Moja kraina smaków

Archiwum: listopad 2012

Pasta_z_makreli_i_ja_th_big.jpg
Śniadanie czyli coś na dobry początek dnia

Pasta z makreli i jajek

  Jakoś tak ostatnio nic mi się nie chce. Za oknem zimno, ciemno, do domu daleko ;) I nawet aparat się zbuntował i nie chce robić zdjęć Echhhh byle do wiosny. Ale jeść coś trzeba, więc żeby się nie przemęczyć a coś dobrego przygotować proponuję szybką i prostą pastę do kanapek, z wędzonej makreli i jajek.     Składniki: 1 wędzona makrela, 2-3 jajka, 2 kiszone ogórki, 1 mała ceb... czytaj dalej

komentarze: 7
Placki_fA_big.jpg
Pierogi, naleśniki, placuszki

Placuszki z puree ziemniaczanego

  Przepis na odpiekane puree ziemniaczane znalazłam u Cudawianki i od tego momentu przestałam wyrzucać niedojedzone resztki ziemniaków z obiadu. Ba nawet poszłam krok dalej - specjalnie gotuję więcej ziemniaków, żeby na kolację lub na drugi dzień na obiad przygotować te smażone placuszki. Są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu - wystarczy dodać do nich surówkę i ciepła kolacja gotowa w k... czytaj dalej

komentarze: 12
Pasta_KE_big.jpg
Przekąski czyli coś na ząb

Pasta jajeczna z fetą

  Dziś kolejny przepis na pastę do chleba. Ponieważ nie lubię gotowych wędlin, a ile można jeść zwykły ser czy jajka, dla odmiany staram się przygotowywać różne pasty. Są one proste w wykonaniu, smaczne i można je przygotować na wiele sposobów, z przeróżnych składników. Tym razem pasta z jajek z dodatkiem sera feta.     Składniki: pół opakowania sera feta (około 130 g), 3 jajka, 2 ł... czytaj dalej

komentarze: 5
kurczak_z_mascarpone_JV_big.jpg
Obiadowo - kluski, kluseczki, dania z makaronu

Tagliatelle z kurczakiem, mascarpone i suszonymi pomidorami

  Na moim stole często goszczą makarony. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki z różnymi sosami, z mięsem lub bez, z warzywami, serami, pachnące bazylią mmmmm.     Ostatnio przygotowałam tagliatelle z pysznym, aksamitnym sosem z serka mascarpone, z suszonymi pomidorami i kawałkami kurczaka. Musicie tego spróbować - rewelacyjny smak i aromat, a jednocześnie prostota przygotowania.   Skł... czytaj dalej

komentarze: 2