Bloog Wirtualna Polska
Są 1 267 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pasta jajeczna z fetą

środa, 07 listopada 2012 10:35

 

Dziś kolejny przepis na pastę do chleba. Ponieważ nie lubię gotowych wędlin, a ile można jeść zwykły ser czy jajka, dla odmiany staram się przygotowywać różne pasty. Są one proste w wykonaniu, smaczne i można je przygotować na wiele sposobów, z przeróżnych składników. Tym razem pasta z jajek z dodatkiem sera feta.

 

 

Składniki:

  • pół opakowania sera feta (około 130 g),
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub szczypiorku),
  • pieprz do smaku.

 

 

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Fetę rozdrobnić widelcem, dodać pokrojone jajka i natkę pietruszki (lub szczypiorek - robię w obydwu wersjach, w zależności od tego co mam w lodówce). Dokładnie wymieszać. Popieprzyć do smaku, nie solić - feta jest wystarczająco słona.

Smacznego.


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (9) | dodaj komentarz

Pasta serowo-ziołowa

czwartek, 11 października 2012 9:16

 

Za oknem jesienna pogoda, raz jest zimno, ponuro, pada deszcz, za chwilę świeci słońce i jest całkiem przyjemnie, taka zmienna pogoda sprzyja zachorowaniom. Żeby się przed nimi uchronić trzeba się "wspierać od środka". Na jesienne chłody proponuję pastę z żółtego sera z dodatkiem czosnku i zielonych ziół. 

 

 

Składniki:

  • 200 g żółtego sera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • kilka listków bazylii,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać majonez, posiekane zioła, drobno pokrojony czosnek. Posolić, popieprzyć i dokładnie wszystko wymieszać.

I gotowe - przygotowanie tej pasty zajmuje 5 minut, a jest fajną alternatywą do kanapki z wędliną czy zwykłym plastrem zółtego sera.

 

   


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Pasta z kurczaka

środa, 03 października 2012 9:29

 

Czy też tak macie, że po gotowanych w łikend rosołach/zupach pomidorowych zostaje Wam mięso, z którym nie bardzo wiadomo co zrobić? Jeśli tak to moja dzisiejsza propozycja rozwiąże Wasze problemy ;)

Ja zazwyczaj wykorzystuję gotowane mięso z kurczaka do przygotowania pasty do kanapek. Jest to propozycja nie wymagająca ani czasu ani wyszukanych składników. Im prostsza wersja tym lepsza.

 

 

Składniki:

  • 300 g ugotowanego kurczaka (ja wykorzystałam udka),
  • 100 g żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

 

 

Mięso z kurczaka oddzielić od kości, przełożyć do blendera, dodać natkę pietruszki, ser żółty i dokładnie razem zmiksować. Można też zamiast miksować drobno pokroić. Przełożyć do miseczki, dodać majonez, sól, pieprz, wymieszać i gotowe. Odstawić na kilka minut do lodówki, żeby się wszystkie smaki przegryzły. 

Smacznego.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Parówki w cieście francuskim

piątek, 10 sierpnia 2012 12:46

 

Wczoraj miałam starsznie zaganiany dzień, a niestety coś trzeba jeść ;)

Na przygotowanie pracochłonnego obiadu nie miałam ochoty,

na szczęście w lodówce znalazłam ciasto francuskie i parówki.

I ciepły posiłek, może niezbyt obiadowy, ale za to szybki był gotowy.

 

 

Składniki:

4 parówki,

4 prostokąty z ciasta francuskiego,

4 plasterki sera żółtego,

2 łyżeczki musztady,

2 łyżeczki ketchupu,

ostra papryka w proszku,

bazylia,

kminek,

1 jajko.

 

Ciasto francuskie pokroić w prostokąty trochę węższe niż parówki,

(żeby końce parówek zawiniętych w ciasto wystawały).

Z musztardy i ketchupu przygotować sos,

posmarować nim prostokąty z ciast francuskiego.

Posypać przyprawami - papryką i bazylią, na każdy prostokąt położyć plaster żółtego sera i parówkę.

Następnie zrolować, posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać kminkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni na 20 minut.

Podawać z sosem czosnkowym/ketchupem/musztardą/majonezem.

Albo bez niczego - też smakują rewelacyjnie :)

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Kalafiorowe różyczki z camembertem otulone beszamelową kołderką

czwartek, 02 sierpnia 2012 0:04

 

Dziś znów był mega upalny dzień.

Ale nie narzekam, bo:

po pierwsze jest środek lata

po drugie kocham upały

po trzecie - kilkanaście dni temu było zimno i deszczowo,

i wtedy można było narzekać ;)

Ale z okazji dzisiejszych upałów, nie miałam weny do skomplikowanych obiadów (no dobra nie ma co zwalać na upał - zazwyczaj nie mam weny do skomplikowanych obiadów ;)).

Na szczęście w lodówce znalazłam kalafiora i camembert

i obiad był gotowy w kilka minut.

 

 

Składniki:

kalafior (1 średni lub pół dużego),

camembert (najlepiej ziołowy, albo z pieprzem czy papryką - jakiś bardziej wyrazisty w smaku),

zioła prowansalskie,

sos beszamelowy

2 łyżki masła,

2 łyżki mąki,

1,5 szklanki mleka,

gałka muszkatołowa,

sok z cytryny,

sól, pieprz do smaku.

 

 

Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć i obgotować przez 10 minut na parze.

W międzyczasie przygotować sos beszamelowy.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszać trzepaczką, aż się składniki połączą.

Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu wlać część mleka.
Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały "kluski"

i żeby się sos nie przypalił.
Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
Pod wpływem temperatury sos gęstnieje.
To samo powtarzamy wlewając resztę mleka.
Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Nie doprowadzać do wrzenia!

Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soku z cytryny. 

Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem,

posypać ziołami prowansalskimi,

na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki camembert
i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni.
Zapiekać do uzysaknia lekko brązowej skórki.

 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Bruschetta - czyli coś na śniadanie, coś na kolację, coś na ząb

wtorek, 24 lipca 2012 21:57

 

Czy jest bardziej idealne połaczenie niż dojrzały, pachnący polem pomidor

i bazylia - królowa przypraw?

Tak prosty a tak cudowny, wspaniale zgrany duet.

Wystarczy dodać pieczywo (ja dałam ciabattę), czosnek

i dobrej jakości oliwę z oliwek

i przepyszna przekąska gotowa.

Oszalałam na jej punkcie - mogłabym ją jeść non stop,

na śniadanie, kolację, na obiad.

No może przesadziłam - na obiad zjadłabym cukinię ;)

 

 

Składniki (na 1 porcję):

ciabatta,

dojrzały poomidor,

ząbek czosnku,

bazylia (najlepiej świeża ale może też być suszona),

sól, pieprz,

oliwa z oliwek.

 

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Przełożyć do miseczki.

Czosnek drobno pokroić, dodać do pomidorów.

Wlać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.

Ciabattę przekroić na pół, polać oliwą, obłożyć pomidorami i pokrojoną bazylią.

Wstawić do piekanika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

 

 

Buon appetito!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Tosty gruszkowe

sobota, 20 sierpnia 2011 17:07

 

Tosty gruszkowe wcale nie są z gruszki ;)

Ale kto zna Gruszkę i jej tosty ten wie, że to najlepsze tosty na świecie.

Świetnie się nadają na piknik, na drugie śniadanie do szkoły czy pracy,

na szybką przekąskę czy lunch.

 

 

Składniki na 2 tosty (4 trójkąty):

6 kawałków chleba tostowego,

2 liście sałaty,

2 plasterki szynki,

2 plasterki żółtego sera,

pomidor,

cebula,

majonez.

 

Chleb tostowy opiec w tosterze, niezbyt mocno - niech będzie średnio zrumieniony.

Tost posmarować majonezem, nałożyć liść sałaty, szynkę,

plasterek czy 2 pomidora,

przykryć następnym tostem posmarowanym z dwóch stron majonezem

nałożyć plaster żółtego sera i kilka krążków cebuli.

Całość przykryć ostatnim tostem posmarowanym majonezem.

Taką kanapkę przekroić na pół, w trójkąty i zajadać

 

 

Tosty gruszkowe dodaję do akcji 24/7 jako II POSIŁEK - lunch/II śniadanie zjadane w pracy

 


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: tosty, tost

komentarze (3) | dodaj komentarz

Faszerowane jajka

poniedziałek, 02 maja 2011 22:20

 

Przeglądając zdjęcia w aparacie zauważyłam,

że zrobiłam fotki wielkanocnych jejek faszerowanych,

a nie wstawiłam przepisu.

Nadrabiam więc to niedociągnięcie i wrzucam przepis

na jajaka faszerowane smażone.

Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".

Te jajka to jedna z kilku potraw, które robię tylko w Święta.

Nie wiem czemu - bo są naprawdę bardzo smaczne

i chętnie bym je jadła częściej.

A czekam cały rok na Wielkanocne śniadanie i na faszerowane jajka ;)

 

 

Składniki:

4 jaja,

2-3 łyżki masła (daję trochę mniej),

2-3 łyżki śmietany (daję trochę mniej),

pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki,

sól, pieprz,

bułka tarta.

 

Jaja ugotować na twardo, przekroić ostrym nożem razem ze skorupką wzdłuż na połówki.

Delikatnie wyjąć białko i żółtko i drobno je posiekać.

Do masy jajecznej dodać 2 łyżki masła, śmietanę, drobno posiekany szczypiorek.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Całość dokadnie wymieszać, nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą.

Smażyć na rozgrzanym maśle, kadąc  oczywiście posypaną stroną do dołu.

 

 

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Grzanki z żółtym serem na zielono

piątek, 14 stycznia 2011 19:06

 

 

Fajna, szybka przekąska. Chrupiąca angielka, ciągnący się żółty serek

i odrobina zaostrzających smak papryczek i szczypiorku.

 

Składniki:

angielka,

mleko,

żółty ser,

szczypiorek,

łyżeczka papryki słodkiej i łyżeczka ostrej,

odrobina oleju.

 

Kromki angielki moczyć z obydwu stron w mleku

i układać na rozgrzanej patelni skropionej olejem.

Jak grzanki przyrumienią się przełożyć na drugą stronę,

i ułożyć na wierzchu starty żółty ser (może też być w plasterkach).

Zmniejszyć ogień, żeby grzanki nie spiekły się za bardzo od spodu,

zanim ser się nie rozpuści.

Na talerzu posypać papryką słodką i ostrą i szczypiorkiem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Szaszłyki po hawajsku z sosem jogurtowym

wtorek, 23 listopada 2010 22:51

 

Moja kolejna kulinarna propozycja na przywołanie odrobiny lata

kurczak, ananas, Hawaje - żyć nie umierać ;)

 

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka

ananas

 

sos jogurtowy:

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oliwy

100 ml. jogurtu naturalnego

2 łyżeczki cukru

sól

mleczko kokosowe niesłodzone - do smaku.


Sałatę pokroić, wrzucić do miski.

Przygotować sos.

Do naczynia wlać sok z cytryny, dodać musztardę, oliwę i wymieszać.

Następnie dodać jogurt, mleczko kokosowe, cukier i sól i znów wymieszać.

Sałatę polać sosem.

Ananasa i pierś z kurczaka pokroić w kawadratowe kawałki,

filety przyprawić solą.

Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki kurczaka i ananasa i grilować aż mięso będzie miękkie

Szaszłyki podawać z sałatką i bagietką.

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

środa, 20 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 483 125  

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować - pisz. Mój mail frankowska1@gmail.com

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O moim bloogu

Lubię dobrze zjeść, ale spędzanie całego dnia w kuchni to nie dla mnie. Lubię szybkie dania, które smakują całej mojej rodzinie i takimi przepisami będę się z Wami dzielić

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 1483125

Lubię to

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi