | dodaj komentarz

Mus czekoladowy

czwartek, 14 marca 2013 8:10

 

Za oknem zima na całego, a już było tak pięknie.

Można było poczuć powiew wiosny i niestety ta wiosna została przysypana kilkucentymetrową warstwą śniegu.

Na szczęście zima ma też swoje plusy - np. można sobie poprawić humor czekoladowym deserem.

Nigdy czekoladowy mus nie smakuje mi tak dobrze jak zimą, gdy można się otulić przyjemną słodkością, wyglądając przez okno na śnieżne bałwany i mroźne bohomazy na szybach.

 

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru pudru

 

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko oddzielić od żółtka.

Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

W drugim naczyniu ubić śmietanę. Do przestudzonej czekolady dodać żółtko

i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka i śmietanę, dokładnie mieszając po każdym dodanym składniku.

Mus przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek.

Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego i byle do wiosny


Podziel się
oceń
29
6

komentarze (24) | dodaj komentarz

Ciasto z jabłkami z kokosową nutą

wtorek, 30 października 2012 9:54

 

Ciasto z tego przepu to pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekłam. Byłam na wakacjach u babci na wsi, jabłek było pod dostatkiem a przepis banalnie prosty - nawet jako dziecko poradziłam sobie z nim bez problemu. Teraz też często wracam do tego przepisu i przygotowuję to ciasto razem z moją córką.

 

 

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemnaiczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3-4 jabłka,
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych,
  • odrobina margaryny i bułki tartej do tortownicy.

 

Jajka zmiksować razem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Ciągle miksując dodawać po trochu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, przelać ciasto. Na wierzch wyłożyć pokrojone jabłka, delikatnie wcisnąć w ciasto, obsypać wiórkami kokosowymi. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

Można podawać tuż po upieczeniu, na ciepło z gałką lodów waniliowych, lub na zimno - w każdej formie smakuje znakomicie.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Mini szarlotki na cieście francuskim

środa, 17 października 2012 9:50

 

Jabłka, pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie - idealny, jesienny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam w chłodne, jesienne popołudnie zanużyć się pod kocem z książką, kubkiem herbaty z sokiem malinowym i ciastkiem francuskim z jabłkami. Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić. Lubię te chwile oderwane od rzeczywistości. 

 

 

 

 

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 2 jabłka,
  • rodzynki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 jajko.

 

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, na środek każdego kwadratu nałożyć farsz jabłkowy, rogi ciasta zwinąć do środka i skleić razem. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 20 minut.

Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Borówkowy Eton Mess

poniedziałek, 15 października 2012 18:48

 

Niedziela bez deseru to jak lato bez słońca. Korzystając z pięknej, słonecznej pogody, spędziliśmy niedzielę poza domem, deser musiał być więc szybki w przygotownaiu. Idealnie sprawdził się Eton Mess - bałagan w Eton. Bezy, słodka śmietana i borówki - poezja smaku i jednocześnie szybkość wykonania. Po prostu deser idealny.

 

 

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 300 g borówek,
  • 40 g bez.

 

W zasadzie ilość poszczególnych składników zależy od indywidualnych preferencji, jedni wolą więcej owoców, inni więcej śmietany - musicie wypróbować jaki Eton Mess Wam najbardziej smakuje.

Zasada jest jedna - brak zasad ;)

Śmietanę ubić z cukrem, bezy pokruszyć na dość duże kawałki. W pucharkach układać na przemian śmietanę, pokruszone bezy i borówki.

Podawać od razu po przygotowaniu. Zbyt długie przechowywanie sprawi, że bezy rozmiękną i deser straci fajną "chrupkość".

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Ciasteczka maślane

wtorek, 09 października 2012 9:01

 

Jak byłam mała lubiłam siadać w kuchni i pomagać cioci w gotowaniu obiadu. Miałyśmy wtedy czas na pogaduszki i naukę o kulinarnych tajnikach. 

Teraz jak patrzę na moją córkę widzę siebie sprzed lat. Julka też lubi ze mną gotować i pomagać mi w kuchni. Często prosi mnie żebym znalazła jakiś prosty przepis w internecie, który mogłaby przygotować sama.

Ostatnio u Majanki znalazłam przepis na bardzo fajne maślane ciasteczka. Jest on prosty i moja prawie ośmiolatka dała sobie rewelacyjnie radę, zupełnie bez mojej pomocy.

 

 

Ja zwiększyłam trochę ilość składników, w nawiasach podaję ilości oryginalne.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (120 g) - margaryna się nie nadaje,
  • 5 łyżek cukru pudru (3 łyżki),
  • 250 g mąki (150 g),
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego.

 

 

Masło i cukier utrzeć mikserem, dodając po trochu mąkę i aromat.

Z gotowego ciasta formować kuleczki, układać je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, spłaszczać lekko widelcem lub ręką.

Majanka spłaszczała widelcem tworząc śliczne wzorki, J. spłaszczała rączką

i też wyszły śliczne :)

Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.

 

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Mus czekoladowy - blondi

wtorek, 02 października 2012 9:17

 

Mimo, że za oknem pięknie, słonecznie, pogoda jak na razie nas rozpieszcza, to dobrze się też porozpieszczać samemu, tak "od środka". A czy jest coś lepszego do rozpieszczania niż delikatny mus czekoladowy, rozpływający się w ustach i sprawiający, że od razu poprawia nam się humor i życie staje się, choć na chwilę, piękniejsze?

Znalazłam w domu resztki czekolad, które postanowiłam wykorzystać do tego deseru. Ponieważ użyłam czekolady mlecznej i białej mus wyszedł w jasnym kolorze, stąd nazwa - blondi. 

 

 

Składniki:

  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 50 g czekolady białej,
  • 150 ml śmietany kremówki (użyłam 36%),
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru.

 

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Oddzielić białko od żółtka.

Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. W drugim naczyniu ubić śmietanę. Do przestudzonej czekolady dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka i śmietanę, dokładnie mieszając po każdym dodanym składniku.

Mus czekoladowy przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Przed podaniem posypać po wierzchu odrobiną kakao lub wiórków czekoladowych.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Brownie

poniedziałek, 17 września 2012 8:52

 

Tego ciasta chyba nie trzeba zachwalać.

Wystarczy powiedzieć: "brownie" i każdy wielbiciel czekolady i słodkości odczuwa przyjemne pragnienie zanurzenia się w czekoladowej rozkoszy.

Ja oczywiście też należę do fanów czekolady, więc brownie jest dla mnie idealne, nie dość, że smakuje obłędnie czekoladowo, to jeszcze jest banalnie proste w wykonaniu, każdy, nawet największy antytalent kulinarny, sobie poradzi z jego wykonaniem.

To ciasto zawsze się udaje - w końcu samo w sobie jest zakalcowate,

więc nie ma w nim czego zepsuć.

 

 

Składniki:

300 g gorzkiej czekolady, 70% kakao,

200 g masła,

3 jajka,

200 g cukru,

100 g mąki,

szczypta soli.

 

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścic w rondelku razem z masłem.

Po rozpuszczeniu od razu odstawić z ognia, nie podgrzewać.

Jajka ubić z cukrem, aż powiększą swoją objętość i będą bardzo jasne,

powoli dodawać masę czekoladowo-maślaną, ciągle miksując na wolnych obrotach. Dodać mąkę i sól, wymieszać aż masa będzie gładka.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki (moja ma wymiary 24 x 28), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia, pokroić w kwadraty i zajadać.

Smacznego

Ps. Brownie nie przechowywać w lodówce - stwardnieje i straci tą swoją charakterystyczną wilgoną, "zakalcowatą" strukturę.


Podziel się
oceń
1
0
Tagi: brownie

komentarze (3) | dodaj komentarz

Wspomnienie lata czyli owocowe szaszłyki

wtorek, 11 września 2012 8:16

 

Moja córka bardzo lubi owoce i nie wykręca się od ich jedzenia,

ale wiem, że niektóre dzieciaki nie przepadają za nimi.

Warto wtedy podać owoce w innej niż zazwyczaj formie

np. można przygotować owocowe szaszłyki.

 

 

Składniki:

banan,

brzoskwinia,

jabłko.

 

W zasadzie składniki mogą być dowolne, my przygotowałyśmy z Julką szaszłyki z jabłek, bananów i brzoskwiń.

Wszystkie owoce kroimy - w plasterki (banany) lub w kawałki (jabłka, brzoskwinie) i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Banalnie proste a owoce od razu wyglądają bardziej zachęcająco.

Polecam.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Muffiny podwójnie borówkowe z kremem śmietankowo-borówkowym

wtorek, 04 września 2012 20:30

 

W niedzielę "chodziło" za nami coś słodkiego.

Ponieważ weny na długotrwałe stanie przy garach nie było,

postanowiłam zrobić muffinki z kremem.

W lodówce znalazłam opakowanie borówek, więc dodałam je zarówno do muffinek, jak i do kremu.

 

 

Składniki:

250 g mąki pszennej,

150 g cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

250 ml mleka,

90 ml oleju,

1 jajo,

około 1/2 opakowania borówek (ok. 125 g)

 

Do ozdoby śmietana kremówka 36% (200 ml),

1 łyżeczka żelatyny,

druga połowa opakowania borówek,

1-2 łyżki cukru.

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.

Następnie połączyć wszystko razem, niedbale zamieszać (mają pozostać grudki).

Do foremek nałożyć trochę ciasta, dodać po kilka borówek na każdą muffinkę, przykryć jeszcze odrobiną ciasta.

Muffinki piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

W międzyczasie zmiksować resztę borówek z cukrem (można kilka pozostawić do ozdoby),

dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej iości wody.

Śmietanę ubić, połączyć z masą borówkową.

Wystudzone muffinki ozdobić "czapą" śmietanowo-borówkową i borówkami.

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 423 447  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1423447

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi